15 cupluri literare memorabile

Dragostea își bagă nasul în poveștile de ficțiune într-un mod amuzant, uneori chiar neașteptat. Desigur, fiecare dintre noi își are relațiile favorite din cărțile marilor clasici, dar dragostea poate să apară în cele mai neobișnuite locuri. Noi am ales să va prezentăm 15 cupluri memorabile, ale căror povești de iubire aduc un strop de farmec.

1. Emma Bovary și shoppingul (Madame Bovary, de Gustave Flaubert)

Aventurile sale cu Rodolph și Leon nu au un final fericit pentru niciunul dintre ei. Dacă stai să te gândești mai bine, adevărata dragoste a Emmei Bovary a fost mereu shoppingul. De asemenea, cumpărăturile reprezintă și motivul pentru care personajul nostru sfârșește într-un mod atât de crunt.

2. Romeo și Julieta (Romeo și Julieta, de W.Shakespeare)

Niciun om care a trăit în ultimele câteva sute de ani nu s-ar mira de faptul că am inclus în lista noastră povestea celor două personaje-vedetă ale lui Shakespeare. Ce listă ar fi aceea fără fiica familiei Capulet și fiul familiei Montague?

3. Peeta și Katnis (seria Jocurile foamei, de Suzanne Collins)

În primă instanță, crezi că totul este o minciună, apoi nu mai crezi că personajele doar se prefac a fi îndrăgostite. Îți tot schimbi părerile, până când, mai devreme sau mai târziu, realizezi că povestea de dragoste dintre personajele noastre preferate ale distopiei poate fi una adevărată.

4. Jay Gatsby și Daisy Buchanan (Marele Gatsby, de F.Scott Fitzgerald)

Gatsby este obsedat de Daisy. Cum adică obsedat? Păi și-a construit întreaga viață (să nu menționăm și vila imensă) în umbra ei, încercând să-și dea seama cum poate să obțină înapoi  persoana ce plecase de lângă el.

5. Căpitanul Ahab şi Moby Dick (Moby Dick, de Herman Melville)

La un moment dat ajungi la concluzia că, dacă ar fi posibil, excentricul căpitan ar vrea doar să-și poată îmbrățișa imensa balenă – strângând-o în brațe până când și-ar da și ultima suflare. Nu este exact un roman despre prietenie, însă nimic nu pare a-l motiva mai bine pe căpitan decât a sa balenă.

6. Leopold și Molly Bloom (Ulise, de James Joyce)

Haidem să nu ne concentrăm pe faptul că ea îl înșela. În schimb, gândiți-vă la monologul ei de la sfârșit și, astfel, vă puteți da seama cât de îndrăgostită era de fapt.

7. Frederic Henry şi Catherine Barkley (Adio, arme, de Ernest Hemingway)

Cu toții îl știm pe Hemingway ca fiind un autor dur și neînduplecat, însă tipul acesta știa cum să creeze o poveste plină de tandrețe și o dragoste sfâșietoare: acest roman, deși plasat în vreme de război, e cel mai bun exemplu.

8. Newland Archer şi Ellen Olenska (Vârsta inocenței, de Edith Wharton)

În timpul lecturii ai impresia că Newland vrea să scape de atitudinea sobră cerută de înalta societate în care autoarea, Edith Wharton, l-a „aruncat”, dar și că libertina contesă îl poate face fericit. Este tragic și inevitabil momentul când, în final, Archer rămâne cu May Welland din cauza așteptărilor și din teama de a se distanța de ele.

9. Lady Chatterley şi Oliver Mellors (Amantul doamnei Chatterley, de D. H. Lawrence)

Cum să o spunem mai delicat? Lady Chatterley are nevoie de atenția pe care soțul ei, paralizat, nu i-o poate da. Din fericire, chipeșul Oliver se află prin preajmă, ceea ce conduce inevitabil la numeroase scene fierbinți și o lungă poveste apetisantă.

10. Prințul Andrei Bolkonsky și Natasha Rostova (Război și pace, de Lev Tolstoi)

În această carte, Natasha își dă seama cât de îndrăgostită este de prinț, dar, din păcate pentru ea, realizează acest lucru în timp ce-l îngrijește după ce fusese rănit pe câmpul de luptă. Adevărat, până la urmă ea își găsește fericirea, dar el era cel alături de care trebuia să rămână.

11. Nick și Amy (Fata dispărută, de Gillian Flynn)

Nick și Amy sunt un cuplu atât de fascinant datorită faptului că sunt toxici unul pentru celălalt. Relația lor este cea care face această carte de neuitat.

12. Jane Eyre și Domnul Rochester (Jane Eyre, de Charlotte Brontë)

Te-ai gândi că Jane va ajunge să plece în India pentru că va rămâne fără opțiuni. Dar atunci îl aude pe Rochester strigând-o și se întoarce la acesta, unde găsește casa arsă din temelii, iar pe el îl găsește marcat pentru tot restul vieții sale. Dar nimic din toate astea nu contează, și personajele noastre vor trăi fericite până la adânci bătrâneți în maniera ciudată a lui Brontë.

13. Hermione Granger și Ronald Weasley (seria Harry Potter, de J.K.Rowling)

Cu toții, cred, suntem fericiți că Hermione și Ron au sfârșit împreună, mai ales pentru că, dacă J.K. Rowling ar fi ales cealaltă variantă a poveștii de iubire (Hermione să fi rămas cu Harry), seria ar fi avut un sfârșit mult prea previzibil.

14. Scarlett O’Hara şi Rhet Butler (Pe aripile vântului, de Margaret Mitchell)

Citind romanul lui Margaret Mitchell, nu ai cum să nu ți-i închipui pe Vivien Leigh și Clark Gable în postura de protagoniști, dar tocmai asta este frumusețea acestui cuplu și este ceea ce-i face imposibil de uitat.

15. Elizabeth Bennet şi Fitzwilliam Darcy (Mândrie și prejudecată, de Jane Austen)

Jane Austen a dat literaturii noastre cel mai frumos cuplu de la Romeo și Julieta până în zilele noastre. Încă din momentul în care se întâlnesc, noi știm că sunt meniți să sfârșească împreună, chiar dacă el este genul bărbatului bădăran.

sursa: flavorwire.com

Scroll to Top