[Recenzie] Cititorul – Bernhard Schlink

Cititorul – Bernhard Schlink

An: 2009
Pagini:
216
Editura: Polirom

Germanul Bernhard Schlink este profesor de drept la Universitatea din Bonn și Berlin, a început să-și publice romanele polițiste după ce a trecut de 40 de ani devenind faimos pentru romanele sale foarte apreciate de public. Unul dintre cele mai cunoscute romane polițiste ale sale este Cititorul, roman ce a devenit bestseller internațional fiind tradus în peste  30 de limbi.

Autorul prezintă o dragoste foarte neobișnuită, aceea dintre un adolescent și o femeie matură. Romanul este împărțit în trei părți. Prima parte îl descrie pe protagonist, un puști de cincisprezece ani, bolnav de hepatită care se îndrăgostește de o femeie mult mai învârstă decât el după ce această îl ajută să-și revină deoarece i se făcuse rău din cauza bolii. Între ei se creează o legătură foarte de puternică chiar și de natură erotică printre momentele în care această stătea și îi citea cărți,  dar la un moment dat eroină romanului, Hanna, dispare fără a lăsa nici un mesaj.

În partea a II-a a romanului, protagonistul o reîntâlnește pe Hanna mulți ani mai târziu într-o sală de judecată, în timpul unui seminar, acesta fiind student la drept.

Hanna era cercetată pentru trecutul ei mai puțin plăcut, faptul că fusese supraveghetoare intr-un lagăr pentru femei din apropierea Cracoviei îl luase prin surprindere pe erou dar mai ales faptul că a acceptat Hanna să fie închisă pentru ceva ce nu făcuse dar totuși luă totul asuprea ei.

Cea de-a treia parte îl prezintă pe protagonist încercând să-și refacă viață, dar acesta sfârșește prin ai fi alături Hanne-i, de la distanță, citindu-i cărți pe care le înregistra pe casete pe care i le trimitea în închisoare.

Deznodământul este dramatic subliniind tristețea protagonistului, iubirea din adolescență i-a marcat întreaga viață lăsându-i urme adânci…

CUMPĂRĂ

Scroll to Top