Articol scris de Elena Silvana Potocean
Titlu: …şi la sfârşit a mai rămas coşmarul
Autor: Oliviu Crâznic
Editura: Vremea
Anul: 2010
Pagini: 384
Ştiu că printre voi sunt şi pasionaţi de cărţile cu colţi, aşa că azi mă gândeam să vin cu o recomandare mai…de pe plaiuri mioritice:
Vampirism… dragoste… moarte… şi ceva mai Rău.
Întunericul coboară peste tânărul nobil Arthur de Seragens şi peste ceilalţi invitaţi la nunta frumoase marchize Josephine, când urmele stranii găsite lângă mormintele deschise se dovedesc a fi lăsate de cineva din castel… Doar că lucrurile nu sunt atât de simple. Iar în momentul în care cei mai puternici dintre supravieţuitori încheie un pact periculos pentru a descoperi agresorul care îi vânează din umbră, lucrurile o iau razna, căci în lumina fumegândă a torţelor, Arthur, încercând disperat să îşi salveze iubita, pe superba Adrianna de Valois, face o descoperire cutremurătoare: în Castelul Ultimelor Turnuri şi pentru cei blestemaţi sau îndrăgostiţi, dimineaţa nu vine niciodată….
“…Şi la sfârşit a mai rămas coşmarul este un adevărat roman gotic, un text executat cu măiestrie, respectând la sânge (!) normele genului, este rezultatul unei intense munci de documentare şi-a unei foarte bune cunoaşteri a temei… Poveste trepidantă, cu multe întorsături de situaţie, cu fiori, cu fantome, vârcolaci, incubi, cu tot ce trebuie şi acolo unde trebuie… Şi ca şi când nu ar fi fost de ajuns, autorul alege să ne ofere o Postfaţă extinsă pe vreo sută de pagini, un adevărat tratat de mistică şi supranatural, în care elementele romanului sunt disecate, prezentate în amănunt, cu influenţe şi surse de inspiraţie, cu argumente solide şi, cel mai important, cu har… Reţineţi acest nume: Oliviu Crâznic.”
– Mircea Pricajan, Momentul Walpole în literatura română (REVISTA FAMILIA)
“Oliviu Crâznic păşeşte cu curaj pe un tărâm ficţional destul de riscant şi foarte puţin vizitat la noi – dar o face foarte bine… Crâznic este, fără îndoială, un connaisseur al genului gotic (ce combină spaimele horror cu bucuriile iubirii romantice)… Frapează atenţia pentru detaliu a autorului: personajele sunt construite atent, cu tot cu vestimentaţie şi arme şi maniere, decorul este de asemenea gândit cu grijă şi toate spaimele omului medieval se întâlnesc în această poveste, ca parte a unei singure, copleşitoare, experienţe a Răului. Chiar şi stilul literar aminteşte, prin vocabular, ton şi imagerie, de romanele franţuzeşti ale secolului al XIX-lea…
Cu un decupaj cinematografic şi un suspans bine strunit, …coşmarul vă va tulbura nopţile până la sfârşitul lecturii şi probabil şi după. Dar până atunci, veţi fi învăţat cum să vă purtaţi cu strigoii francezi: româneşte.”
– Ema Stere (REVISTA BEWHERE!)
De acelaşi autor: Biblioteca Galileo nr. 2: Oliviu Crâznic (http://www.elefant.ro/ebooks/reviste-si-publicatii/biblioteca-galileo-nr-ii-190200.html). E-book, Ed. Millennium Books. Preţ: 2,99 lei. Include povestirea dark sf Ultima clepsidră (nominalizată la Premiile Galileo 2012 şi Premiile RomCon 2012 pentru Povestirea anului) şi povestirea dark fantasy Însângerată, luna.
OLIVIU CRÂZNIC (Premiul Societăţii Europene de Science Fiction şi Fantasy Eurocon 2012 Encouragement Award)
…ŞI LA SFÂRŞIT A MAI RĂMAS COŞMARUL (Premiul Galileo 2011 pentru Cel mai bun roman SF&F, Premiul Proliteratura 2011 pentru Cel mai interesant roman, Premiul Visul 2010 pentru Cel mai bun roman)