Mecanica inimii – Mathias Malzieu

“Mai devreme sau mai târziu, o să plăteşti cu multă suferinţă întreaga bucurie care te cuprinde când iubeşti. Şi cu cât vei iubi mai mult, cu atât durerea pe care o vei simţi va fi mai ascuţită. Vei cunoaşte dorul, chinurile geloziei şi ale incertitudinii, senzaţia că eşti respins şi că ţi se face o mare nedreptate.”

Am început să citesc Mecanica inimii datorită numeroaselor voturi de încredere pe care prietenii mei le-au acordat acestei cărţi şi nu mă aşteptam să găsesc între rândurile scrise parcă de un copil inocent, o poveste ce-ţi poate ucide sufletul.

Jake este un copil minune. Născut de o mamă ce nu l-a dorit şi lăsat în grija “vrăjitoarei” satului acesta prezintă un handicap ce nu-i va da ocazia să cunoască definiţia unei familii adevărate: personajul nostru are un ceas în loc de inimă. Nu, aceasta nu este o poveste sf, este doar povestea unui băieţel ce are reguli stricte de urmat încă de la prima gură de aer luată, inima nu-i funcţionează normal aşa ca Madeleine, cea mai sus numită vrăjitoare, îl va menţine în viaţa cu ajutorul unui ceas cu cuc ce trebuie întors în fiecare seara pentru ca băiatul să poată duce o viaţă relativ normală.

La vârsta de 10 ani acesta cunoaşte dragostea iar inima lui şi aşa mult încercată de dorinţa unei familii va începe să bată atât de tare încât Madeleine va fi îngrijorată de sănătatea micului ei protejat. Astfel, la numai 10 ani, lui Jack i se va spune că el nu are voie să iubească, regulă pe care o va încălca deoarece domnişoara Acacia nu-i va părăsi mintea nici măcar pentru o clipă în următorii 4 ani.

Cartea este împărţită, zic eu, în două părţi şi anume: copilăria şi viaţa tânărului naiv înainte de cunoaşterea iubirii şi cea de-a doua parte, adolescenţa băiatului, aici fiind incluse toate momentele în care sentimente băiatului precum dorul şi neputinţa îşi fac simţită prezenţa în viaţa sa.

Mecanica inimii, o carte aparent pentru copii, poate fi citită de orice persoană pasionată de lectură, însă tragica poveste a micuţului orfan va fi înţeleasă doar de aceia care, îşi vor lăsa imaginaţia să zburde şi vor pătrunde pentru o clipă în pielea lui Jack.

Scroll to Top