[Recenzie] Jurnal din războiul porcului de Bioy Casares

Jurnal din războiul porcului de Bioy Casares

De la începutul romanului suntem azvârliţi într-o lume străină, unde Casares explorează limitele cruzimii umane săvârşite sub pretextul inconştienţei şi naivităţii vârstei, şi astfel Isidoro Vidal împreună cu nişte prieteni de-ai săi, întorcându-se acasă de la o partidă de truco, au fost martori ai uciderii bătrânului care vindea ziare.

De aici situaţia degenerează pe zi ce trece iar bătrânii nu mai ies din casă decât dacă este vreo urgenţă şi numai în timpul zilei. Până şi propriul fiu, atunci când ţine acasă o mică petrecere la care participă membrii ai partidului, îl expulzează pe domnul Vidal şi-l trimite să stea în pod. Ziarele îl denumesc “Războiul porcului” iar Guvernul nu-şi asumă nici un fel de răspundere, ba mai mult ajunge să nu le mai trimită pensiile bătrânilor.

Lăsat fără mijloace de trai, domnul Vidal ajunge să aibă şi unele mustrări de conştiinţă, reproşându-şi bătrâneţea şi aparenta inutilitate pentru societate, de parcă totul ar fi depins de el. În continuare se organizează ambuscade, bătrânii răpiţi sunt obligaţi să îşi denunţe prietenii şi locul unde se ascundeau.

Gaşca nici nu poate să-şi înmormânteze bunul prieten, Nestor, care a fost omorât pe un stadion, pentru că în drum spre cimitir sunt bombardaţi cu pietre şi asaltaţi de tineri, şi de-abia reuşesc să scape cu viaţă.
Singurul punct de sprijin al bătrânilor devin tinerele femei şi în special un zvon conform căruia o fată a început să strige pe stradă în plină zi că iubeşte bătrânii. Chiar şi Vidal devine amantul unei tinere fete care locuia în aceeaşi casă cu el, Nelida, şi împreună cu ea decid să plece la aparatmentul pe care ea tocmai îl moştenise, pentru a fi în siguranţă.

Finalul se prezintă ca apogeul furtunii sau o ultimă bătălie între bine şi rău, când, orice s-ar întâmpla, în puţin timp soarele va răsări iar totul se va fi sfârşit.
Nelida pleacă pentru a vorbit cu fostul logodnic şi a-i spune că totul s-a terminat între ei, dar întârzie foarte mult acasă iar Vidal, îngrijorat, porneşte noaptea în căutarea ei. La fel se întâmplă când Nelida se întoarce acasă şi nu-l găseşte pe Vidal, iar îngrijorată fiind, merge la toţi prietenii acestuia şi chiar până la fiul său pentru a-i întreba dacă ştiu ceva de el. Astfel Isidorito (fiul lui Vidal) porneşte în căutarea tatălui său; cei doi se întâlnesc la un atelier de maşini, iar Isidorito, văzut în preajma unui bătrân este călcat şi omorât de o dubă, fiind numit “trădător”.

A doua zi totul a revenit la normal.

Titlu: Jurnal din războiul porcului
Autor:
Bioy Casares
Anul apariție:
2009
Număr de pagini:
188
Editura: Curtea Veche

Recenzie trimisă de Bogdan

Scroll to Top