10 lucruri surprinzătoare despre Edgar Allan Poe

Edgat Allan Poe a fost mai mult decât nebunie şi înmormântări premature. O galerie din cadrul Morgan Library & Museum s-a decis să exploreze viaţa şi influenţa pe care autorul a avut-o asupra altor scriitori.

1. Poveştile lui Edgar Allan Poe despre un detectiv aristocrat francez, C.Auguste Dupin, i-au servit drept model lui Sir Arthur Conan Doyle în crearea personajului Sherlock Holmes.

Edgar Allan Poe - 01

2. Poe a pozat pentru acest portret dagherotipat la patru zile după ce a încercat să se sinucidă.

Edgar Allan Poe - 02

Autorul a încercat să-şi ia viaţa luând o supradoză de analgezic cu administrare orală numit laudanum (tinctură alcoolică ce conține 10% extract de opium, echivalent a 1% morfină) la data de 5 noiembrie 1848. La finele lunii s-a logodit cu Sarah Helen Whitman, însă nu se vor căsători niciodată.

3. Poe a declarat că existenţa unui asemenea portret dagherotipat era probabil „cea mai mare realizare a ştiinţei mdoerne”.

Edgar Allan Poe - 03

4. Edgar Allan Poe a scris una dintre poveştile lui pe un pergament de 6, 7 metri format din hârtii lipite laolaltă cu ceară.

Edgar Allan Poe - 04

Povestea în cauză era „The System of Doctor Tarr and Professor Fether” şi recent a fost reasamblată.

5. Numele prietenei din copilăria îndepărtată a lui Humbert din opera „Lolita”, Annabel Leigh, a fost inspirat de poemul „Annabel Lee” a lui Poe.

nabukov - lolita - Edgar Allan Poe 04

Poe scria la un moment dat „I was a child and she was a child, / In this kingdom by the sea, / But we loved with a love that was more than love— / I and my Annabel Le”. Cel mai probabil autorul a modelat portretul lui Annabel după cel al soţiei sale, Virginia Eliza Clemm Poe.

6. Virginia Poe s-a căsătorit cu Edgar Allan Poe, care îi era şi văr de gradul unu, pe când ea avea 13 ani iar el 27.

Edgar Allan Poe - 05 - Virginia

Aceasta a murit de tuberculoză în 1847 la vârsta de 24 de ani. Ultimul poem al lui Poe, „Annabel Lee” a fost publicat în 1849 după moartea ei şi, implicit, a autorului.

7. Oscar Wilde l-a numit pe Poe „lordul romantismului.”

Edgar Allan Poe - 06 - Oscar Wilde

8. Charles Baudelaire a fost un mare admirator al lui Poe şi şi-a dedicat ani din viaţă traducerii operelor sale în franceză.

Edgar Allan Poe - 07 - Baudelaire

Poetul francez a tradus toate poveştile lui Poe, însă numai patru dintre poemele sale.

9. Joyce Carol Oates a scris nuvela ei, „The Fabled Light-House at Viña del Mar” bazându-se pe stilul macabrului autor.

Edgar Allan Poe - 08

„Pasiunile „interzise” sunt cele care-ţi vor servi drept impuls pentru a scrie” spunea Oates în The Faith of a Writer, şi citatul ei continuă: „frica de a ajunge la un prag de nebunia lui Edgar Allan Poe şi comiterea unui act irevocabil şi incredibil- să ucizi un bătrân sau o soţie, să spânzuri şi să-i scoţi ochii unei pisici mult iubite-, lupta interioară cu partea întunecată din tine sunt cele care te îndrumă în operele tale”.

10. Primul lucru pe care Poe l-a publicat a fost o colecţie de poeme. Majoritatea lor au fost scrise de autor la vârsta de 14 ani. 

Edgar Allan Poe - 09

 

sursa: buzzfeed

Scroll to Top