Anotimpul fructelor de mango – Amulya Malladi

Avakai (mango murate din sudul Indiei)

5 cești bucăți de mango acre (de mărime medie)

1 ceașcă pudră semințe de mușta

1 ceașcă boia iute

1 ceașcă sare

un vârf cuțit de șofran

o linguriță pudră de schinduf

3 cești ulei de alune

Amestecă fructele de mango și ingredientele uscate, apoi adaugă cele trei cești de ulei de alune. Lasă totul la marinat timp de patru săptămâni, după care servește împreună cu orez alb fierbinte și cu ghee topit (unt limpede).

Când am început să citesc cartea asta, eram în sudul Indiei, în perioada cea mai caniculară din an și mă întorceam din America după șapte ani. Cu gândul. Pentru că, fizic, eram într-o stație de autobuz, undeva într-un oraș din nord-estul României.

Cumpărată dintr-un hipermarket la un preț derizoriu, de aproape că nu-mi venea să-mi cred ochilor, am zis că, în timp ce aștept autobuzul, să răsfoiesc un pic cartea asta pe care am așteptat să pun mâna de câțiva ani buni. 40 de minute mai târziu mă aflam în același loc și nu mai puteam lăsa cartea din mână.

Amulya Malladi ne introduce într-o lume în care generația femeilor care încep să se emancipeze o succedă acea generație tradiționalistă până în măduva oaselor, creându-se astfel cadrul perfect pentru un conflict între generații de proporții uriașe. Priya Rao este o indiancă de 27 de ani care se reîntoarce în Hyderabad, oraș din sudul țării sale natale, după șapte ani petrecuți în San Francisco, ca să-i mărturisească familiei faptul că s-a logodit cu un american. Asta se întâmplă în condițiile în care pentru o femeie, în India, este o rușine ca la 27 de ani să nu fii căsătorită, este o rușine să te căsătorești cu un indian care nu a fost ales de părinții tăi sau cu care ei nu sunt de acord, este o rușine să te căsătorești cu un indian de rang inferior familiei tale, este o rușine să te căsătorești cu un indian care nu este exact din aceeași castă cu tine (acestea fiind asociate sectelor religioase ce decurg din hinduism), este o rușine să te căsătorești cu un străin, și cu atât mai mult este o rușine insuportabilă pentru tine și familia ta să te căsătorești cu un străin negru… Mai are rost să vă mai spun unde se încadrează Priya cu al ei american, Nick?

În afară de Priya, nici celelalte femei din familia sa nu stau foarte bine. Sowmya, mătușa sa, are peste treizeci de ani și încă nu este căsătorită (refuzând nu mai puțin de 65 de pețitori). Din acest motiv este considerată o povară în casă și nu este tratată deloc cu respect. Neelima este ce-a de-a doua mătușă, pe care familia nu o acceptă, mai întâi, pentru că s-a căsătorit pe ascuns cu unchiul Priyei și, apoi, pentru că este brahmană din Maharashtra, și nu telugu. Aceasta este însărcinată și, dacă va naște un băiat, va umbri fericirea Latei, ce-a de-a treia mătușă, care are două fete și este obligată, fără menajamente, de bunicul Priyei să nască un băiat, un moștenitor.

Coincidență sau nu, Priya revine exact în miezul verii, când fructele de mango sunt coapte. Autoarea ne prezintă un adevărat ritual creat în jurul acestui fruct, care, de altfel, este și simbolul național al Indiei. Acestea sunt cumpărate după criterii bine stabilite de orice gospodină, după care sunt spălate, curățate și tăiate în patru, pentru a fi puse la murat, nu însă înainte de a fi condimentate cu arome intense indiene. Rezultatul este excepțional, la fel și rețetele tradiționale ce preced fiecare din cele patru părți ale cărții: avakai, pappu de mango, rava ladoo și perugannam.

Anotimpul fructelor de mango este o sursă consistentă de a afla cam care este viața unei indience. Practic, ele sunt sclavele familiilor lor și, ulterior, a familiei soțului. Iar ele acceptă asta. Însă, după acești ani petrecuți în America, Priya deja are alt sistem de valori și reguli după care își trăiește viața.  Va fi ea destul de puternică încât să-și mărturisească dorințele? Va risca să fie renegată de familie pentru un bărbat dintr-o altă cultură care nu o va putea niciodată înțelege pe deplin? Va putea Priya să își convingă familia să îl accepte pe Nick, sau va ceda și se va căsători cu „băiatul bun” ales de aceștia? Numai într-un singur mod veți afla…

Scroll to Top