Monstrul. Antologie de povestiri trăsnite

Monstrul. Antologie de povestiri trasnite Titlu: Monstrul. Antologie de povestiri trăsnite
Autor:
Editura: Nemira
Anul: 2013
Pagini: 208
Nota: 9/10

 

Volumul Monstrul. Antologie de povestiri trăsnite cuprinde 10 povestiri  amuzante şi pline de fantezie, sub egida colecţiei McSweeney’s,  în care autorii acestei cărţi le prezintă atât de sincer şi umoristic, încât nu poate lăsa pe nimeni indiferent. Neil Gaiman, Nick Hornby, Jonathan Safran Foer sunt doar trei autori contemporani consacraţi dintre cei zece care, au pus flerul scriitoricesc în “Monstrul. Antologie de povestiri trăsnite” şi care şi-au dat întâlnire în acest volum cu scopul de a se pune pe distracţie şi de a ţine cititorul cu sufletul la gură cu fiecare povestire relatată.

O astfel de colecţie de povestiri semnată de unii dintre cei mai importanţi autori ai lumii nu poate fi asemănată decât cu o petrecere. Cum altfel? O petrecere la care se râde, o petrecere care se împărtășește cu prietenii şi la care, fiecare cititor ia parte, distrându-se de la început până la final.  Conversţii atipice, familii trăsnite de pe tărâmuri imposibile, gurmanzi care se delectează cu mâncăruri nemaiîntâlnite, orăşele şi cartiere suprarealiste în care au loc fel de fel de întreceri şi concursuri trăsnite, monştri care se pretează penibilului şi giumbuşlucurilor, care nu pot decât să stârnească zâmbete celor aflaţi în faţa paginilor, sunt doar câteva elemente care ţin departe plictisul.

Iată, de exemplu în “Ultima dorinţă a lui Seymour”, povestire scrisă de Sam Swope, rolul pe care şi-l asumă mama lui Seymour, care deşi crudă în rigiditatea ei, emoţionează prin rolul-ficţional al fiului său. În ciuda faptului că este o mamă-căpcăun, care rămâne indiferentă la iubirea băieţelului ei, Seymour, ea inspiră compasiune şi până la finalul povestirii ultima dorinţă a lui Seymour va fi îndeplinită, nu înainte ca acesta să treacă prin transformări neobişnuite.

În povestirea „Întrecerile din Cowlick” de Richard Kennedy acţiunea se petrece în orăşelul Cowlick, unde Os-de-Mistreţ şi cei cincisprezece oameni ai săi au luat cu asalt banca oraşului, profitând de faptul că şeriful plecase la pescuit, însă Wally, un băiat curajos, descurcăreţ şi inteligent le-a venit de hac prin întreceri şi concursuri trăsnite propuse de el.

„Lars Farf nu fusese dintotdeauna tare fricos. La început, era fricos ca toți oamenii. Până într-o bună zi, când s-a întors de la serviciu și, în loc de casă, a găsit un morman de cenușă fumegând.” Aşa începe o altă povestire de George Saunders, din această antologie, unde Lars Farf este tată şi soţ, un familist convins, care încearcă să-şi protejeze familia de pericole prin diferite metode care mai de care mai amuzante şi mai ciudate. Faptul că Farf a trecut printr-o traumă l-a determinat să recurgă la unele gesturi extreme, ieşite din comun şi să fie mai precaut, astfel îndepărtându-și familia de el.

Acestea sunt doar trei povestiri, care mie personal mi-au stârnit hazul dintre cele zece din Monstrul. Antologie de povestiri  trăsnite dar vă asigur că toate sunt pline de umor, de gingăşii, povestiri ce te transportă pe tărâmuri diferite, din care nu vei mai dori să te întorci.  Cartea, după cum zice şi descrierea, o recomand tuturor tinerilor cu vârste cuprinse între 10 şi 100 de ani, cu un dezvoltat simţ al umorului.

Scroll to Top