10 mini-biblioteci inedite

Bibliotecile din cabinele telefonice din New York, prezentate în iulie 2012 şi acest interviu cu inventatorul lor, John Locke, sunt o imersiune inovatoare a cărţilor în mediul urban, dar ele nu se află exclusiv în New York. Aruncă o privire asupra acestor zece mini-biblioteci unice şi comunităţi de distribuţie de carte, care au adus cărţile în oraşe, cartiere, parcuri, şi chiar pe plaje.

 

 1. Arma de instruire în masă – Argentina

Arma de instruire în masă este o invenţie a artistului auto Raul Lemesoff. Modificând o maşină Ford Falcon din anul 1979 ce aparţinea forţelor armate argentiniene, acesta a încărcat-o cu donaţii private de cărţi, pe care trecătorii le pot lua. Maşina călătoreşte prin capitala Argentinei, oferind cărţi gratis tuturor.

weaponinstruction_carlosadampol

 

2. Bookyard sau Livada cu cărţi – Ghent, Belgia

Livada cu cărţi este o bibliotecă în aer liber proiectată de artistul italian Massimo Bartolini pentru festivalul de artă din Belgia, numit Track: A Contemporary City Conversation. Exponatul a fost deschis de la începutul anului 2012 până pe 16 septembrie, iar cititorii au avut posibilitatea să examineze cărţile, să le aleagă şi să lase o donaţie a cărţilor alese într-o cutie discretă. Această livadă cu cărţi este situată în podgoria St. Peter’s Abbey.

massimobookyard3

 

3. Biblioteca în aer liber – Madgeburg, Germania

Această bibliotecă în aer liber a fost pentru prima dată amenajată în 2005 de către un grup numit KARO. Grupul folosea atât lăzi de bere pentru materialul de construcţie, cât şi lemn şi materiale dintr-o magazie veche. Biblioteca oferă acum un loc şi o atmosferă plăcută celor pasionaţi de citit.

openairlibrary_germany2

 

4. Căsuţa cu cărţi

Căsuţa cu cărţi a fost iniţiată ca un omagiu adus de către Todd Bol în amintirea mamei sale, o profesoară care iubea cărţile şi încuraja oamenii să citească. El a construit o cutie, a făcut-o rezistentă la apă şi a umplut-o cu cărţi. Ideea a avut succes în comunitatea sa din Hudson, Wisconsin, şi de acolo s-a răspândit într-atât, încât a devenit un proiect internaţional. Aceste căsuţe cu cărţi pot fi găsite în peste 20 de ţări, în sute de culori, forme, şi mărimi.

littlefreelibrary_jeremy-cusker

 

5. Biblioteca din grădina Levinski – Tel Aviv, Israel

O colaborare între arhitecţii Arteam şi Yoav Meiri, biblioteca din grădina Levinski este un proiect urban social-artistic. Biblioteca nu are pereţi sau uşi, iar rafturile de cărţi sunt transparente şi iluminate din interior, făcând cărţile să strălucească noaptea în parc. Biblioteca conţine aproximativ 3.500 de cărţi în 14 limbi distincte.

levinski-library

 

6. Biblioteca din cabina telefonică – Regatul Unit

Bibliotecile din cabinele de telefon au apărut în Regatul Unit, din anul 2009. Comunităţile locale pot solicita să primească un chioşc pentru a-l reutiliza ca bibliotecă, instalaţii de artă, duşuri şi chiar toalete publice. Acesta este doar unul din multele chioşcuri din Regatul Unit care a fost transformat în bibliotecă, unde cetăţenii pot lua sau lăsa o carte.

phone_box_library_superfurrylibrarian

 

7. Bibliotecile din parc – Bogota, Columbia

Această bibliotecă din parc este una dintre cele aproximativ 47, aflate în diferite cartiere din Bogota. Ele au fost create de Paradero Para Libros Para Parques, un program special creat pentru a promova literatura în ţară. Proprietarii pot verifica aceste cărţi, şi fiecărui stand îi este dat un voluntar care se ocupă de el câte 12 ore pe săptămână.

colombialibrariesinthepark_bilinguallibrarian

 

8. The Uni – New York, Almaty, Kazakhstan

The Uni este un proiect ce ţinteşte să transforme, temporar, orice spaţiu urban liber într-o cameră publică pentru citit şi un loc de întâlnire pentru învăţat. Prototipul a fost iniţiat în Boston, acolo unde creatorii săi, Sam şi Leslie Davol, au căutat spaţii pentru public ce puteau să servească scopului lor non-profit de a „pune” cărţile în mâninile oamenilor. Fiind transportat dintr-un loc în altul, prototipul este dus de acolo peste tot în lume unde sunt şi oameni.

theunibbf2

 

9. Biblioteca în aer liber pe plajă – Sydney, Australia

În ciuda faptului că a fost o afacere de doar o zi, bibliotecile au fost puse foarte inteligent în „rol” pe plaja Bondi, una dintre cele mai faimoase plaje ale Australiei. IKEA a instalat 30 dintre bibliotecile lor, pentru a oferi şoarecilor de bibliotecă mii de cărţi la schimb cu una de-a lor, sau în schimbul unei monede ce a mers ca donaţie unei fundaţii australiene.

ikeabookcase2_charliebrewer

 

10. Biblioteci publice – Germania

Răspândite în întreaga Germanie, aceste rafturi de cărţi funcţionează „gratuit–pentru-toată-lumea”, fiind  finanţate din donaţii şi îngrijite de grupuri de voluntari. Fiecare raft conţine aproximativ 200 de cărţi şi durează aproape 6 săptămâni pentru a se completa acest circuit.

germanypublicbookshelf_windgeist

 

Da, se pare că ai noştri nu sunt pe listă. Sigur pregătesc ei ceva! :D

 

sursa: worldliteraturetoday.com

Scroll to Top