(Poza de cover: unul dintre afișele pentru promovarea Nopților macedonskiene.)
Irina Macedonski este stră-strănepoata scriitorului Alexandru Macedonski. A absolvit cursurile Facultății de Litere din București, în prezent este specialist independent în publicitate și content marketing.
Anul acesta, care se apropie de obsteșcu-i sfârșit, Irina Macedonski, împreună cu Mihai-Daniel Gheorghe, membru corespondent al Academiei Române, au întreprins un proiect – sau parcurs – cultural insolit la noi în țară, cum rareori s-a văzut. Este vorba despre Nopțile macedonskiene.
În fiecare lună, Irina a organizat o noapte macedonskiană (Noaptea de ianuarie, Noaptea de februarie etc.) dedicată unei anumite părți a operei macedonskiene, poezie, proză, eseistică, artă, teorie, scenariu etc. Proiectul a fost pe măsura ambiției stră-strănepoatei scriitorului, iar reușita acestui demers vorbește de la sine: 12 evenimente (un eveniment în fiecare lună), mai bine de 70 de persoane implicate în organizarea evenimentelor, proiectul în sine desfășurat în 21 de locuri din București (Librăria Bastilia, Centrul Vechi, galerii de artă etc.) și la malul mării, alături de un eveniment organizat în timp real pe Facebook (Noaptea de martie); publicul total care a participat la aceste manifestări este de peste 800 de persoane (alături de alte 3500 de persoane în mediul online), 12 texte literare noi, inspirate de opera lui Macedonski, 65 de titluri din opera lui Alexandru Macedonski au făcut parte din spectacolele de lectură (adică 60% din totalul titlurilor sale) și peste 100 de materiale apărute în media centrală și cea culturală, alături de altele, desigur.
Totul a fost realizat dintr-un buget ce a constat în 0 lei, fiind făcut, în mare parte, prin intermediul publicității, a spațiilor alocate de diverse instituții (două dintre ele sunt mansarda Librăriei Bastilia, unde a fost organizat și un mic concurs literar, și o sală din cadrul Observatorului din București.
După cum a afirmat deseori:
„Ideea acestui proiect a venit dintr-o necesitate de a comunica altfel un autor de secol XIX, de a-l apropia, totodată, de publicul de azi, evidențiind efervescența acelei epoci, demitizând canonul, invitând la socializare, bun-simț și literatură boemă”[1].
Din perspectiva evenimentelor culturale, a depășit, din punctul de vedere de participant la o parte a evenimentelor, cu mult atât dimensiunea altor evenimente culturale care au avut loc cu ocazia centenarului, să zicem, al lui Julio Cortázar etc.
Fiind un eveniment scăpat de sub tutela academismului, acesta a avut, după cum afirmam mai sus, mai mult succes și mai mult appeal la publicul tânăr, (re)punând în discuție opera literară, în special cea poetică, a lui Alexandru Macedonski, aducând în prim-plam chinurile sau mici povești din culisele istoriei sale (literare și nu numai).
Mai mult, neintrând sub tutela academismului, Irina Macedonski a adus și o altă atingere evenimentelor culturale dedicate unor astfel de ocazii (împlinirea a 100+ de ani de la nașterea/ moartea unui autor remarcabil din literatura autohtonă și nu numai), anume discursul liber, dezinhibat, scăpat de zăbrelele discursului formal, pe de o parte, iar pe de altă parte: a adus evenimentul cultural „în stradă”, în cotidian, în mijlocul tuturor celor dornici să participe la el(e) (evenimentele), creând astfel permeabilitate și accesibilitatea la eveniment. Mai mult, prin invitația ei ca participanții să adreseze întrebări sau să vină cu informații proprii, acolo unde era, desigur, cazul, aceasta a deschis și un canal de comunicare între publicul auditor și membrul organizator.
În această seară, Noaptea de decemvrie, are (a se citi a avut loc) ultimul eveniment dedicat acestui scriitor, iar Irina Macedonski și-a încheiat atât omagiul adus lui Alexandru Macedonski, cât și demersul ambițios la care a pornit acum 12 „nopți” în urmă.
Noi nu putem decât să o felicităm pentru activitatea sa și pentru fastul și reușita evenimentlor.
Nopțile au fost lungi, cu un farmec aparte, suplinind, poate, lipsa unui parcurs literar marcant, precum cel al stră-strămoșului, însă ele marchează un punct de cotitură în parcursul cultural-intelectual personal.
Aici găsiți un link către una dintre nopțile-i, anume Noaptea de martie, care a fost exclusiv online, iar pe aceeași pagină a autorului găsiți articole postate de „Alexandru Macedonski” cu ajutorul Irinei Macedonski + evenimentele organizate de-a lungul anului.
Lectură plăcută să aveți și, pentru cei care, poate, nu l-au citit încă pe Alexandru Macedonski, nu putem decât să îi încurajăm spre lecturarea-i, deoarece textele sale (poate nu toate, dar în marea lor majoritate) sunt captivante și chiar ofertante (unele foarte) din multe puncte de vedere.
Spor.
[1] „Irina Macedonski: Fiecare om poate fi un «deschizător de drumuri» pentru generațiile următoare”, interviu cu Mirela Oprea, disponibil la adresa http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_37955/Irina-Macedonski-Fiecare-om-poate-fi-un-deschizator-de-drumuri-pentru-generatiile-urmatoare.html
***
(De la însăși Irina Macedonski, rezumatul nopților macedonskiene:)
Noaptea de ianuarie (Librăria Bastilia) – „Cenaclurile din cafenelele bucureștene” – spectacol de lectură din opera lui Alexandru Macedonski și a invitaților: Ioana Pârvulescu, Marius Chivu, Dina Frînculescu, Ciprian Măceșaru, Răzvan Țupa. Concurs literar printre cei prezenți.
Noaptea de februarie (Observatorul Astronomic) – Macedonski, autor de proză SF – cu participarea lui Florin Manolescu, spectacol de lectură susținut de Teodor Ghiță din Oceania Pacific Dreadnought (link).
Noaptea de martie (pe Facebook) – „Poezia viitorului” – scriitorii contemporani au fost provocați să înceapă un text literar cu un vers la alegere din literatura lui Macedonski: Florin Piersic Jr., Teo Bobe, Jean-Lorin Sterian, Cristina Nemerovschi, Florin Corneliu Pîtea, Alex Tocilescu, Luca Dinulescu, Adrian Haidu, Mihail Vakulovski, Ofelia Prodan, Florin Buzdugan și Mihai-Daniel Gheorghe.
Noaptea de aprilie (Galeria de artă Grimberg) – „Stilul în artă și literatură” – invitat: criticul de artă Mihaela Varga. Este articolul in care Macedonski vorbeste despre adoptarea unui stil simplu in literatura, eliberat de metafore – este ceea ce avea sa devina peste 50 de ani la Camil Petrescu „stilul anticalofil”.
Noaptea de mai (Ceainăria Infinitea) – „Simțurile în poezie – Despre literatură și neurologie” – invitați: scriitoarea Simona Popescu, prof. Dumitru Constantin Dulcan, medic neurolog, și Andreea Costenco, pictoriță. In prim plan a fost articolul omonim scris de Macedonski in care explica prin termeni stiintifici efectul neurologic al simturilor stimulate de arta, sinestezie.
Noaptea de iunie în vers liber de jazz (J’ai Bistrot) – Spectacol de lectură din opera decadenților francezi – actorul Bogdan Bran, recital Jazzappella. Tema centrală s-a conturat în jurul poeziei cu vers liber scrise de Macedonski, în special poemul Hinov. După cei mai mulți cercetători, Macedonski a fost unul dintre primii autori europeni care au scris în vers liber și primul din România, anunțându-i apariția lui Nichita Stănescu, mult mai târziu.
Noaptea de iulie (Plaja de carte Vama Veche) – „O întâlnire literară cu marea” – Macedonski, romancier/ prezentarea romanului Thalassa („Marea” în greacă) – invitați: scriitorii Angelo Mitchievici, Radu Vancu, actrița Raluca Zamfirescu, recital Ioana Turcu (flaut) și Cvartetul Muse.
Noaptea de august (Rosariumul din Grădina Botanică) – „Un rendez-vous literar printre roze”. Lectură din Poema Rondelurilor. Invitat: Marius Negulici, care a vorbit despre cultivarea și îngrijirea trandafirilor.
Noaptea de septembrie (străzile Gabroveni și Covaci) – Lectură simultană în 10 localuri din Centrul Vechi: Bazaar, Berăria Nenea Iancu, Biutiful, Brown Jazz Pub, Delicii, Fire Club, Mojo, Rehab, Thomas Antiques și 1974 Niște domni și fii. Au citit actorii: Adrian Ciglenean, Andreea Ghiță, Andreea Roxana Neagu, Bogdan Bran, Cristi Constantinescu, Dan Murzea, Delia Riciu, Diana Croitoru, Mircea Anghel și Ruxandra Coman.
Noaptea de octombrie (Ceai la Vlaicu) – Scenariul de film scris de Alexandru Macedonski în anul 1911 a fost adaptat, pentru prima dată în fața publicului, sub forma unei reprezentații de teatru senzorial , un proiect realizat de Laboratorul de teatru „CititÎn”. Titlul scenariului: Cum să devii bogat și influent (basm cu iz de satiră orientală).
Noaptea de noiembrie (Teatrul Mignon) – „Dramaturgie și psihogenealogie” – Alexandru Macedonski în ipostaza de dramaturg – spectacol de lectură susținut de actorii Teodor Ghiță și Mircea Anghel, alături de Irina Macedonski, urmat de un dialog cu Mihaela Marinaș, specialist în constelații familiale.
Noaptea de decemvrie (Seneca Anticafe) – „Despre frumos” – filosofia lui Alexandru Macedonski despre estetică și știință, reflectată în două dintre conferințele sale susținute la Ateneul Român în anul 1901: „Despre frumos”, „Sufletul și viața viitoare”. Eveniment prezentat sub formatul unor mini-conferințe cu participarea invitaților: Adriana Petrescu, psiholog, realizator TV, Mihai-Daniel Gheorghe, istoric și cercetător literar, Mihai Ionuț Florea, fotograf, student în anul 6 la Facultatea de Medicină, Irina Macedonski.