Centurionul – Simon Scarrow

Centurionul Simon Scarrow
Pagini: 576
Editura: Nemira
Anul: 2011


Romanul „Centurionul” de Simon Scarrow cea de a 8-a carte din seria Eagle și a fost publicată pentru prima dată în 2007 iar acum vine și în România prin intermediul editurii Nemira. Centurionul continuă aventura lui Marco și Cato, prin ținuturile estice ale imperiului Roman.

Intre cele doua mari puteri ale Romei și Parthia se află Palmyra, un mic regat în desert. Parthia, dușmanul Romei, se luptă de mult timp sa câștige controlul asupra Palmyrei pentru ași întări puterea dar și pentru a lansa o invazie asupra Romei. Pentru a proteja Imperiul, al doilea grup ilarian se pregătește pentru o expediție la conducerea căreia se vor afla Macro și Cato.

În timpul în care Prthianii au distrus o fortăreață romană ai au așteptat ca Palmyra să înceapă o revoltă, Macro și Cato, împreună cu un mic grup sunt trimiși să își apere Regele și supușii acestuia care au asediat în atacat cetatea orașului. Dar atunci când Parthia a auzit de prezenta dușmanilor romani, începe sa strângă armata pentru război. Ceata lui Marco nu are altceva de făcut decât să lupte până la cetatea orașului și sa îl înfrunte pe prințul Artaxes și armata lui pana în momentul când generalul Longinus sosește alături de legiunea sa. Totuși, Parthia nu este singurul dușman împotriva romanilor, așa cum Marco și Cato se regăsesc în mijlocul confruntării cu un trădător în mijlocul cetății orașului care îl omoară în cele din urmă pe prințul Artaxes. Cu o armată de Parthiani pe urme, ceata trebuie sa facă tot ce-i stă în puteri pentru a lupta până la capăt.

Roma îl suspectează pe Longinus de trădare fapt pentru care Narciucus ii trimite pe Marco și Cato în Syria pentru a îi supraveghea activitățile lui Longinus și pentru a obține dovada consipirației. Acesta află de prezența celor doi a lui Narciucuss și caută oportunitate de ai alunga din Roma. Oportunitatea nu s-a lăsat așteptată și a venit atunci când rebelii au intrat în Palmyra iar Artaxes, cel de al 3-lea fiu al Regelui Vabathus, și-a revendicat tronul având, în continuatoare, intenția de la readuce statul înapoi în mâinile Parthiei.

Macro și Cato au condus, cu mult curaj și dăruire, o colonie în călătoria aventuroasă în oraşul Palmyra și au reușit să intre în cetatea orașului pentru a o apărea până în momentul când Longinus a ajuns în oraș alături de legiunea sa.

Deși „Centurionul” un roman deosebit, plin de suspans și aventură dar care are și o umbră dramatică, subliniată de faptul că Regele Vabathus a fost nevoit să fie martor la uciderea a doi dintre fii lui și și a fost nevoit să-l omoare pe cel de al treilea dar și un strop de romantism atunci când Cato se îndrăgostește de Julia, fiica ambasadorului Sempronius. Toate acestea au făcut ca romanul „Centurionul” de Simon Scarrow să fie unul de excepție.

Scroll to Top