„SUNT FERICITĂ CU IUBIREA DE MÂNĂ…”
* „Scrisul mi-a adus pacea interioară”
* „Arta e pe mâini bune…”
* „Nu, nu putem trăi fără artă”
***
– poet, publicist, promotor cultural, femeie de carieră;
– membru în Uniunea Scriitorilor din Romania, Filiala Iași;
– membru în Asociația Scriitorilor de limbă română din Quebec;
-autor a 17 cărți de poezie, publicistică și poezie pentru copii;
– Femeia Anului 2011 – Trofeu oferit de Revista AVANTAJE.;
Diana Toma: – Doamna Angela Baciu, sunteți un poet și publicist cunoscut, promotor și consilier cultural, o femeie de carieră cu povești de viață impresionante. Este cunoscut faptul că sunteți un om implicat în viața culturală a orașului Galați și nu numai. Care sunt proiectele personale culturale pe care le desfășurați în această perioadă?
Angela Baciu: – Domnișoară Diana Oana Toma, vă mulțumesc foarte mult pentru propunerea de a realiza împreună acest interviu pentru revista Azi Citesc. Îmi place această revistă și o citesc cu mare bucurie, vă felicit întreaga echipă pentru tot ce faceți. M-am bucurat să ne revedem la Târgul de Carte Librex din martie 2014, unde am avut bucuria să fiu invitată să susțin lecturi publice și prezentări de cărți și reviste. Pentru cei ce nu au reușit să ajungă la târg, ediția din acest an a fost una extrem de reușită, bine organizată, bazată pe o comunicare și un PR bine pus la punct, felicitări întregii echipe Librex. Revenind la întrebarea dumneavoastră, și în acest an agendă culturală personală este bogată: pe lângă participări la diferite lansări, târguri, festivaluri, Zilele „Convorbiri Literare” de la Iași, organizez ședințele Cenaclului „Ion Chiric”, mă implic în multe activități de voluntariat, organizez colecte pentru copii și bătrâni, dau interviuri, particip la emisiuni radio-TV.
D.T. – Am avut ocazia să vă cunosc încă din timpul liceului. Nu puține au fost ocaziile când, invitată fiind la lansarea unei reviste literare, sau a unei cărți, ne vorbeați de șansa pe care o au tinerii din ziua de astăzi să publice, lucru care i-ar putea impulsiona să scrie. Spuneați cã cei din generația dumneavoastră nu au putut pătrunde atât de ușor în mediul acesta, de aceea, de peste 12 ani, ați inițiat niște proiecte culturale precum „Atelierele de creație ale poetei Angela Baciu”, „Joia de Poveste”, „Povestitorii de pe Strada Domnească”, mai noul „Poezie la Fani – geamantanul cu poeme și alte texte” – mai scriu tinerii azi?
A.B. – Mă bucură faptul că ați amintit acest lucru, fiecare la rândul nostru am fost „descoperiți”, dacă vreți, de cineva, am fost îndrumați, sprijiniți, poate… De mulți ani încerc să fac și eu acest lucru, cu atelierele mele de creativitate și scriere merg prin școli, licee, universități, fundații, asociații unde mă întâlnesc cu copii și tineri. Mereu găsesc talente nedescoperite, mereu întâlnesc suflete curate gata de o aventură și mă bucură faptul că am cu cine lucra, arta e pe mâini bune.
D.T. – Este poezia o necesitate a spiritului, un moment de evaziune a omului modern din mecanismul cotidian?
A.B. – Poate fi, pentru fiecare artă în general, poezia în special poate însemna altceva. O evadare, o necesitate, o terapie, o joacă, cine știe. Pentru mine? A fost salvarea. Scrisul mi-a adus pacea interioară.
D.T. – Au trecut 27 de ani de la debutul literar în revista bucureșteană Amfiteatru și 20 de ani de la debutul editorial, ce a urmat?
A.B. – Atât de mulți ani au trecut? Cine a stat sa îi numere! Ce a urmat? O perioadă frumoasă în cariera: am debutat cu volumul FRAGMENTE DINTR-O CAVATINĂ,apoi a urmat CE DEPARTE E IUBIREA ACEEA, MACI ÎN NOIEMBRIE, «SENTIMENTE CAPTIVE», MĂRTURII LA SFÂRȘIT DE VEAC, publicistică, TREI ZILE DIN ACEL SEPTEMBRIE, DRAGOSTEA CA O MÂNGÂIERE DE FIARĂ, TINEREȚE CU O SINGURÃ IEȘIRE, 35, placheta versuri, poezii și carte de colorat pentru copii, DE MÂINE PÂNĂ MAI IERI, ALALTĂIERI, MĂRTURII DINTRE MILENII, POEZII/VERSEK, versuri, ediție bilingvă, MĂRTURII DINTRE MILENII. Ce să mai amintesc? Două premii ale Uniunii Scriitorilor din România – de la Filiala Bacău, pentru poezie și Filiala Iași, pentru publicistică/eseu.
D.T. – Revista noastră se adresează, în primul rând, iubitorilor de literatură, celor care găsesc încă în aceasta un refugiu. Cât este de important cititul? La un nivel mai înalt, credeți că se poate supraviețui fără lectură?
A.B. – Mulți ani am avut o emisiune culturală și, de fiecare dată, o încheiam astfel: nu lăsați nicio zi să treacă fără să citiți un vers, o poveste, orice. Știți cum se spune că fără citit suntem mai săraci, așa este. Spiritul, sufletul, mintea vor fi mereu vii prin tot ce înseamnă artă: citit, ascultat, văzut. Nu, nu putem trăi fără artă.
D.T. – Sunteți membru al Uniunii Scriitorilor din România și reprezentant local USR și sunt sigură că sunteți la curent cu ce se scrie astăzi la noi. Sunteți de părere că se scrie literatură de calitate? Publicul este în strânsă legatură cu scriitorul?
A.B. – Firește, se scrie mult și bine. Trăim într-o perioadă în care avem ce alege, și e foarte bine. La orice târg de carte sau festival veți merge, veți vedea câte cărți bune se află la standuri. Uniunea Scriitorilor din România, prin filialele și reprezentantele sale, desfășoară o serie de evenimente, proiecte, acțiuni, lecturi publice cu scopul de a apropia și mai mult publicul cititor de artă, literatură, autor.
D.T. – De foarte devreme ați descoperit, pe lângă poezie și un alt gen de literatură: publicistica. Este cunoscut faptul că ați intervievat sute de personalități cultural-artistice, ce amintiri vă vin acum în minte?
A.B.– Frumoasă întrebare. Interviul era și este pentru mine posibilitatea de a-i oferi cititorului o frântură, poate o lecție de viață, posibilitatea de a-l cunoaște mai bine pe un autor, de a intra, dacă vreți, în suflet și chiar în propria casă, în propriul atelier de creație, firește, cu acceptul celui intervievat.
În cărțile mele veți descoperi interviuri cu: Laurențiu ULICI, Radu G.ȚEPOSU, Eugen SIMION, Mircea SÂNTIMBREANU, Mircea ZACIU, Ion ROTARU, Cornel REGMAN, Mircea Horia SIMIONESCU, Teodor VÂRGOLICI, Ion ZAMFIRESCU, Radu CÂRNECI, George ASTALOS, Ana BLANDIANA, Nicolae BREBAN, Barbu CIOCULESCU, Constantin CIOPRAGA, Dan Alexandru CONDEESCU, Mihail DIACONESCU, Alexandru GEORGE, Alexandru HUSAR, Theodor CODREANU, Serban CODRIN, Ioana PÂRVULESCU, Paulina POPA, Emil IORDACHE, Cezar IVĂNESCU, Gabriel LIICEANU, Dumitru MATALA, Emil MANU, Dan MANUCA, Ion MILOS, Nina CASSIAN, Fănuș NEAGU, Marius TUPAN, Lucian VASILIU, Gellu DORIAN, George VULTURESCU, Horia ZILIERU, Mircea CĂRTARESCU, Nora IUGA, Doina URICARIU, Leo BUTNARU, Constantin ABALUTA și mulți alții, lista este foarte lungă.
D.T. – Mulți dintre scriitorii din ziua de azi apelează la promovarea în mediul virtual. Vă numărați printre aceștia?
A.B.– Pe vremuri nu exista o asemenea formă de promovare, existau doar revistele literare, de specialitate; astazi, pe langa radio-tv, ziare, reviste, a apărut o nouă formă: internetul. Site-urile, blog-urile, pagina de facebook, revistele on line, alte site-uri de socializare și cultură sunt și o altă formă prin care poate ajunge, chiar mai repede, informația despre un autor și cartea sa. E bine? E rău? Pe noi, autorii, ne interesează să fim cât mai aproape de cititorii noștri și, daca acest lucru se întâmplă și virtual, de ce nu?
D.T. – Faceți parte din categoria acelora care nu lasã o zi fãrã a scrie ceva?
A.B.– O frază, două, scrise la cafea pot folosi ca exercițiu pentru mai târziu. Nimic nu se aruncă. Totul se păstrează. Din acest motiv, probabil, casele poeților (râde) sunt atât de încărcate și pline de tot ce vrei, ca într-un anticariat: cărți, reviste, gânduri, scrisori, flori uscate, tablouri, iar ganduri…
D.T. – Sunteți și consilier cultural PR la Casa de Cultură a Sindicatelor Galați, ce evenimente aveți în acest an?
A.B. – În 2014 aceasta instituție împlinește în toamnă 45 de ani de existență și avem ambiția să avem o agendă culturală foarte bogată pe tot parcursul anului cu spectacole, concerte, piese de teatru, cenaclu, festivaluri de poezie, muzică, dans, concursuri de toate felurile, Festivalul Național de Dans “Galați Fest Dance”, Saptamana Națională a Voluntariatului, Gala Dansului, spectacole și evenimente cu temă (de Ziua Mihai Eminescu, Dragobete, 1 martie, 8 martie, Ziua Nichita Stănescu, Sarbatorile Pascale, 1 iunie, Crăciunul, și câte și mai câte. Ne implicăm într-o serie de spectacole și evenimente caritabile, seri de poezie, de folk, în asa fel încât, echipa noastră să ofere iubitorului de cultură o paletă largă de activități pentru toate vârstele și categoriile sociale.
D.T. – Întrucât în această lună a fost și ziua dumneavoastră de naștere, permiteți-mi să vă urez “La mulți ani!”. Ce pregatiți pe masa de lucru?
A.B. – Mulțumesc foarte mult pentru urare. Câte un interviu, un dialog interesant, o participare la vreun târg, un volum de versuri și o carte de interviuri… nu vă spun tot…veți vedea…