Concurs – Istorii despre literatură şi orbire
Editura Univers şi AziCitesc s-au gândit să vă aducă zâmbetul pe buze: chiar dacă vara este pe sfârşite, noi vă aducem în atenţie o carte spectaculoasă ce poate fi a voastră. Este vorba despre Istorii despre literatură şi orbire de Julian Fuks, un roman în care autorul evocă imaginea a trei autori faimoşi ai secolului XX care şi-au pierdut vederea. O carte dificil de clasificat, în care se contopesc eseul, ficţiunea şi biografia.
Editura Univers pune la dispoziţie varianta electronică a cărţii Istorii despre literatură şi orbire de Julian Fuks, iar AziCitesc vă oferă şansa să o câştigaţi. Tot ce trebuie să faceţi este să răspundeţi la următoarea întrebare:
Credeţi că aţi putea trăi fără să vă bucuraţi de plăcerea de a citi?
În câteva rânduri ne dorim să ştim “de ce” şi “cum” v-ar afecta dacă s-ar întâmpla să orbiţi. Nu uitaţi să ne lăsaţi, în acelaşi comentariu, şi o adresă de e-mail validă.
Acest concurs se va desfăşura în perioada 17 august – 31 august. Câştigătorul va fi ales prin random.org, pe data de 1 septembrie se va anunţa norocosul cititor care se va bucura de această carte.
Update: Câştigătorul este Roşca Valentina! Felicitări! Te rugăm să ne contactezi până la data de 4 septembrie la următoarea adresă de email: [email protected] pentru a putea intra în posesia voucher-ului!
Mult noroc tuturor!
Cu puzderia de audiobook-uri din zilele noastre, am scapat de mult de fobia orbirii (nu inteleg de ce nu am preluat si noi cuvantul scotomafobie ca sa ne dam interesanti).
Aş putea trăi fără plăcerea de a citi. N-ar fi o viaţă normală, desigur, ci una chinuitoare, dar de trăit se poate şi fără citit.
Să ne imaginăm că orbirea s-ar întîmpla brusc, cam cum a scris Saramago. Evident că s-ar dezvolta alte simţuri, cum ar fi auzul. Aş asculta mai multă muzică şi poate aş trece pe audiobook-uri. Din cînd în cînd aş ruga pe cineva să-mi citească, şi aş încerca să-mi reamintesc cum arată literele tipărite. Şi ştiu că în mine va exista întotdeauna frustrarea că nu mai pot citi eu.
Probabil ca as putea trai – depinde de cand am devenit orb: m-am nascut orb sau am ramas orb la 31 de ani?
Nu stiu daca as alege sinuciderea dar sigur nu m-as simti foarte bine fara posibilitatea de a citi…
Nu, nu cred ca as putea trai fara placerea de a citi, o spun sincer si cred ca orice persoana care a descoperit frumusetea lecturii nu se poate lipsi de ea sub nici un motiv. Cartile sunt un izvor nesecat de cunoastere, care cresc in tine lucruri nebaniut de frumoase , lucruri care nu le-ai fi putut detine prin alt mod.
Chiar dacã as orbi, plãcerea de a citi ar rãmâne, asa cum îi rãmâne dorinta de a merge cuiva care si-a pierdut picioarele, sau poftele cuiva care si-a micsorat stomacul. As visa cãrtile citite, le-as reciti si rescrie din memorie, mi-as învãta degetele sã citeascã.
Odata ce ai inceput sa citesti si patrunzi in aceasta incredibila lume a cartilor, viata ti se schimba si nu mai poti fi cel dinainte… Cartile iti dezvolta imaginatia si orizonturi pe care nu le credeai posibile… Ma bucur cand vad copii citind de mici, pentru ca acei copii au sansa de a fi cu o treapta peste ceilalti! Viata fara carti nu ar mai fi plina de bucurie si culoare!
Eu sunt mai aproape de orbire decât alţii, să zicem, deoarece am ochelari … Nici nu-mi pot imagina ce s-ar întâmpla dacă nu aş mai putea citi un singur rând … Cred aş aprofunda limbajul Braille, ca o ultimă soluţie …