Festivalul Interanțional de Literatură și Traducere Iași (FILIT)

În perioada 23-27 octombrie, Iașiul se va mândri cu rolul de gazdă al proiectului literar de mare anvergură, Festivalul Interanțional de Literatură și Traducere Iași (FILIT), unde publicul larg, dar și specialiștii din domeniu își vor întâlni scriitorii și criticii literari preferați, vor cunoaște traducători, editori, librari, distribuitori de carte, manageri, jurnaliști culturali și organizatori de festival.
 
De ce Iași?
Pentru că este singurul oraș din zona de Nord-Est care este cunoscut la nivel național pentru prestanța sa literară și culturală. Și să nu uităm că aici a prins aripi una dintre cele mai cunoscute și de succes edituri din România, Editura Polirom.
 
Publicul FILIT
Cei care sunt primiți cu brațele deschise la acest mare eveniment vor fi nu doar pasionații de literatură din Iași, ci din întreaga Moldovă și nu numai. Drept urmare, organizatorii vor asigura transportul gratuit pentru publicul din Botoșani, Suceava, Neamț, Bacău, Vaslui și București, la orice eveniment. Cei mai așteptați la FILIT vor fi cei ce formează publicul în formare, elevii și studenții.
 
De precizat este faptul că intrarea la orice eveniment FILIT este gratuită, în limita locurilor disponibile și în urma înscrierii voluntare în baza de date.
 
5 zile de festival, zeci de evenimente
Evenimentele din cadrul festivalului se vor desfășura pe parcursul celor cinci zile de dimineață și până târziu în noapte. Vor fi lansări de carte cu prezența autorului, lecturi, dezbateri, vernisaje, colocvii, expoziții de carte cu vânzare, concerte simfonice, de muzică rock sau electronică și multe altele, care vor avea loc în cele mai reprezentative locații culturale din Iași: Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Ateneul Tătărași, Casa FILIT, Institutul Francez, Muzeul Unirii, Sala Pașilor Pierduți, BCU, Cărturești ș.a.
 
Există și o serie de evenimente permanente care vor avea loc în toate cele cinci zile, cum ar fi Bookfest, între orele 10:00-20:00 în Sala Pașilor Pierduți, Expoziția de Carte Medicală în Sala 1 a Muzelului Unirii, proiecții de filme „Interviurile My Story” la Vila Sonet, Atelier de scriere în Casa FILIT etc.
 
Invitați
Nume mari ne vor onora cu prezența în cadrul FILIT: Herta Muller, Sadie Jones (cunoscută cu romanul de debut „Proscrisul”, pentru care a fost premiată cu premiul Costa), Andrei Kurkov, Francois Weyergans, Mircea Dinescu, Iona Mureșan, Emil Brumaru, Florina Ilis, Gabriela Adamesteanu, Varujan Vosganian, Jan Willem Bos, Ileana, M. Pop, Steinar Lone și mulți alții.
 
Mai multe detalii despre festival, program, formularul de înscriere la evenimente, invitați și noutăți găsiți pe site-ul oficial al festivalului, www.filit-iași.ro.
Scroll to Top