Titlu: Fiul Arhanghelului Mihail
Autor: Allan Massie
Editura: ALL
Anul: 2011
Pagini: 320
Allan Massie, pe care Gore Vidal îl numea „maestrul romanului istoric de demult”, este un jurnalist renumit de origine scoţiană, autorul a peste 20 de cărţi. Scrierile sale se axează pe trecutul îndepărtat şi clasa de mijloc, cele mai de succes lucrări fiind biografiile unor figuri politice de vază din Roma: Augustus, Tiberiu, Marc Antoniu, Caligula, Nero, Cezar.
Prima parte a unei trilogii, acţiunea din Fiul Arhanghelului Mihail este setată în ultimele zile ale Imperiului Roman, în perioada invaziilor barbare, şi la răscrucea dintre păgânism şi creştinism, dintre vechii zei şi cei noi, urmărind aventurile unui tânăr pe nume Marcus. Despre descendenţa acestuia ni se spune ca ar fi una nobilă, pe linie maternă înrudindu-se cu zeiţa Venus. Paternitatea este, în schimb, destul de nesigură şi controversată, unii susţinând că tatăl este Stilicho, marele general vandal. Alţii cred cu tărie că acest copil fusese conceput cu Arhanghelul Mihail.
Elementele ce ţin de mit şi romantism sunt evidente încă de la început, când se vorbeşte despre originea tânărului Marcus.
Aventurile încep în momentul în care acesta intră în slujba împăratului Honorius, iar prima sa misiune este de la bun început una complicată şi nelipsită de primejdii. Este şi momentul în care o cunoaşte pe Honoria, prinţesa căreia îi va jura credinţă veşnică şi pentru care va trece prin multe încercări. Lui Marcus şi tovarăşilor săi de drum li se pun în cale tot felul de piedici, fiind de multe ori răpiţi, aruncaţi în închisoare, vrăjiţi, dar, mai ales, cei pe care îi întâlnesc le atacă virtuţile.
Până şi structura acestei cărţi este una deosebită, având o prefaţă în care autorul pretinde a fi traducătorul unor documente pierdute. Ni se spune că aceste documente sunt, de fapt, un roman din secolul al XIII-lea, scris de Michael Scott pentru educaţia elevului său, Împăratul Frederick al II-lea. Ca şi cum conceptul unui roman în roman nu ar fi fost destul, Allan Massie mai introduce şi notaţiile a doi comentatori ai documentului-sursă, un templier şi un rozicrucean.
Povestea este una clasică, implicând alegorii, mituri, discuţii teologice şi elemente supranaturale.
Nici comicul nu lipseste, şi îl întâlnim mai ales în prezentarea unui anume Sir Gavin, Cavalerul Verde al unei Anglii care nu exista încă.
Foarte interesant, extrem de inteligent, deşi controversat personaj, mi s-a părut eunucul ce îl însoţea pe Marcus în tabăra vizigoţilor, cuvintele sale dând de gândit oricui: „Nu neg că există adevăr în mesajul lui Hristos, îi răspunse el. Dar am călătorit până în India şi am cutreierat întregul Imperiu Persan, şi am auzit înţelepţi din diferite zone cum exagerează şi transformă realitatea. Aşa stând lucrurile, cum pot crede eu că există un singur adevăr de necontestat, care i-a fost refuzat omenirii, până când s-a revelat acum câteva sute de ani unei mâini de evrei dintr-un colţ îndepărtat al Iudeii, care şi ea este un simplu punct în măreţia Creaţiei?”.
Fiul Arhanghelului Mihail este o carte pe care am ales-o datorită pasiunii mele pentru Arhanghelul Mihail. Deşi am fost dezamăgită de absenţa informaţiilor despre acest personaj, am avut plăcerea de a descoperi un roman destul de interesant, pe care l-aş recomanda mai ales celor pasionaţi de istorie.