Numere – Rachel Ward

Numere - Rachel Ward

Titlu: Num3re
Autor: Rachel Ward
Editura: RAO
Anul: 2012
Pagini: 250

 

“Toată lumea spune că e un lucru îngrozitor să mori tânăr, dar el a avut o viaţă minunată. El şi-a trăit viaţa ca un leu şi s-a stins ca o luminiţă.”

Aș fi putut să aleg orice altă carte pentru a-mi face “debutul” pe acest site, însă am ales ca primă recenzie cartea Num3re scrisă de Rachel Ward, un roman ce mi-a captat atenţia încă de la primele capitole. Acţiunea cărţii se petrece în zilele noastre dar chiar dacă totul pare a avea o tentă de normalitate, banalul este spart de ceea ce urmează să afle cititorul chiar din primul capitol.

Jen, o tânără de doar 15 ani, cu un trecut nu foarte lin, o mamă ce-i moare în braţe, oameni ce o mută de colo colo, negăsindu-și un cămin stabil, şi un aşa numit blestem: acela de a vedea data morţii oamenilor înainte ca aceasta să se întâmple. Pentru noi, subiectul pare destul de SF şi da, romanul are ca şi centru de interes această capacitate a personajului principal, însă acţiunea duce cu mult mai departe.

Jem se îndrăgosteşte şi este nevoită să-şi părăsească oraşul împreună cu băiatul la care va afla mai târziu că ţine, datorită unor întâmplări cauzate de “darul” pe care aceasta l-a dobândit în primii ani de viaţă. Asistăm astfel la fuga a doi copii nevinovaţi, la zile petrecute sub cerul liber, la frica ce li se scrijeleşte pe oase, dar și la o poveste de iubire deloc clişeică.

Cartea poate fi luată şi ca o lecţie de viaţă, lucru care poate nu îl veți considera adevărat având în vedere părţile puţin exagerate ale romanului, care îl fac însă unic. Aflăm astfel că destinul, oricât de mult am dori să-l păcălim, reuşeşte sa-şi joace cărţile până la capăt şi să ne ia prin surprindere la fiecare pas pe care îl facem.

Num3re reprezintă tipul acela de carte ce reuşeşte într-un mod bizar să-l facă pe cititor să dorească mai mult. Nu spun că nu există şi pasaje unde totul devine plat, însă adevărata poveste a romanului cât şi finalul destul de neaşteptat, ce lasă câteva semne de întrebare, fac ca Rachel Ward să poată fi numit un autor ce aduce ceva nou în literatură, prin-un stil unic aş putea spune, dar şi printr-o poveste destul de neobişnuită.

Lectură plăcută!

Scroll to Top