Philip K. Dick – Viseaza androizii oi electrice?

viseaza-androizii-oi-electriceVoi începe cu câteva vorbe despre autor. Aşadar Philip K. Dick este unul dintre autorii importanţi ai literaturii SF. A scris pe parcursul vieţii sale nu mai puţin de 36 de romane şi 121 de povestiri, multe din povestirile sale au fost adaptate pentru filme renuminte cum ar fi Minority Report (2002), Total Recall (1990) sau Blade Runner (1982).

Romanul “Viseaza androizii oi electrice?” stă la baza filmului Blade Runner ş introduce cititorul intr-un univers specific lui Philip K. Dick, acţiune se petrece undeva intr-un viitor nu foarte îndepartat unde societate este determinată sa deţină un animal şi nu o maşina “tare”, ca în prezent. Preţul pentru acest lucru este un razboi nuclear care duce, binînţeles, la moartea unei mari părţi din populaţie. Altă consecinţă a războiului ar fi că oamnii rămaşi ar fi predispuşi la retardare şi sterilitate, lucru pentru care sunt încurajaţi sa emigreze catre alte planete şi având promişi drept servitori nişte androizi foarte asemănători oamenilor.

Romanul urmărşte poveştile lui Rick Deckard şi John Isidore care rămăseseră pe Pământ, primul este un vânător de recompense care vânează androizi pentru ai ucide în schimbul unor bani iar celălalt are un IQ mic fapt pentru care nu are voie să părăseasca planeta. Pe parcusul intregului roman îţî vei pune o serie de întrebări cum ar fi: “ce inseamna sa fii om?” sau “ce este umanitatea?”

Cartea o recomand în special fanilor SF dar şi celor care cred că scrierile SF înseamna doar navete spaţiale sau omuleţi verzi.

Scroll to Top