Codul lui Da Vinci – Dan Brown

codul-lui-da-vinci_dan_brown

Titlu: Codul lui Da Vinci
Autor: Dan Brown
Editura: Rao
Anul: 2011
Pagini: 479
Nota noastră: 9/10


“Aidoma unor şoapte fantomatice în întuneric, cuvinte demult uitate îi veniră în minte: Căutarea Sfântului Graal este, de fapt năzuinţa de a îngenunchea în faţa osemintelor Mariei Magdalena. Un pelerinaj şi o rugăciune la picioarele celei ostracizate.”

Cartea lui Dan Brown a devenit un bestseller încă de la apariția sa, este plină de simboluri, a fost tradusă în 44 de limbi şi a fost vândută, cum era de aşteptat, în întreaga lume. Romanul îşi face debutul cu uciderea Marelui Maestru al Prioriei din Sion, Jaques Saunière de către Silas, un adept al Opus Dei, lăsând un cod către Sfântul Graal, înainte de a muri. Nepoata sa, Sophie, specialistă în decriptare,  împreună cu Robert Langdon, un profesor în istoria artei şi a simbolisticii, care este acuzat pe nedrept de moartea lui Jaques, încearcă să dezlege acest cod numeric şi mesajele misterioase lăsate de Marele Maestru, riscând amândoi, să fie urmăriţi de poliţie.

Cei doi fugari ajung să recupereze Cheia de Boltă, care adăposteşte secretul Sfântului Graal şi cer ajutorul unui bun prieten şi anume lui Sir Leigh Teabing, un milionar şi istoric al religiilor, având loc numeroase întorsături de situaţie neaşteptate. Sir Leigh îi explică pe scurt Sophiei opiniile lui Da Vinci cu privire la Biblie, simbolurile ascunse din picturile acestuia, în special simbolistica din Cina cea de taină, unde  se află de fapt, cheia întregului mister al Graalului.

După multe peripeţii, dezamăgiri, urmăriri, călătorii prin Franţa, Anglia şi Scoţia, Sophie şi Robert reuşesc să-şi atingă scopul final şi să scoată adevărul la suprafaţă.

Este foarte interesant cum Dan Brown îmbină stilul poliţist cu thriller-ul, remarcându-se abundenţa detaliilor şi capitolele scurte, care „plimbă” cititorul dintr-un plan în altul al acţiunii, pentru un plus de suspans spre descoperirea adevărului. Desigur, la sfârşitul lecturii îti pui câteva semne de întrebare, oare Biserica a ascuns adevărul întregii omeniri, iar Da Vinci a încercat să-l dezvăluie prin simbolurile din picturile sale? Sau e doar ficţiune?

Toată acţiunea din Codul lui Da Vinci a reuşit să mă captiveze încă de la început, felul în care autorul pune în faţa cititorului nu numai o altfel de istorie a creştinismului, ci şi o mulţime de mistere, coduri şi conspiraţii, care a reuşit sa iasă din tipare şi să se transforme într-o carte de mare succes, ce merită citită!

Scroll to Top