Philip Zimbardo – Efectul Lucifer

Titlu: Efectul Lucifer
Autor: Philip Zimbardo
Editura Nemira
Anul: 2009
Pagini: 816

Recenzie trimisă de Dragoș Chițac.

Philip Zimbardo este un expert cu renume mondial în psihologia socială. Acesta arată, cu ajutorul prezentei cărți că fiecare dintre noi este capabil de lucruri rele, cu toate că ne credem de neinfluențat de către ‚,tărâmul întunecat’’. Dar, totuși , cum ajung oamenii buni să facă lucruri rele ?

Autorul pornește de la câteva exemple din istorie, printre care ,,vânătoarea de vrăjitorare’’ din timpul inchiziției, cazul doctorilor naziști, al plutoanelor de execuție din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Violul de la Nanking, genocidul din Rwanda, etc., dar piesa de bază a cărții o constituie un experiment de la începutul anilor  ’70, condus de însuși Zimbardo.

Experimentul a ajuns să fie cunoscut ca Experimentul Stanford – luând numele facultății unde autorul era professor în acel moment.  Pentru a înțelege cât mai bine despre ce este vorba, autorul pornește într-o descriere detaliată a tuturor evenimetelor. Totul a început cu selectarea  mai multor voluntari, toti făcând parte din clasa mijlocie, fiind normali atât fizic cât și psihic, neavând niciun defect sesizabil. Astfel 9 dintre ei au fost repartizați ca fiind deținuți într-o închisoare falsă –construită la subsolul secției de psihologie din cadrul Univ. Stanford- iar alți 9 au fost gardieni. Au mai existat și alte roluri secundare, ca cel de director sau intendent al închisorii.

Dar de ce este așa important acest experiment? Datorită urmărilor sale. In mai putin de o săptămână gardienii au ajuns să abuzeze grav deținuții, câțiva dintre aceștia din urmă au avut căderi nervoase grave. Totul se îndrepta spre un dezastru catastrofal dacă o persoană din afara studiului nu ar fi intervenit, oprind acest studiu ! Grav este că nici măcar Zimbardo – intendentul nu a sesizat gravitatea lucrurilor, fiind absorbit de rolul său. Așa s-a ajuns ca din cele două săptămâni programate inițial, experimental să dureze doar șase zile !

Un alt lucru bine examinat în această carte este purtarea gardienilor americani, care păzeau deținuții irakieni din închisoarea Abu Ghraib. La mai bine de 30 de ani de la studiu, Zimbardo a văzut exact același tratament dezumanizant. Mai întâi gardienii săi studenți și apoi gardienii soldați din Irak !

Efectul Lucifer trebuie să fie o carte care să ducă la reexaminare, atât individuală cât și colectivă. “Un studiu șocant, dar captivant, o călătorie în inima întunericului, care va schimba pentru totdeauna modul de a privi comportamentul uman”.

Scroll to Top