William Golding – Împăratul muştelor
În 1961 William Golding s-a dedicat exclusiv scrisului abia la cincizeci de ani. Experienţa războiului avea să-l marcheze profund, interzicându-i să mai vadă în om o fiinţă inocentă: pentru el, până şi copiii poartă în suflete germenele răului. Aceasta este tema primului său roman, Împăratul muştelor ( The Lord of the Flies , 1954), care a cunoscut un enorm succes imediat după apariţie. Urmează alte 11 romane şi două volume de eseuri, tratând, toate, aceeaşi temă. În 1983, în discursul de recepţie a premiului Nobel, Golding se arata uimit de obstinaţia cu care oamenii caută semnele deznădejdii, pe care el însuşi le-a lăsat în opera sa. “Eu nu mă simt deloc deznădăjduit”, spunea el cu acel prilej. Iar paradoxul acesta exprimă cel mai bine luciditatea cu care a privit întotdeauna lumea în care ne este dat să trăim.
Romanul Împăratul muştelor, devenit un clasic al secolului XX, continuă să aibă un ecou rareori întâlnit în istoria literaturii. Transpunerea cinematografică a romanului, din 1963, aparţine regizorului Peter Brook.
Un grup de copii scăpa cu viaţă din catastrofa prăbuşirii unui avion şi încearcă să supravieţuiască pe o insulă pustie din mijlocul Pacificului. Însă ceea ce ar putea fi aventura vieţii lor, o nouă robinsoniada departe de adulţi şi de regulile acestora, se transformă într-un coşmar ucigător de vise: ura ia locul inocenţei şi crima se înstăpâneşte peste o lume care-şi rătăceşte busola. O parabolă de o forţă incredibilă care ne oferă un răspuns deopotrivă crud şi realist la intrbarea: este libertatea absolută calea spre paradis?
Cu ajutorul nostru poţi citi acum cartea şi în format electronic accesând link-ul de mai jos. Lectură plăcută!
Acest articol ma determina sa caut cartea si sa o citesc. Personal o prefer in hartie si coperta. Multumesc pentru aceasta informatie care, cu siguranta, ma va ajuta sa mai invat ceva. Succes in continuare si aceasi determinare de a iubi cartile.
Mi-a incalzit copilaria! Il citeam cu sufletul la gura si la fel s-a intamplat si cand l-am recitit, la cu totul alta varsta. Cat despre filme, mai este inca o varianta, in afara de a lui Brok, una din 1990. E un roman cu care cresti… sper doar sa nu fie si de viitor 😉
NIMIC deosebit!
speram ca finalul va incununa cumva opera dar nu a fost sa fie…
si acum traiesc cu senzatia ca romanul e scris in doua volume si eu l-am citit pe al doilea, primul ramanand la discretia imaginatiei mele.
Romanul este foarte frumos , l-am citit si am vazut si ambele filme , si intradevar , sfarsitul nu a fost foarte special , dar totusi mi-a placut , succes in continuare >:D< !