Titlu: Doisprezece
Autor: Nick McDonell
Editura: ALL
Anul: 2012
Pagini: 216
“-Dacă se-ntâmplă un lucru care schimbă un altul, atunci lucrul ăsta din urmă schimbă la rândul lui ceva, nu? Și schimbarea asta ar putea să facă înconjurul lumii și s-ajungă chiar aici. Tot un fluture să fi făcut asta?”
Am aflat de cartea Doisprezece de Nick McDonell de la un coleg și după ce am citit primele două pagini m-am gândit să îi acord o șansă. Povestea în sine mi s-a părut foarte interesantă și modul în care autorul le dă viață personajelor folosindu-se de un limbaj destul de “colorat” este chiar neobișnuit. Cred că McDonell este printre puținii care au avut curajul să debuteze cu o asemenea carte, scrisă mai special, fără să se folosească tot felul de expresii complicate și intelectuale cum fac alți scriitori. Dar să trecem peste modul în care este scrisă cartea și să vă fac un mic rezumat al acțiunii.
White Mike, personajul principal, este un tânăr de 17 ani, traficant de droguri din New York. Până acum totul poate să vi se pară normal. Puteți să credeți că este un puști cu bani care nu are nimic mai bun de făcut decât să vândă droguri și implicit să distrugă viețile altor tineri. Păi nu este așa. De fapt toată povestea a început după moartea mamei sale, când el a decis să renunțe la școală și să pornească această afacere destul de periculoasă. Chiar dacă distribuie tot felul de prafuri(normale, dar și un nou drog numit Doisprezece) și ierburi unor copii de bani gata, Mike nu s-a atins niciodată de marfa sa, nu fumează, nu bea și nu se droghează. Dar povestea nu se învârte doar în jurul său, practic suntem introduși în mintea adolescenților excentrici, fițoși sau perfect normali dar care aspiră la popularitate și la beneficiile acesteia.
Petrecerile, drogurile și băutura sunt elemente din viața tinerilor, sunt lucruri după care se orientează, sunt lucruri complet tabu pentru unii dar extrem de familiare pentru alții. Din păcate finalul cărții este unul surprinzător însă trist, care poate fi perceput ca o lecție de viață de către toți cei care o citesc. La sfârșit personajele află că “nu tot ce zboară se mănâncă” și că în cazul în care nu ești destul de matur să te confrunți cu niște lucruri mai bine stai departe de ele, dacă nu cumva vrei să ai parte de probleme cât se poate de neplăcute.
Poate pentru faptul că acțiunea se petrece în zilele noastre și pentru că personajele se confruntă cu probleme care sunt la ordinea zilei și în viața reală cartea lui Nick McDonell a devenit într-un timp scurt bestseller. Mie povestea mi-a plăcut, chiar dacă în aparență pare nu foarte atractivă pentru anumiți cititor. Am descoperit că din ea pot extrage anumite învățături care într-o zi ar putea să îmi folosească. Sper că v-am captat atenția și îi veți da o șansă acestei cărți. Nu o să regretați.
Recenzie trimisă de Cercelaru Roxana Andreea.