Lovebook – Simona Sparaco

Lovebook - Simona Sparaco

Titlu: Lovebook
Autor: Simona Sparaco
Editura: ALL
Anul: 2012
Nota: 8/10

 

 

 

“Există persoane care sunt legate ca un elastic şi ele nu ştiu asta. La un moment dat se hotărăsc să plece fiecare pe drumul ei, fiecare cu ale sale, şi elasticul le lasă în pace, le face pe plac, aşa încât într-un final aproape că uită de el. Apoi soseşte însă momentul extrem, la limita rupturii, şi elasticul reacționează, nu se rupe, ba din contră: cu o singură smucitură violent, le face să se trezească din nou faţă în faţă.”

Aş vrea să încep această recenzie lăudând în primul rând coperta cărţii care, după părerea mea, este una extreme de sugestivă şi foarte bine aleasă pentru titlul pe care îl abordează cartea. Mai bine spus, cartea Simonei Sparaco are ca subiect destinul care reuşeşte să aducă doi oameni în acelaşi loc după ce vieţile i-au condus preţ de mulţi ani pe alte făgaşe. Dar ce rost ar avea destinul dacă nu ar fi puţin ajutat? Aici intervine mediul online, mai exact Facebook-ul, cu ajutorul căruia cartea devine extreme de savuroasă.

Solidea este o tânără de 25 de ani care abia a ieşit dintr-o relaţie de noua ani. Sătulă de tot ce înseamnă viaţă, lucrând pentru mama şi bunica ei la un magazine de papetărie, fără facultate şi obligată să-şi vadă zilnic fostul iubit care lucrează “la magazinul de animale de peste drum”, viaţa Solideei nu pare să se îndrepte spre fericire. O femeie normală despre care mulţi ar putea spune că şi-a ratat viaţa din cauza unui bărbat, lucru destul de adevărat, însă, uneori vieţii trebuie să-i dai un mic impuls pentru a urma un curs lin şi aici apar sora Solideei și verişoara ei care o înscriu pe site-ul de socializare mai sus amintit şi de aici totul pare că începe să se schimbe.

Înainte de a intra la liceu, personajul nostru, a “suferit” de primii fiori ai dragostei, o iubire neîmpărtăşită după spusele ei, însă tocmai această iubire va fi cea care o va salva. În căutarea unor vechi prieteni, Solideea îşi aminteşte de acea parte a vieţii ei când fluturii îi invadaseră stomacul şi astfel ajunge să-l reîntâlnească, visul ei de copil e chiar în faţa ei.

Cartea este povestită din două puncte de vedere, cel al Solideei şi cel al lui Edoardo, un mare om de afaceri de 30 de ani pentru care viaţa a devenit platonică, nimic nou de ceva timp, o iubită ce poate fi uşor asemănată cu Barbie, prietenul cel mai bun din liceu care se întâlneşte cu o puştoaică de 18 ani şi o mama care nu-l lasă să trăiască aşa cum vrea el. Dar totul se schimbă în momentul în care el şi Solideea se reîntâlnesc cu ajutorul facebook-ului, amintirile curg şiroaie, aflăm că fiecare este îndrăgostit de celălalt însă amândoi vor să lase destinul să-i unească, nimic mai mult decât “magie” aşa cum o numeşte Solideea.

Sfârşitul este destul de previzibil însă modul în care aceştia doi se întâlnesc pentru prima dată poate impresiona pe oricine, de aici şi expresia “uneori trebuie sa ajutăm destinul”.

Cartea este una savuroasă, uşor de citit şi cu multe pasaje amuzante. Recomand citirea ei într-un loc unde să nu fie mulţi oameni pentru că nu vor înţelege de ce râdeţi singuri. Felul în care este scrisă cartea te face să-ţi pui câteva semne de întrebare după ce trebuie să o aşezi în biblioteca. Oare e la fel de uşor şi în viaţa reală? Cât la sută din ceea ce am citit este real şi cât ficţiune?

Lovebook de Simona Sparaco este, după părerea mea, o lectură uşoară pentru oricine care mai crede încă în dragostea adevărată care poate trece bariera timpului.

Carte oferită de Libris, librarie online.

Scroll to Top