„Pentru ei, nu reprezenta decât femeia din temniță, dar ea era cea care impunea cât departe se aflau pereții despărțitori. Avea să se gândească la lucruri care s-o apropie de lume și să țină nebunia la distanță. Nu-i vor înfrânge niciodată voința. Așa hotărî ea în timp ce stătea jos pe podea, cu umărul pulsându-i de durere și ochiul tumefiat. Într-o bună zi avea să iasă de acolo.”
Camera Groazei este un thriller poliţist care îţi va da fiori de gheaţă din momentul în care ai început să îl citeşti. Jussi Adler Olsen este un scriitor danez ce preia elemente din stilul scriitorilor din ţările scandinave, prin povestea creată, personaje şi acţiunea în sine.
Carl Morck este un detectiv excentric din cadrul Diviziei de Omucideri a poliţiei din Copenhaga care este propus de către superiorii lui să se ocupe de investigarea cazurilor vechi, nerezolvate, din cadrul noului Departament „Q”. Pentru început, Morck îşi angajează un asistent, Assad, cu care reinvestighează cazul vicepreşedintelui Partidului Democrat, Merete Lynggaard, dispărut în urmă cu 5 ani. În paralel cu progresul investigaţiei, cititorul este martorul poveştii de groază pe care Merete o trăieşte, într-o cameră izolată, agăţându-se doar de speranţa de a-şi revedea fratele iubit. Camera este presurizată. Dincolo de pereţii camerei se află răpitorul.
Este cu totul un mister atât pentru ea, cât şi pentru cititori motivul pentru care ea este răpită, privată de libertate şi torturată. Femeia luptă pentru propria-i viaţă, dar mai ales luptă împotriva adevăratului pericol, şi anume căderea psihică. Fără nicio îndoială, Olsen va reuşi să provoace empatia cititorului, simţind alături de victimă fiecare suferinţă, fiecare tensiune şi fiecare clipă de coşmar.
Este uimitor cum Morck îşi depăşeşte propriile limite şi acţionează. El merge pe anumite piste destul de vagi, însă, cu toate acestea, dovedeşte că, prin perseverenţă, totul este posibil.
Se observă o puternică asemănare de personalitate între detectiv şi victimă, prin atuuri, inteligenţa şi tăria de caracter de care dau dovadă cei doi.
Întemniţarea se prelungeşte din ce în ce mai mult, orele devin zile, zilele devin luni, descrierile victimei te vor înspăimânta şi te vor ţine într-o continuă tensiune, încât ai sentimentul că vei porni în orice clipă pe urmele femeii lipsite de libertate. Însă Morck ţi-o va lua cu siguranţă înainte. O va găsi oare? Ce metode va folosi pentru a face acest lucru? Păstrez misterul şi vă las pe voi să descoperiţi.
Camera groazei este un roman care impresionează prin modul în care omul face faţă unor conjuncturi îngrozitoare cu o intrigă reuşită, o naraţiune uşor de urmărit, investigaţii bine închegate şi criminali inventivi până la sinistru.