Titlu: Fluturi (vol. 1)
Autor: Irina Binder
Editura: For You
Anul: 2013
Pagini: 681
Nota noastră: 10/10
„Cred ca fiecare om ar trebui sa găsească un loc sub soare, unde sa se refugieze ori de cate ori are nevoie sa se regăsesc a pe sine. Un loc departe de zgomote, de aglomerație și de energia negativa. Un loc departe de răutăți, de urat și de ispite.
Un loc în care sa poată fi aproape de Dumnezeu, căruia sa–i lase grijile în seama. Un loc în care sa se simtă aproape de oamenii dragi care au plecat din lumea asta.
Un loc unde să-și ceara iertare, sa ierte, sa plângă, sa se roage și sa viseze. Un loc unde să-și regăsească pacea sufleteasca, echilibrul, încrederea și forța. Un loc frumos, care sa amintească de frumusețea și valoarea vieții.”
Mi-ar fi plăcut ca, la începutul volumului Fluturi, de Irina Binder, să existe o pagină, un paragraf sau măcar câteva rânduri despre “Cum să citești Fluturi“. Mi-ar fi plăcut să fiu prevenită și să nu mă aștept să citesc un chick-lit în varianta românească și nici o poveste telenovelistică de dragoste, transpusă grăbit în câteva cuvinte. Mi-ar fi plăcut să-mi fi spus cineva “Umple-ți o cană mare de ceai, așează-te confortabil în colțul tău preferat de lectură, renunță la prejudecăți și de abia apoi începe să citești Fluturi“. Dar, mai presus de toate, mi-ar fi plăcut să-mi încep lectura având în vedere următorul lucru: a scrie o carte este o adevărată provocare. Însă una și mai mare este de a scrie o carte despre tine însuți…
Pentru că aceasta nu este un simplu roman, o simplă biografie sau o simplă poveste de viață trăită de un copil pe care viața nu a vrut să-l menajeze. Născută într-o familie de aristocrați brașoveni, dar crescută de un tată singur, Irina a primit o educație desăvârșită. De aceea, a învățat încă de mică să aprecieze și să nu desconsidere oamenii, fapt ce a ajutat-o să lege prietenii strânse cu oameni valoroși, dar pe care viață i-a luat, rând pe rând, de lângă ea. Durerea pierderilor, dar și anumite experiențe cu oameni mercantili, i-au furat naivitatea prea devreme și au transformat-o într-o tânără puternică, matură, independentă, aflată singură la început de drum, însă ghidată în permanență de lecțiile de viață primite de la tatăl său, poate cea mai neprețuită moștenire.
În punctul acesta se află Irina în Fluturi. Atunci când îi întâlnește pe cei doi buni prieteni, Matei și Robert, alături de care trăiește poate cea mai tumultuoasă perioadă din viața ei, dar și cea mai frumoasă, la finalul căreia este pusă în față unei alegeri imposibile între cei doi. Cu toate astea, cartea este mai mult decât expunerea unui clișeu utilizat cu prea multă febrilitate în literatură: celebrul triunghi amoros. În fond, acesta nu este decât o altă modalitate de cunoaștere a sinelui prin faptul că răstoarnă ordinea lucrurilor, creează confuzii, determină alegeri impulsive, pripite sau, dimpotrivă, prea mult gândite, rănește sentimente, frânge inimi, spulberă limite emoționale cândva bine fixate, testează valori personale, stabilește noi priorități, împarte acea vină mistuitoare sau pur și simplu impune o clipă de răgaz în care să-ți tragi sufletul, să-ți pui ordine în gânduri și să-ți dai seama cine e cu adevărat persoana pe care o vrei pentru totdeauna lângă tine.
Fluturi de Irina Binder, este o carte deschisă, deosebit de frumoasă, de spirituală și plină de valoare. Este o carte despre un model de viață, de om, de femeie, spre care, la final, orice cititoare aspiră. De aceea, îți spun un singur lucru: umple-ți o cană mare cu ceai, așează-te confortabil în colțul tău preferat de lectură, renunță la prejudecăți și începe să citești Fluturi. Aaa… Și încă ceva: savureaz-o din plin, pentru ca vei ajunge la ultima pagina exact când te aștepți mai puțin…