A.S. King – Ask the passengers

Where would I be going on that little thing? Pittsburgh? Cleveland? Wouldn’t any of us catch a flight to Anywherebuthere right now?

 

De cele mai multe ori, luăm decizii în funcţie de părerile celorlalţi. Uneori, ne trăim viaţa după cum vor alţii. Alteori, uităm de noi şi-i punem pe restul pe primul loc. Dar ce se întâmplă când realizăm că e viaţa noastră, de fapt, şi doar părerea noastră contează? Ei bine, abia atunci începem să trăim cu adevărat.

Ask the passengers, povestea lui Astrid Jones, ne va deschide ochii sau, cel puţin, ne va ajuta să vedem lumea mai clar. Astrid Jones, puştoaica de 17 ani, născută în New York şi crescută în anonimatul orăşelului Unity Valley. Cu o mamă atât de ocupată încât nu iese din casă, un tată ce fumează iarbă zi de zi, o soră mai mică preocupată de o viitoare carieră în hockey şi cei doi cei mai buni prieteni populari, Astrid nu s-a simţit niciodată ca făcând parte din comunitatea Unity Valley. Mereu a ştiut că lumea vorbeşte mult şi prost despre ea şi familia ei („They say: Did you see they have birdhouses all over their yard? I don’t know about you, but that’s inviting bird shit, and who wants bird shit? They say: It’s just not normal that he makes his girl use a hammer.”) Şi, de parcă viaţa de adolescent într-un orăşel nu ar fi destul de grea şi aşa, Astrid se luptă şi cu o problemă nouă şi mult mai personală: nu ştie dacă este ceva bun sau rău că iubeşte pe cineva. Căutând evadare şi răspunsuri, fata se retrage în curtea din spate, se aşază pe masa de picnic şi priveşte spre cer, la avioane, şi discută cu pasagerii pe care-şi închipuie că-i vede. Le transmite dragostea ei, ştiind că-i poate ajuta, şi le cere sfaturi despre ce să facă sau, pur şi simplu, îşi împărtăşeşte necazurile, sperând că, poate, cumva, va primi şi un răspuns.

Ask the passengers este o carte simplă, frumoasă şi extrem de plăcută. Situaţia în care se află Astrid este ruptă din realitate, iar A.S. King a făcut o treabă spectaculoasă redând cu simplitate şi naturaleţe o copie fidelă a lumii din zilele noastre. Fiecare cititor se poate identifica cu personajul principal, deoarece cu toţii ducem o luptă interioară, cu toţii avem secrete de care ne este teamă, cu toţii căutăm acceptarea în ochii celorlalţi şi, mai ales, cu toţii ne dorim să facem ceea ce ne face fericiţi, fără să ne gândim la ce mai are de spus „gura lumii”.

Personajele sunt frumos conturate, păstrând un tipar simplu. Acţiunea e verosimilă, iar cuvintele curg cu o naturaleţe debordantă. Povestea este plină de umor şi sarcasm bine măsurate, dar şi de o sinceritate surprinzătoare. Având în vedere subiectul pe care-l abordează, autoarea a fost directă, spunând lucrurilor pe nume, lucru ce m-a surprins plăcut şi m-a fascinat până la final. De asemenea, nu aş putea să uit despre părţile din roman în care sunt inserate poveştile pasagerilor din avioanele pe care Astrid le observă. Acele mici pauze din poveste sunt extrem de simple şi la obiect, părând să fie exact ceea ce aveam nevoie să citim la momentul respectiv. Cumva sunt elementul cel mai spectaculos din întreg romanul. Nu am mai întâlnit acest lucru până acum şi mi-a plăcut tare mult. Nu aş vrea să detaliez prea mult, deoarece magia acestei cărţi stă tocmai în surprizele acestea micuţe, pe care autoarea le-a dăruit cititorului.

Personal, am adorat povestea şi fiecare pagină mă relaxa şi mai mult. Am realizat, la finalul lecturii, că fiecare dintre noi poartă o mică parte din Astrid în sine. Mi-a fost demonstrat, încă o dată, că în viaţă trebuie să facem ceea ce ne place, fără să ne gândim la părerile celorlalţi, deoarece nu vom putea niciodată să-i mulţumim pe toţi. Iar acest lucru mi-a dat încredere şi putere să continui drumul pe care l-am apucat. Poate de aceea mi-a plăcut atât de mult romanul lui A.S. King, deoarece am simţit efectiv mesajul autoarei şi povestea mi-a ajuns la suflet.

Prin urmare, recomand romanul lui A.S. King deoarece Ask the Passengers este o poveste simplă şi desprinsă din realitate, are umor, suspans şi transmite multe sentimente frumoase, şi, mai ales, o recomand datorită mesajului cărţii.

Recomand acest roman tuturor celor care duc o luptă interioară, tuturor celor care au nevoie de ajutor, dar nu-l pot cere, tuturor celor care vor să descopere o lectură plăcută şi rapidă, cât şi celor care vor să-i descopere talentul lui A.S. King.

Scroll to Top