Văduvă pentru un an

Titlu: Văduvă pentru un an
Autor: John Irving
Editura: Rao
Anul: 2012
Pagini: 704

Preţ: 46 lei

Cunoscut pentru bestsellerul Lumea văzută de Garp (ecranizat în 1982 cu Robin Williams în rolul principal), scriitorul american John Irving revine în atenţia publicului românesc cu o nouă traducere la editura Rao: Văduvă pentru un an. Cartea, numită Notable Book de New York Times, prezintă povestea scriitoarei Ruth Cole prin imagini disparate, care înfăţişează perioade critice din viaţa ei.

Ruth este întâi prezentată cititorului în vara anului 1958, în Long Island, pe când avea 4 ani: un copil iubit, dar ai cărui părinţi nu au o căsnicie tocmai fericită. A doua fereastrã spre viaţa protagonistei se deschide în toamna anului 1990: în vârstă de 36 de ani, Ruth este necăsătorită, iar viaţa ei personală este eclipsată de cariera ei literară. Romanul se încheie cu cel de-al treilea episod, în 1995, când Ruth, ajunsă la vârsta de 41 de ani, mamă şi văduvă deja, este pe cale să se îndrăgostească pentru prima dată.

Cărţile lui John Irving au fost recomandate de ziare britanice prestigioase ca The Times şi The Guardian. Cel din urmă îi recunoaşte americanului o abilitate specială, aceea de a-i face pe cititori „să mediteze la chestiuni sociale importante – războiul, violul, incestul, dezbinarea familiei, feminismul, cultul celebrităţii – într-un mod care aminteşte de Dickens”. La editura Rao au mai apărut şi Hotelul New Hampshire, Până te voi găsi şi Lumea văzută de Garp.

Prima parte a bestsellerului Văduvă pentru un an a fost ecranizată în 2004 într-un film regizat de Tod Williams – The Door in the Floor – cu Jeff Bridges şi Kim Basinger ca protagonişti. Romanul este una din acele cărţi care atestă faptul că viaţa e compusă din o mulţime de poveşti care ne fac mai puternici pe zi ce trece.

Scroll to Top