El tiempo entre costuras

Ttilu: Iubirile croitoresei

Autor: Maria Duenas

Editura: Polirom

An apariţie: 2011

Pagini: 603

Există cărţi de care te îndrăgosteşti de la prima propoziţie sau frază, cărora pur şi simplu le presimţi calitatea de cum le iei în mâini şi citeşti începutul. O maşină de scris mi-a schimbat destinul e propoziţia care promitea multe. Ce-a urmat? Exotism spaniol, apoi atmosferă mediteraneeană din oraşe precum Tanger şi Tetuan. O incursiune în interbelic, timp care precipita spiritele în Europa. O carte despre peripeţiile unei femei prinse în vâltoarea politică şi socială de dinaintea celui de-al doilea război mondial. Iubirile croitoresei – bestseller spaniol 2010.

Sira Quiroga îşi rememorează trecutul povestind simplu, cu sensibilitate, despre riscuri, curaj şi puterea de a răzbi. Ruptă din rutina unei vieţi banale prin pasiunea pentru un necunoscut, Sira îşi părăseşte oraşul natal, Madrid, şi ajunge în Africa, unde va avea multe de înfruntat ca femeie săracă, părăsită şi confuză. Ceea ce o scoate la liman însă este priceperea şi dragostea ei pentru croitorie. După ce reuşeşte să îşi deschidă un salon haute couture, Sira, cândva doar o croitoreasă umilă dintr-un cartier sărac al Madridului, devine protagonista unor aventuri savuroase şi periculoase, care implică spionaj şi joc politic la nivel înalt. Povestea capătă un plus de verosimilitate prin includerea unor personaje istorice reale precum Juan Luis Beigbeder, ministru de Externe în regimul lui Franco, sau Allan Hillgarth, şeful spionajului britanic în Spania.

Romanul e scris cu o atenţie deosebită pentru detalii de cadru, atmosferă şi evenimente istorice. Bine documentată, autoarea, doctor în limba şi literatura engleză, nu se limitează doar la a creiona un univers feminin, ci îl pune în relaţie cu marea istorie, adică evenimentele reale din timpul războiului civil din Spania şi anii care îi urmează. Descrierile din Marocul sub Protectorat Spaniol şi Lisabona agitată sunt adunate sub confesiunile oneste ale Sirei, alcătuind la un loc o proză cu adevărat captivantă.

Mario Vargas Llosa spunea despre roman că e minunat, având intrigă, dragoste, mister, şi sensibilitate. Noi spunem că e o ficţiune reuşită, despre un destin mic, cel de pe “reversul istoriei, activ invizibil.”

Cristina Stan

Scroll to Top