Bestsellers – cele mai vândute cărți din toate timpurile

V-aţi întrebat vreodată care sunt cele mai vândute cărţi din toate timpurile?

Conform site-ului Wikipedia (a.k.a Google’s brother în materie de informaţii de tot felul), cartea care a vândut peste 1 miliard de copii, de la 2 miliarde până la 6 chiar, este…Biblia! N-ar trebui să ne mire având în vedere răspândirea creştinismului  în lume. Se zice (în folclor) că degeaba citeşti o mulţime de cărţi dacă n-ai citit niciodată Biblia, unii susţinând că este singura carte care ne dă răspunsuri la absolut toate întrebările legate de sensul vieţii şi religie.  Greu de spus dacă asta este adevărat, căci sunt foarte multe interpretări – alegorice, literare- ale textului biblic care de multe ori ne bagă în ceaţă, dar nu este cazul acum să disecăm Biblia.

Îndreptându-ne atenţia către cărţile care au vândut  până la 1 miliard de copii, clasamentul arată în felul următor:

1. Micuţa Carte Roşie (Citate ale liderului Mao Zedong) – în limba chineză; Mao Zedong a fost lider al partidului comunist din China între anii 1943-1976.

2. Coranul – în araba veche; explicaţie logică similară cu cea din cazul Bibliei: răspândirea unei religii, islamismul.

3. Dicţionarul chinez Xinhua – chinezii sunt cei mai numeroşi, 1 miliard şi ceva.

4. Poemele lui Mao Zedong

5. Articolele lui Mao Zedong

6. A Tale of Two Cities de Charles Dickens (engleză)

Dickens este unul dintre cei mai apreciaţi scriitori englezi, cu siguranţă aţi auzit de el şi unii dintre voi chiar l-aţi citit; a descris  societatea victoriană şi metehnele ei, satirizând sau folosind comicul, uneori apelând şi la  sentimentalism (de exemplu, în David Copperfield).

7. Scouting for Boys: A Handbook for Instruction in Good Citizenship de Robert Baden-Powell (engleză) – în principal despre activitatea militară a autorului.

8.The Lord of The Rings de J.R.R.Tolkien (engleză)

Trilogia reprezintă opera de frunte din genul fantasy, concurată fiind la capitolul ăsta doar de Harry Potter, din punctul meu de vedere. O să aduceţi în discuţie poate  saga Twilight sau  alte cărţi young adult apărute în ultimul timp, cu creaturi mitice şi poveşti de dragoste la mijloc, însă nimic, absolut nimic, nu se compară cu universul bogat şi fascinant din Stăpânul Inelelor. Eu una le-am citit după ce am vizionat filmele şi pot spune că asta nu a furat din farmecul lecturii.

9. Book of Mormon (engleză)

10. The Truth that Leads to Eternal Life (engleză) – sounds interesting, right? E scrisă de Martorii lui Iehova.

11.  Cele Trei Reprezentări de Jian Zeming (chineză) – e vorba de ideologia de guvernare chineză.

12. And Then There Were None (Zece Negri Mititei) de Agatha Christie – roman englez poliţist, unul din cele mai bune scrise vreodată, de altfel autoarea este regina genului, iar Conan Doyle – regele, asta tot din umilul meu punct de vedere.

13. The Hobbit de J.R.R.Tolkien (engleză)

14. Visul din Camera Roşie de Cao Xueqin (chineză) – de data asta este vorba despre una din cele 4 romane clasice chinezeşti, o poveste despre societatea aristocratică a  secolului optsprezece.

Cărţi cu vânzări între 50 de milioane şi aproape 100 de milioane sunt:

The Lion, The Witch and The Wardrobe de C.S.Lewis

Le Petit Price de Antoine Saint-Exupery (franceză)

The Da Vinci Code a lui Dan Brown

The Catcher in The Rye de J.D.Salinger

O Alquimista (Alchimistul) de Paulo Coelho (portugheză)

– Dicţionarul englez Meriam-Webster

Heidi de Johanna Spryi (germană)

Il Nome della Rosa (Numele Trandafirului) de Umberto Eco (italiană)

Ce cărţi din cele enumerate aţi citit?

Cristina Stan

Scroll to Top