Răspântii – Ally Condie

Cred că cel mai bine ar fi să încep această recenzie prin a vă da o explicație a titlului, și anume Răspântii: pentru cei care nu știu, reprezintă un loc unde două sau mai multe drumuri se încrucișează.

De ce am ales acest mod pentru a-mi începe recenzia? Vă voi explica asta pe parcurs, pentru că acest volum, al doilea al seriei Legăminte, este plin de suișuri și coborâșuri.

După cum bine știți, dacă ați citit recenzia făcută de mine acum câteva săptămâni, Legăminte, de Ally Condie, prezintă o lume post-apocaliptică, este o distopie ce creează dependență (și spun asta pentru că am momente în care visez cu ochii deschiși la lumea Cassiei). Cartea a doua, Răspântii, continuă povestea personajului nostru principal, Cassia, care se află în căutarea persoanei iubite, dar și a unei modalități de a putea să-și ia viața în propriile mâini.

Nemaiputând să îndure viața impusă de Societate, dar și deoarece Ky a fost izgonit din orașul în care amândoi începuseră să-și descopere sentimentele, Cassia va pleca în căutarea Pilotului și a Rebeliunii, singurii capabili să-i redea libertatea, să o lase să-și sorteze propriile acțiuni după bunul plac, și să nu mai acţioneze după regulile bine cunoscute și stabilite de Societate.

Chiar dacă primul volum a fost scris exclusiv din punctul de vedere al Cassiei, acest al doilea volum este scris atât din punctul de vedere al personajului feminin, cât și din punctul de vedere al lui Ky, protagonistul volumului, personaj ce îi va deschide Cassiei ochii spre lume.

Momentul în care cele două personaje se reîntâlnesc în Vale este, din punctul meu de vedere, unul nu atât de impresionant pe cât m-am așteptat. Însă ceea ce m-a cam dezamăgit la această carte este faptul că ar fi putut să conțină mult mai multe elemente de mitologie, având în vedere mitul lui Sisif,  în jurul căreia gravitează personajele noastre.

Așa cum spuneam, mitul în jurul căreia se concentrează volumul îi dă acestuia o strălucire aparte, din punctul meu de vedere, și este unul dintre motivele pentru care abia aștept să pun mâna și pe cel de-al treilea volum, care este totodată și ultimul din serie.

Finalul, din păcate, este unul care nu m-a șocat, mă așteptam să se întâmple exact așa, fapt pentru care a fost puțin cam dezamăgitor momentul în care mi-am dat seama că am ajuns la ultima pagină a cărții, deoarece mă așteptam la mai mult, pentru că acela nu era, din punctul meu de vedere, momentul propice pentru a pune punct. Și pentru că aș fi vrut să citesc mai departe.

Cartea este una ce va fi iubită de tineri, de cei ce adoră distopiile și de cei ce vor o carte ușoară acum, în timpul bacalaureatului și al sesiunii.

Scroll to Top