Mă aflam în vacanţă la Madrid. O seară minunată de aprilie ce avea să-mi ofere o surpriză de neuitat. Fusesem invitat să particip la unul dintre minunatele evenimente organizate de o echipă deosebită compusă din iubitori de cultură de origine română şi spanioli. Creierul acestei prestigioase echipe fiind artistul Romeo Niram, plecat din România în urmă cu ceva ani, stabilit la Madrid după o lungă şedere în Portugalia.
La orele 22:30 urma să debuteze evenimentul pentru care fusesem invitat. Am ajuns mai repede, ca de obicei, în jurul orei 20,00. Espacio Niram, cafeneaua literară patronată de Romeo era plină. O serie de artişti şi oameni de cultură discutau. Am fost întâmpinat cu căldură şi prezentat celor pe care nu avusesem onoarea să-i cunosc până în acea seară. Pe o masă din spatele sălii de evenimente trona un teanc de cărţi. Titlul scris în limba română mi-a atras atenţia. La una dintre mese, alături de artistul Tudor Şerbănescu şi Fabianni Belemuski se afla o Doamnă. Romeo amabil ca întotdeauna m-a întâmpinat şi s-a grăbit să mă pună în tema cu ceea ce avea să se petreacă înaintea evenimentului la care iniţial fusesem invitat. Ne-am îndreptat împreună spre triada prezentată anterior şi au fost făcute prezentările. Am avut deosebita plăcere de a o cunoaşte pe doamna Ionela Flood, ce urma să-şi lanseze cartea de poezii premiată la Alba-Iulia, România, sub titlul Ţărmurile iubirii.
Astfel am purces la o serie discuţii din care am constatat o fire sensibilă, deschisă, dar în acelaşi timp de o inteligenţă şi fermitate rar întâlnite.
Militantă neobosită a promovării culturii româneşti, promotoare a mai multor proiecte internaţionale, în anul 2005 înfiinţează la Londra, unde locuieşte în prezent, Societatea Românca, organizaţie care se bucură de încredere atât din partea societăţii engleze cât şi a reprezentanţilor României în Anglia şi nu în ultimul rând a diasporei româneşti din toată Europa.
Doctorand în ştiinţe economice la Universitatea ASE Bucureşti, scriitoare premiată şi recunoscută la nivel european, Ionela Flood este preocupată nu numai de lumea artei ci şi de comunitatea de români din Anglia. În acest sens lucrează la un nou proiect ce vizează cu precădere introducerea copiilor şi a tinerilor în tainele culturii româneşti. Astfel, împreună cu echipa de la Societatea Românca studiază posibilitatea derulării unui program numit Clubul de Sâmbătă pentru copii, în care vor fi prezentate în limba română, cursuri de învăţare şi însuşire a culturi româneşti şi nu numai. O altă preocupare este realizarea unui volum de poveşti, în limba română ce vor crea un suport real şi eficient de introducere în tezaurul cultural românesc al copiilor care trăiesc în Anglia.
Aflată într-o continuă căutare a esteticului în universalitatea culturală, preocupată de prezentarea în versuri şi proză a celor mai frumoase trăiri interioare ale fiinţei umane, Ionela Flood aşterne pe hârtie sentimentele ce-i izvorăsc din suflet marcând starea de spirit indusă de locul şi efectul pe care acesta îl are asupra sa la un moment dat.
Printre proiectele literare ale Ionelei preferată rămâne poezia scrisă în clipe de căutări interioare şi dăruită nouă cu o singură suflare. În această aventură Ionela nu călătoreşte singură. Ea are prieteni de suflet care împărtăşesc această viziune de armonie a lumii şi care semnează şi ilustraşiile cărţilor sale: Adina Romanescu, Ioan Astaluş, Adela Ursache. Dar mai presus de toate într-un simbol al sorţii Ionela călătoreşte prin Europa cu spiritul lui Grigore Vieru, prin premiu de debut primit pentru cartea “Ţărmurile iubirii” acordat de Liga culturală pentru unitatea spirituală a romanilor de pretutindeni. Aşteptăm cu interes următoarea carte a Ionelei Flood, carte despre care ştim doar că e un roman dedicat diasporei
Citind versurile sale poţi deduce cu uşurinţă emoţia provocată de distanţa dintre ea şi cei dragi la zilele de sărbători, sentimentele pure de dragoste şi preţuire faţă de fiinţele iubite, dragostea de natură şi univers,
În tot ceea ce întreprinde Ionela Flood demonstrează că este o fire activă preocupată de cunoaştere şi autoperfecţionare continuă. Atentă cu sine fără ai neglija pe cei din jur, primeşte şi dăruieşte cu aceeaşi mărinimie pasiune, dragoste şi frumuseţe.
A fost o plăcere deosebită să cunosc o asemenea persoană şi sunt mândru că m-a acceptat ca prieten în acest proces promotor de cultură menit să ducă pe simezele Europei, şi nu numai, bogăţia culturală şi talentele de care dispune România.
George Smarandache.