Viaţa amoroasă a şase autori faimoşi

Doamnelor şi domnişoarelor, propun să avem un moment de sinceritate: câte dintre dumneavoastră nu şi-ar dori să aibe parte de o poveste de dragoste cu un scriitor sau poet? O asemenea relaţie promite multe scrisori de dragoste fabuloase şi, dacă sunteţi norocoase, chiar imortalizarea acestor sentimente într-un poem romantic. Ce poate fi mai frumos de atât?

Dar de cele mai multe ori realitatea este alta. În urmă cu ceva ani, renumitul critic de muzică Nitsuh Abebe a afirmat pe contul său personal de Tumblr faptul că relaţiile cu scriitori nu sunt cele mai reuşite. Prea egoişti, se concentrează doar pe scris, şi am menţionat deja că sunt egoişti? Şi deşi Abebe nu a dat exemple, noi vom da pentru că istoria ne ajută cu la acest capitol din plin.

Desigur, dacă privim situaţia dintr-un anumit unghi, aproape toţi autorii faimoşi au avut o viaţă amoroasă tumultoasă. Însă unele sunt mai rele decât altele. Vă prezentăm viaţa amoroasă a şase autori faimoşi, câteva exemple de-a dreptul nefericite alese din vasta istorie a literaturii, iar faptul că sunt bărbaţi nu este vreun apropo, să-i spunem că este o coincidenţă.

1. Lordul Byron

Poate că este le considerat „apărătorul sfânt” al romanticilor, dar asta e doar o descriere generică a sa. Este greu să alegem un singur incident scandalos din biografia lui Byron, însă se ştie că acesta a avut o aventură incestuoasă de lungă durată cu sora sa vitregă, el fiind însurat deja. Soţia sa a declarat, după separarea de el, că acesta a violat-o în timpul mariajului. Mai târziu bărbatul a avut o aventură cu sora lui Mary Shelley, Claire Clairmont, în urma căreia a rezultat un copil, pe care autorul a refuzat să-l recunoască şi să-i plătească pensie alimentară. Însă jurnalista Katha Pollit a insistat, în 2009, într-un articol al publicaţiei Slate, că aceste lucruri nu-l fac pe Byron să fie un iremediabil nenorocit: „Adevărata intenţie a lui Byron a fost să demonstreze că, într-o eră în care se aştepta din partea femeilor să fie liniştite şi insipide (nu că ar fi fost!), acestea se asemănau din multe puncte de vedere cu bărbaţii: voiau sex şi porneau în căutarea lui, uneori chiar în secret”.

lord_byron

2. Charles Dickens

Se presupune că Dickens a fost virgin când s-a însurat cu Catherine Hogarth, la vârsta de 24 de ani. La scurt timp după asta a dezvoltat o obsesie pentru sora mai mică a soţiei sale, Mary, care probabil că i-a servit drept model pentru personajul tragic Micuţa Nell din opera sa The Old Curiosity Shoppe. Însă Mary a murit în primii ani ai căsniciei autorului, acesta a fost devastat, iar Catherine a trebuit să concureze cu o fantomă pentru a-şi salva mariajul. După 20 de ani de relaţie şi 10 copii, Dickens cunoaște o tânără actriţă, Nelly Ternan, şi decide că s-a săturat de soţia sa şi o dă la o parte în favoarea noii lui amante. Însă, din cauza faptului că Londra victoriană nu era genul de oraş care să aprobe cu ochi buni să te plimbi la braţ cu amanta, Ternan a trebuit să-şi trăiască viaţa departe de ochii lumii cât timp a avut aventura cu autorul.

dickens

3. William S. Burroughs

Când Burroughs a cunoscut-o pe Joan Vollmer, o tânără mamă, obişnuia să folosească droguri foarte des. La rândul ei, Vollmer era dependentă de stupefiante, iar relaţia sa amoroasă cu Burroghs le-a permis amândurora să-şi continue obiceiurile. Dragostea lor a rezistat până şi în urma arestului la domiciliu al lui Burroughs, precum şi instituţionalizării ei. Dar, în timp ce fugeau în Mexic, Burroughs s-a jucat de-a William Tell cu Vollmer. Ea şi-a aşezat în vârful capului un pahar, iar el a împuşcat-o în frunte în încercarea de a nimeri paharul. A minţit în faţa autorităţilor, declarând că arma s-a descărcat accidental, însă mai târziu a mărturisit ceea ce s-a întâmplat într-adevăr. A fost bântuit mult timp după acest eveniment: Mă simt forţat să recunosc cu stupoare faptul că nu aş fi ajuns niciodată scriitor dacă nu ar fi fost moartea Joannei, iar să realizez acest fapt mă duce cu gândul la evenimentul tragic petrecut demult, eveniment ce m-a motivat şi mi-a conturat stilul. Trăiesc cu frica constantă de a avea putere asupra cuiva, dar şi nevoia constantă de a fugi de această putere, de acest control pe care-l pot exercita. Prin urmare, moartea ei m-a condus către invadatorul, Spiritul Urât, care m-a manipulat în aşa fel încât să duc o viaţă chinuită de care nu am putut scăpa decât scriind.

burroughs

4. Edmund Wilson (şi Mary McCarthy)

Wilson i-a „furat-o” pe Mary McCarthy iubitului ei de atunci, Philip Rahv, în anii 1940. Prietenii ei erau năuciţi de faptul că ea l-a lăsat pe chipeşul Rahv pentru Wilson, care obişnuia să fie violent cu Mary. Un incident celebru din perioada în care McCarthy era însărcinată: Wilson dă buzna în camera unde aceasta se afla şi o bate fără milă. Când aceasta se supără pe el după bătaia primită, bărbatul o ia cu forţa şi o internează la Spitalul de Psihiatrie din New York.  Amândoi au avut variante diferite pentru cele întâmplate – una dintre ele apare în renumitul roman al lui McCarthy numit The Group, unde protagonista Kay este internată într-o manieră asemănătoare ei – însă majoritatea versiunilor îl absolvă pe Wilson de orice vină, însă, cu siguranţă, toate acestea au făcut parte dintr-o perioadă neagră din viaţa lor. Iar amintirile copilului lor nu indică faptul că lucrurile au luat vreodată o turnură pozitivă.

iwilsoe001p1

5. T.S. Eliot

Deşi era logodit cu o altă femeie – Emily Hale, ale cărei scrisori primite de la autor sunt sigilate în cutiile de la Biblioteca Universităţii Princeton până în anul 2020 -, Eliot s-a îndrăgostit imediat de Vivienne Haigh-Wood, când s-au cunoscut, în anul 1915.  Din păcate, aventura nu a durat foarte mult. A stat alături de ea vreme de 18 ani, în pofida faptului că ea a fost internată de nenumărate ori pentru multiplele ei forme de nebunie. Însă, în 1933, în mod abrupt, bărbatul s-a săturat şi a încheiat orice legătură cu Vivienne, recurgând la o separare legală şi instruindu-şi prietenii să o alunge complet din cercurile lor. Exceptând o scurtă întrevedere din 1935, Eliot şi Vivienne nu s-au mai întâlnit niciodată după aceea.

tseliot

6. H.G. Wells

Îl cunoaşteţi drept autorul romanului Războiul lumilor, însă, în timpul său liber, Wells era o figură publică a intelectualităţii, căreia îi plăcea să dezbată probleme privind sexualitatea şi moralitatea ei. De asemenea, îi plăcea să-şi bazeze romanele pe propriile poveşti de dragoste. S-a însurat cu una din studentele sale și, cu consimţământul acesteia, a avut numeroase aventuri. Relaţia cu autoarea Rebecca West este de departe printre cele mai furtunoase: a lăsat-o pe tânăra de 19 ani însărcinată, apoi a refuzat să-şi lase soţia pentru ea. Privind partea bună a evenimentelor, relaţia lor agitată a adus în lumina reflectoarelor una dintre cele mai incendiare scrisori de despărţire din partea lui West: Când mi-ai spus „Vorbeşti necugetat, Rebecca”, ai spus-o cu o anumită strălucire în ochi: chiar ai crezut că m-ai prins în mrejele tale. Dar nu cred că ai dreptate cu asta. Însă ştiu că vei fi foarte mândru de tine când te vei gândi la mine ca la o tânără care s-a dedat la aşa ceva, o fată care ţi s-a dăruit în camera ta de studiu şi a rămas doar cu inima frântă.

hgwells

Articol tradus de Simona Ioana Marinescu

sursa: flavorwire.com

Scroll to Top