Încercările Focului – James Dashner

– Păcat că n-o să vedem sfârşitul Încercărilor.
– Ştiu, răspunse bărbatul. Dar viitorul ne va mulţumi.

 

Se întâmplă ca uneori să privim adevărul în faţă şi să nu vrem să-l vedem, să ne încăpăţânăm să credem, să refuzăm să acceptăm acel adevăr – unul crud şi nemilos. Dar, dacă îl ignorăm, asta nu înseamnă că el nu există, ba din contră, el continuă să ne bântuie existenţele. Trădarea şi adevărul acesta crud fac o echipă tare periculoasă, iar Thomas va învăţa ce înseamnă să le simţi efectele.

Deşi credeau că au scăpat de toate necazurile, Thomas, Minho, Newt şi restul Poienarilor află că RĂU are planuri şi mai mari şi şi mai periculoase pentru ei. La doar o zi după ce-au reuşit să scape din Labirint şi să fie salvaţi de către un grup de necunoscuţi, băieţii dau peste noi obstacole: peste noapte, Teresa dispare, salvatorii sunt ucişi, Defecţii îşi fac apariţia la ferestrele dormitorului, şi Aris, un puşti ce pare a fi echivalentul Teresei, intră în scenă în mod brusc. Colac peste pupăză, cadavre apar şi dispar, ziduri de cărămidă se construiesc ca prin magie şi tatuaje misterioase, care conţin noi indicii, apar pe pielea băieţilor supravieţuitori.

Un reprezentat al RĂU apare, în mod miraculos, într-una din camere şi le dă liniştea peste cap anunţându-i că sunt infectaţi cu un virus periculos şi că trebuie să străbată 161 de kilometri prin deşert, înfruntând orice obstacole le-ar ieşi în cale, pentru a primi un tratament.

Însă, odată ajunşi în Ţinutul Pârjolit, lucrurile se complică şi vieţi se pierd. Nu numai că trebuie să înfrunte clima nefirească şi să-şi păzească spatele de Defecţi, ci trebuie să și reuşească într-un fel sau altul să parcurgă cei 161 kilometri spre nord, prin deşert, pentru a ajunge la Refugiul promis şi la tratamentul mult dorit. Dar RĂU are destule Variabile şi Tipare de testat, şi destui Candidaţi, pe care să le încerce.

Trebuie să vă anunţ de pe acum faptul că lectura acestui roman trebuie parcursă cu grijă şi, probabil, cu pastile de inimă lângă voi. Într-o oarecare măsură glumesc, dar un lucru este adevărat şi merită reţinut: odată la câteva pagini, cititorul primeşte o porţie moderată de şoc (plus-minus groază). Încercările Focului, acest volum doi al seriei, îl întrece pe predecesorul său în toate privinţele: garantat are mai multă acţiune, considerabil mai mult suspans, iar finalul?! Finalul este mai bun şi mult mai şocant decât primul!

Fiind al doilea volum, eşti deja obişnuit cu personajele şi poţi vedea frumosul mod în care evoluează şi felul în care povestea progresează, alarmant chiar, aş putea spune. Reuşim să aflăm mai multe despre RĂU, despre amintirile pierdute ale lui Thomas, despre implicarea lui şi a Teresei în cadrul Încercărilor şi vedem cum arată lumea după numeroase explozii solare şi expunerea la Arşiţă.

Aşa cum spuneam mai devreme, se poate observa o evoluţie a personajelor care supravieţuiesc Labirintului: toate vieţile pierdute, toate obstacolele ce le sunt aruncate în cale, testele la care sunt supuşi fără să aibă habar şi manipulările din partea RĂU, absolut toate aceste elemente îşi pun amprenta asupra lui Thomas şi a prietenilor săi. O anume maturizare, o doză mai mare de curaj, un strop mai pronunţat de nesăbuinţă, un gram de speranţă care atârnă infinit de mult, toate acestea se pot observa cu ochiul liber.

Datorită faptului că ajungem să îi observăm mai bine pe protagoniştii noştri putem să simţim schimbările mici pe care le suferă, fiecare emoţie pe care o simt o putem înţelege la un alt nivel, şi astfel, ajungem să trăim şi mai bine experienţele lor alături de ei. Ajungem chiar să intuim cum vor reacţiona, şi uneori avem dreptate, alteori nu.

Personal pot spune că am avut câteva momente în care am reuşit să simt foarte bine anumite scene, anumite emoţii şi efectiv voiam să pot să intru în carte şi să le atrag atenţia. Câteva momente au reuşit să-mi smulgă reacţii de genul „O, Doamne!”, „Nu!”, „Fugi!” şi altele de aceeaşi natură; momente pe care le-am simţit mai bine decât le-am simţit în primul volum. Foarte rar mi se întâmplă să ajung să exteriorizez aceste momente, şi norocul meu era că eram singură şi nu mă putea băga nimeni în seamă! Şi nu glumesc, nu 100% oricum.

Cu mâna pe inimă vă pot spune că acest volum mi-a plăcut enorm şi m-a făcut să-mi doresc să pot citi şi finalul trilogiei. Dar, până când acest lucru va fi posibil, am să stau ca pe ghimpi până la lansarea ecranizării primului volum al seriei Captiv în labirint! Deşi sunt destul de vagă în informaţii, vă pot garanta faptul că mai sunt destule de descoperit şi pe cont propriu, destule intrigi şi momente care vă vor ţine ca pe ghimpi. Dar prefer să las entuziasmul să ajungă până la voi şi să vă motiveze să puneţi mâna pe acestă serie pentru că merită, într-adevăr merită. Este o distopie interesantă care aduce o nouă abordare asupra lumii post-apocaliptice, iar modul în care este redată povestea este incredibil. James Dashner are un stil aparte de a pune acţiunea pe primul loc, de a-ţi lua ochii cu diferite scene şi de a te face să uiţi amănunte pe care mai apoi le readuce la lumină şi îţi demonstrează că imaginea de ansamblu nu era aceea pe care o intuiai.

Încercările Focului sunt reţeta perfectă pentru o lectură captivantă: acţiune, umor, suspans, mister şi o părticică mică de romance. Dacă la prima vedere nu credeam că volumul acesta îl poate întrece pe primul, ei bine, James Dashner mi-a demonstrat faptul că debutul seriei a fost abia încălzirea şi că al doilea volum nu face decât să paveze drumul spre un final care sunt sigură că ne va lăsa cu gura căscată, dar cu inima împăcată. Nu ştiu ce ar mai putea face în ultima parte a trilogiei Captiv în Labirint, dar nu pot decât să aştept şi să îmi împânzesc creierul cu teorii şi dorinţe!

Deşi s-ar putea crede că această distopie este o lectură exclusiv recomandată adolescenţilor, eu ţin să o recomand tuturor celor care caută o lectură antrenantă, celor care îşi doresc o călătorie într-o lume post-apocaliptică, dar şi celor care caută evadarea într-o carte ce-i va ţine ocupaţi cu un mister greu de desluşit. Încercările Focului este o carte pentru toate vârstele!

Scroll to Top