Bestsellers – cele mai vândute cărți din toate timpurile
V-aţi întrebat vreodată care sunt cele mai vândute cărţi din toate timpurile?
Conform site-ului Wikipedia (a.k.a Google’s brother în materie de informaţii de tot felul), cartea care a vândut peste 1 miliard de copii, de la 2 miliarde până la 6 chiar, este…Biblia! N-ar trebui să ne mire având în vedere răspândirea creştinismului în lume. Se zice (în folclor) că degeaba citeşti o mulţime de cărţi dacă n-ai citit niciodată Biblia, unii susţinând că este singura carte care ne dă răspunsuri la absolut toate întrebările legate de sensul vieţii şi religie. Greu de spus dacă asta este adevărat, căci sunt foarte multe interpretări – alegorice, literare- ale textului biblic care de multe ori ne bagă în ceaţă, dar nu este cazul acum să disecăm Biblia.
Îndreptându-ne atenţia către cărţile care au vândut până la 1 miliard de copii, clasamentul arată în felul următor:
1. Micuţa Carte Roşie (Citate ale liderului Mao Zedong) – în limba chineză; Mao Zedong a fost lider al partidului comunist din China între anii 1943-1976.
2. Coranul – în araba veche; explicaţie logică similară cu cea din cazul Bibliei: răspândirea unei religii, islamismul.
3. Dicţionarul chinez Xinhua – chinezii sunt cei mai numeroşi, 1 miliard şi ceva.
4. Poemele lui Mao Zedong
5. Articolele lui Mao Zedong
6. A Tale of Two Cities de Charles Dickens (engleză)
Dickens este unul dintre cei mai apreciaţi scriitori englezi, cu siguranţă aţi auzit de el şi unii dintre voi chiar l-aţi citit; a descris societatea victoriană şi metehnele ei, satirizând sau folosind comicul, uneori apelând şi la sentimentalism (de exemplu, în David Copperfield).
7. Scouting for Boys: A Handbook for Instruction in Good Citizenship de Robert Baden-Powell (engleză) – în principal despre activitatea militară a autorului.
8.The Lord of The Rings de J.R.R.Tolkien (engleză)
Trilogia reprezintă opera de frunte din genul fantasy, concurată fiind la capitolul ăsta doar de Harry Potter, din punctul meu de vedere. O să aduceţi în discuţie poate saga Twilight sau alte cărţi young adult apărute în ultimul timp, cu creaturi mitice şi poveşti de dragoste la mijloc, însă nimic, absolut nimic, nu se compară cu universul bogat şi fascinant din Stăpânul Inelelor. Eu una le-am citit după ce am vizionat filmele şi pot spune că asta nu a furat din farmecul lecturii.
9. Book of Mormon (engleză)
10. The Truth that Leads to Eternal Life (engleză) – sounds interesting, right? E scrisă de Martorii lui Iehova.
11. Cele Trei Reprezentări de Jian Zeming (chineză) – e vorba de ideologia de guvernare chineză.
12. And Then There Were None (Zece Negri Mititei) de Agatha Christie – roman englez poliţist, unul din cele mai bune scrise vreodată, de altfel autoarea este regina genului, iar Conan Doyle – regele, asta tot din umilul meu punct de vedere.
13. The Hobbit de J.R.R.Tolkien (engleză)
14. Visul din Camera Roşie de Cao Xueqin (chineză) – de data asta este vorba despre una din cele 4 romane clasice chinezeşti, o poveste despre societatea aristocratică a secolului optsprezece.
Cărţi cu vânzări între 50 de milioane şi aproape 100 de milioane sunt:
– The Lion, The Witch and The Wardrobe de C.S.Lewis
– Le Petit Price de Antoine Saint-Exupery (franceză)
– The Da Vinci Code a lui Dan Brown
–The Catcher in The Rye de J.D.Salinger
– O Alquimista (Alchimistul) de Paulo Coelho (portugheză)
– Dicţionarul englez Meriam-Webster
– Heidi de Johanna Spryi (germană)
– Il Nome della Rosa (Numele Trandafirului) de Umberto Eco (italiană)
Ce cărţi din cele enumerate aţi citit?
Cristina Stan
Alchimistul şi Codul lui Da Vinci le-am citit, însă Poemele lui Mao Zedong mi-ar place să citesc. Restu` sunt pierdere de timp 🙂
O carte nu poate fi pierdere de timp.
vrei să-mi spui că toate cărţile sunt ok? că toate-s bune şi bine scrise? bine, te cred, dacă voi avea de ales între “crima şi pedeapsă” şi twilight, o să aleg twilight! 😉
Eu vreau să citesc trilogia The Lord of The Rings și The Da Vinci Code.
Deci top 5 are doar:
– carti religioase
– carti in chineza
… interesant …
Dupa aceeași umila părere nu pot înțelege cum ar putea cineva sa ridice in slavi o carte ca Stapanul Inelelor. Nici măcar nu e literatura. Sau alchimistul care e un fel de profunzime de coltu’ blocului pe care o pricepe si tanti Gina de la 3 când invarte in mamaliga.
Nu vreau sa jignesc pe nimeni dar sunt de părere ca e foarte aiurea sa spui ca singura literatura buna ar fi poemele. Exista carti mult mai valoroase pe lista de mai sus, ca Numele trandafirului si carti infinit mai bune( nu ne raportam la Biblie) care nu sunt pe lista. S-a gândit cineva ca unele carti nu apar pentru ca sunt prea bune? Numărul de vânzări nu e neaparat relevant. Poate cineva sa spună ca Stapanul Inelelor se compara cu Idiotul?
Atât.
Inca nu am citit Lotr astept sa gasesc o versiune cat mai veche in engleza ca sa aiba cat mai putine editari, dar am citit seria Dune si tare ma indoiesc ca i’ar putea depasii imaginatia autorului Frank Herbert. Sincer sper, pt ca m’am saturat sa recitesc aceeasi carte :)). Apropo daca gasesti o versiune veche prin ceva anticariat a lui Shogun merita citit, pana acuma am citit 3 versiuni si fiecare care era mai noua era mai tampit tradusa. Btw daca stii vreun site inafara de amazon care vinde carti in engleza in Romania pls drop a line pe mail