Mituri literare şi teorii ale conspiraţiei bizare

Teoriile conspiraţiei: sunt atât de fascinante pe cât sunt de nebuneşti. Pentru fiecare idee ridicolă pe care ţi-o îndrugă aceeaşi persoană iar şi iar, există o teorie care pare foarte posibilă.

Există persoane care îşi dedică ani întregi din viaţă încercării de a demonstra că unele mituri literare şi teorii ale conspiraţiei sunt corecte, însă majoritatea nu reuşesc. Unele teorii sunt cu totul hilare, câteva sunt fără logică, altele sunt imposibil de demonstrat a fi adevărate sau false, în vreme ce altele se află la graniţa dintre amuzant şi nebunesc. Mai jos aveţi câteva astfel de exemple.

(c) Bront렐arsonage Museum; Supplied by The Public Catalogue Foundation1. Branwell Brontë, şi nu Emily Brontë, a scris „La răscruce de vânturi”

Într-o dupa-amiză Branwell pleacă împreună cu nişte amici să bea. După câteva păhărele de tărie (sau ce or fi băut ei în Anglia victoriană), le citeşte prietenilor pasaje din povestea la care lucrează. Mai târziu, după ce cartea surorii lui, Emily, devine cunoscută, acei amici de băutură jură că au recunoscut pasajele citite de prietenul lor în acea zi.


Emily Dickinson2. Emily Dickinson purta întotdeauna alb

Aşa cum se poate observa în poza de mai sus, Emily Dickinson nu purta întotdeauna alb. Dar, potrivit site-ului muzeului dedicat ei, există un mit conform căruia femeia a purtat numai haine albe într-o anumită perioadă a vieţii ei.


Leo Tolstoy3. Lev Tolstoy a fost omorât

Povestea oficială a morţii autorului cărţii „Război şi pace” este aceea că acesta a murit de pneumonie, dar jurnalistul Elif Batuman a mers odată la o Conferinţă Internaţională Tolstoy la casa Tolstoy din  Yasnay Polyana pentru a prezenta o lucrare despre investigaţiile sale asupra acestei posibilităţi.


Albert Camus4. KGB-ul l-a ucis pe Albert Camus

William Faulkner’s dog5. Câinele lui William Faulkner este îngropat alături de el

Dacă vreodată o să vă aflaţi în Mississippi şi o să vreţi să vedeţi unde se odihnesc rămăşiţele lui Faulkner aflate la Cimitirul Oxford,  poate o să vreţi să încercaţi să dezlegaţi enigma misteriosului ocupant al celui de-al patrulea mormânt din lotul familiei, a cărui piatră funerară poartă iniţialele de E.T. ”Un vechi prieten a venit să se odihnească alături de noi”, identitatea lui reprezintă însă un mister bine păzit.

Marcel Proust6. Marcel Proust nu ştia nimic despre medeline

Mary Shelley’s Frankenstein7. Opera „Frankenstein” de Mary Shelley este inspirată de actul naşterii

Charles Dickens8. Charles Dickens scria poveşti lungi deoarece era plătit la cuvânt

Fyodor Dostoyevsy9. Charles Dickens l-a întâlnit pe Fiodor Dostoiewski

Honore de Balzac10. Honore de Balzac obişnuia să bea 50 de căni de cafea pe zi

Chiar aşa să fie? Obişnuia el să bea o cantitate atât de mare de cafea într-o zi obişnuită? Din păcate nicio sursă, nici măcar o barmaniţă din secolul 19, nu a confirmat acest obicei al autorului. Şi unde mai pui că dacă era adevărat asta ar fi însemnat că acesta avea o cantitate foarte mare de cafeină în sânge, ca să nu mai menţionăm de lichidul adunat în stomac.

sursa: flavorwire.com

Scroll to Top