Intoarcerea acasă – Bernhard Schlink – recenzie
Pagini: 400
Editură: Polirom
Anul: 2007
Profesor de drept, judecător și autorul mai multor romane, Bernhard Schlink devine unul dintre cei mai cunoscuți autori din literatura germană pentru bestsellere sale precum Cititorul. Întoarcerea acasă este un roman sobru și complex ce-și are acțiune în Germania celui de-al doilea Război Mondial având ca teme principale memoria, culpa și responsabilitatea istorică văzute prin ochiul autobiografic al lui Bernhard Schlink. Este o căutare aprigă a identității prin rădăcinile trecutului pentru aflarea adevărului despre „întoarcerea acasă”.
„Vacanțele copilăriei mi le-am petrecut la bunici, în Elveția.” Așa își începe povestea personajul principal al romanului, Peter Debauer, a cărui copilărie a fost zdruncinată de anii împovărați de după cel de‑al II-lea Război Mondial. Peter crește cu convingerea că tatăl său a murit pe câmpul de luptă dar imaginea se schimbă atunci când, într-una dintre vacanțele sale la bunici, descoperă pe spatele foilor pe care desena, un fragment dintr-un roman în care se vorbea despre o întoarcere acasă, mai exact întoarcerea unui soldat de pe front după multe peripeții petrecute alături de camarazii săi.
Măcinat de ideea că povestea care o știa despre propria familie este determinat să caute deznodământul romanului ajutându-se de informațiile din viața reală. Căutările lui Peter au dus la o adevărate muncă de cercetare prin istoria Germaniei și al familiei dar toate astea l-au maturizat și l-au învățat dificila lecție a implicării. Confruntat cu figura pe cit de carismatica, pe atât de periculoasa a tatălui, trebuie să renunțe la postura de martor tăcut al spectacolului istoriei și sa‑și afirme cu tărie propriile opțiuni morale ai existențiale.