Twilight – Stephenie Meyer

twilightcover

Titlu: Twilight
Autor: Stephenie Mayer

 

 

 

Filmul “Twilight“, care a iscat o isterie incredibila printre adolescentele din SUA si nu numai, este ecranizarea romanului de succes cu acelasi nume – primul din seria de 4 volume – scris de autoarea americanca Stephenie Meyer. Ideea care sta la baza cartii de aproximativ 400 de pagini este una simpla: iubirea dintre o muritoare si un vampir. Meyer a visat in noaptea de 1 iulie 2003 doi tineri discutand intr-o poiana, un baiat foarte frumos si o fata obisnuita, si pornind de la aceasta imagine a dezvoltat o intreaga poveste de dragoste.

Isabella Swan se muta din statul Arizona in Forks, un oras mic si ploios din Washington, si este surprinsa de atentia ce i se acorda de catre baieti, ea nefiind obisnuita cu statutul de fata populara. Singurul care ii atrage atentia este enigmaticul si fermecatorul Edward Cullen. Acesta pare sa o ignore pana in momentul cand cei doi se indragostesc unul de altul iar Bella ii afla secretul: ca el e de fapt un vampir in varsta de 108 ani. Relatia dintre ei este una periculoasa, sangele Bellei fiind in permanenta o ispita pentru Edward, situatie riscanta ce face cartea destul de palpitanta si ofera un exemplu inedit de lupta contra tuturor obstacolelor in numele dragostei.

Cartea cucereste rapid prin perspectiva narativa personala, cea a Bellei, cu care multe dintre fete pot empatiza usor; Bella isi analizeaza lucid trairile si incearca sa recurga mereu la rational cand lucrurile se complica.

Un alt punct forte al cartii este abordarea moderna a figurii vampirului; acesta nu mai reprezinta monstrul crud ahtiat dupa sange (in cazul familiei Cullen), iar miturile cu coltii fiorosi, lumina arzatoare si sicriele sumbre sunt spulberate.

Stilul autoarei este unul lejer, dar se remarca prin folosirea cu precadere a adjectivelor si adverbelor. Limbajul personajelor exprima pe alocuri ironie, sarcasm, si uneori surprinde prin metafore si declaratii de iubire neobisnuite in randul adolescentilor de astazi.

Desi nu dispune de acelasi talent ca al lui J.K.Rowling, cu care a fost adesea comparata, Stephenie Meyer reuseste sa captiveze publicul prin tema aleasa si prin originalitate, romanul “Twilight” putand fi recomandat ca o lectura aparte foarte placuta.

Scroll to Top