Înainte să adorm – S.J.Watson

inainte-sa-adorm

Titlu: Îniante să adorm
Autor: S.J.Watson
Editură: Trei
An: 2011
Pagini: 438
Nota noastră: 10

„Ce este omul dacă nu o acumulare de amintiri?”

Aruncând o scurtă privire asupra coperţii ni se promite o lectură de excepţie, pentru că „Înainte să adorm” este „Cel mai vândut debut britanic, după seria Harry Potter a lui J.K.Rowling”. Apoi ne uităm cu interes la titlu: „Înainte să adorm” şi ne fixăm privirea pe ochiul surprins în fotografie. Probabil că titlul m-a atras în primă instanţă, o doză de mister şi un vag sentiment de banalitate. Acum puteţi spune „Mare lucru! Toată lumea doarme!”. Da, total adevărat, dar, aparent, nu toată lumea se trezeşte uitând cine este şi unde se află.

Protagonista romanului, Christine Lucas, este victima unei traume puternice suferite la cap din cauza privării de oxigen şi este o femeie în toată regula care suferă de o formă rară de amnezie. Creierul ei nu poate stoca amintiri noi mai mult de 24 de ore, imediat ce ajunge în faza de somn profund aceste date nou dobândite se şterg, lăsând-o fără nicio amintire.

La îndemnul medicului ei, Christine ţine un jurnal cu însemnări; însă într-o dimineaţă îl deschide şi citeşte cu stupoare o propoziţie ce-i va schimba viaţa: „Să nu ai încredere în Ben”. Ben fiind bărbatul alături de care s-a trezit în pat, Ben fiind soţul ei, cel care are grijă de ea zilnic. Dar dacă aceste însemnări vor da la iveală trecutul pe care Chrissy nu şi-l cunoaşte? Dacă într-adevăr viaţa ei se poate schimba? Sau poate că totul este doar în imaginaţia ei, efectul confabulaţiei.

În primul rând, personal, cred că acest roman este incredibil! Mi-a plăcut extrem de mult! Este genul de carte care îţi dă informații cu pipeta şi îţi induce nevoia de o gură de aer, o meritată pauză pentru a asimila totul. Te face să intri în capul protagonistei şi să încerci să dezlegi misterul odată cu ea. Dar oricât de previzibilă ar putea părea acţiunea, S.J.Watson te uimește cu stilul lui atât de neaşteptat. În unele momente te poate cuprinde frustrarea, dar pe mine, personal, m-a acaparat doar un sentiment pregnant de tristeţe şi compasiune pentru Christine. Nu-mi pot închipui cum ar fi să te trezeşti dimineaţă de dimineaţă şi să crezi că ai cu 20 de ani mai puţin decât ai în realitate şi că viaţa ta este deja s-a dus pe jumătate. Nu-mi pot închipui cum este să te trezeşti zilnic  „înghiţind” atât de multe minciuni crezând că aşa e viaţa ta.

În al doilea rând, „Înainte să adorm” este cartea care mi-a demonstrat încă o dată că memoria, şi implicit amintirile, sunt cele care ne definesc, fără ele nu am putea trăi o viaţa normală. Citind despre confuzia şi groaza cu care Chrissy descoperă zilnic cine este, m-a făcut să mă simt recunoscătoare pentru amintirile mele.

Am citit pe nerăsuflate acest thriller, iar finalul este cu adevărat surprinzător şi neaşteptat.

Recomand cu căldură această poveste şocantă tuturor celor care au spus măcar o dată că şi-ar dori să poată uita anumite aspecte din viaţa lor, pentru că vor descoperi faptul că este mai bine să trăieşti şi să-ţi aminteşti decât să trăieşti cu îndoiala în suflet.

Scroll to Top