Accesorii pentru paradis – Marie-Jeanne Urech

„Trăseseră în jos oblonul gălbejit ca să-l ridice câteva săptămâni mai târziu, pentru a înfățișa niște manechine de piele cu aripi de înger, care le propuneau trecătorilor toate accesoriile pentru paradis.”

Judecând după stil, aș putea spune cu ușurință că Marie-Jeanne Urech este fiica nelegitimă a lui Franz Kafka și a lui René Magritte. „Accesorii pentru paradis” este primul roman tradus în limba română a scriitoarei Marie-Jeanne Urech, cu personaje Kafkiene într-un univers Magrittian.

Cartea este împărțită în patru părți, fiecare parte conținând câte o povestire diferită, însă cu legătură între ele și cu elemente comune.

În prima parte, doctorul Aarberg, personaj principal, este directorul unei clinici, în care pacienții se internează să-și petreacă timpul dormind înconjurați de trandafiri. Doctorul duce o viață normală, până când cei doi copii ai lui, unul de 5 și altul de 7 ani fug de acasă fără motiv. Astfel, tatăl lor este nevoit să se aventureze în căutarea lor.

Ludivine și Brillantine sunt două gemene simpatice, prezente în partea a doua a cărții. Cum v-ați simți dacă ați lucra într-un atelier de sticlă fără pic de lumină și fără pic de veselie? Nu prea bine, nu? Același sentiment îl au și cele două surori, care sunt nevoite să lucreze într-un asemenea mediu zi de zi, alături de un șef morocănos și pretențios. Cu toate acestea, gemenele încearcă să rezolve problema, chiar dacă pe parcurs întâmpină mari dificultăți.

În adâncurile unui oraș decrepit, un inginer pe nume Graber sapă un tunel de mare anvergură, însă din cauza unei noi erori de calcul, acesta ajunge să foreze sufrageria domnișoarei Lempereur. Așa începe o poveste de dragoste în partea a treia care, din păcate nu va avea un „happy-end” așa cum ne-am fi așteptat. Dar veți afla voi, citind cartea.

În ultima povestire, întâlnim toate personajele dispărute în primele trei părți, acestea fiind captive într-un loc necunoscut. În paradis.

Accesorii pentru paradis” este un roman ludic care descrie o lume haotică, plină de amuzament, cu personaje ce se învârt mereu în cercuri, în speranța de a găsi o cale de ieșire. În acest labirint sunt invitați și cititorii pentru a intra într-o lume onirică, care generează propriile reguli.

Scroll to Top