La multi ani, Maya Angelou!

Pe 4 aprilie 1928, în St.Louis (Missouri, SUA), vedea lumina zilei Marguerite Ann Johnson, cunoscută mai târziu sub numele de Maya Angelou. Astăzi sărbătorim împreună cei 86 de ani ai faimoasei autoare și poete americane.

Pentru cei dintre voi care nu cunosc prea multe despre sărbătorita noastră, o să vă prezentăm, pe scurt, lucrurile mai importante, iar apoi, la final, vă vom lăsa în compania câtorva citate ce vă vor aduce un zâmbet pe buze.

Maya Angelou a publicat până în prezent șapte autobiografii, trei cărți de eseuri și câteva volume de poezii, și a apărut în numeroase piese de teatru, filme și show-uri de televiziune vreme de peste 50 de ani. A primit foarte multe premii și peste 30 de decorații și titluri onorifice. Angelou este cunoscută, în primul rând, datorită celor 7 autobiografii, romane ce se axează pe perioada copilăriei, dar și experiențele din tinerețea sa. Primul volum, intitulat I Know Why the Caged Bird Sings (1969), o înfățișează pe autoare în timpul copilăriei și până la vârsta de 17 ani, iar acesta singur i-a adus recunoaștere internațională și numeroase laude.

Maya Angelou devine autoare și poetă după ce în tinerețe a avut diverse ocupații, printre care putem aminti: bucătăreasă, prostituată, dansatoare la un club de noapte, a fost parte din distribuția piesei de operă Porgy şi Bess, coordonator al Southern Christian Leadership Conference, și jurnalist în Egipt și Ghana în timpul decolonizării. De asemenea, a fost și actriță, scenarist, director și producător pentru numeroase piese de teatru, filme și show-uri de televiziune. Din 1982 începe să predea la Wake Forest University (Winston-Salem, Carolina de Nord). A fost un membru activ al mișcării pentru Drepturile Civile ale persoanelor de culoare, ocazie cu care a colaborat cu Martin Luther King Jr. şi Malcom X. În 1990 are în jur de 80 de apariții în public, în cadrul unui turneu de lectură, turneu pe care l-a reluat la vârsta de 80 de ani. În 1993, Angelou recită poemul său On the Pulse of Morning la ceremonie de învestitură a Președintelui Bill Clinton, fiind, astfel, prima poetă care recită un poem la o astfel de ceremonie, urmând modelul lui Robert Frost la ceremonia lui J. F. Kennedy din 1961.

Așa cum am menționat la începutul articolului, Angelou a primit numeroase premii și nominalizări din partea mai multor universități, organizații literare, agenții guvernamentale și grupuri de interes speciale. Printre acestea, putem aminti: o nominalizare la Premiul Pulitzer pentru cartea sa de poezii Just Give Me a Cool Drink of Water ‘fore I Diiie, o nominalizare la Premiul Tony pentru rolul ei din piesa Look Away (1973) și trei Premii Grammy pentru albumele sale. A făcut parte din două comitete prezidențiale și a primit Medalia Națională pentru Artă în 2000, Medalia Lincoln în 2008 și Medalia Prezidențială pentru Libertate în 2011, înmânată de Președintele Barack Obama. De asemenea, Angelou deține peste 30 de titluri onorifice.

 

15 citate simple şi frumoase de Maya Angelou

Sperăm să le citiţi cu drag şi să vă ajungă la inimă, aşa cum ne-au ajuns şi nouă!

1. Dacă există vreun lucru ce nu-ţi place, schimbă-l în aşa fel încât să-ţi placă. Dacă nu poţi face asta, atunci schimbă-ţi atitudinea faţă de lucrul respectiv.

2. Iubirea nu recunoaşte nicio graniţă. Depăşeşte tot felul de obstacole, nu ţine cont de limite, se infiltrează prin pereţi, numai pentru a ajunge la destinaţia sa, plină de speranţă.

3. Dacă ai un singur zâmbet sincer, atunci dăruieşte-l celor care te iubesc.

4. Nimic nu va merge de la sine dacă tu nu-ţi dai silinţa să îl faci să meargă.

5. Frumuseţea şi puterea se găsesc în diversitate.

6. Cel mai mare cadou pe care ţi-l poţi face este să ierţi. Învaţă să-i ierţi pe toţi.

7. În viaţă vom avea parte şi de înfrângeri, însă este important să nu ne lăsăm înfrânţi.

8. Nu poţi controla tot ceea ce ţi se întâmplă, însă stă în puterea ta să decizi să nu te laşi afectat de mersul lumii.

9. Viaţa îi iubeşte pe cei care o trăiesc din plin.

10. Ştiu cu siguranţă că iubirea mă salvează şi că ea este aici să ne salveze pe toţi.

11. Iubirea din partea familiei, iubirea din partea unei singure persoane vindecă. Vindecă rănile lăsate de societate. O societate masivă şi puternică.

12. Trebuie să ne înfruntăm pe noi înşine. Ne place ceea ce vedem reflectat în oglindă? În funcţie de lumina interioară, în funcţie de gradul nostru de înţelegere şi de curajul nostru trebuie să spunem „da” sau „nu”- şi apoi să luăm atitudine!

13. Putem să învăţăm să-i privim pe ceilalţi şi să ne vedem pe noi în ei. Stă în puterea noastră să recunoaştem faptul că oamenii se aseamănă mai mult decât se diferenţiază.

14. Pe lângă benficiile deja cunoscute, am descoperit că în momentul în care dăruiesc îmi simt sufletul mai uşor, mai eliberat.

15. Nu există soare care să nu apună ca mai apoi să răsară şi să aducă zorii unei noi zile.

sursa: buzzfeed.com; wikipedia.org

Scroll to Top