Să cunoşti o femeie

TitluSă cunoşti o femeie

Autor: Amos Oz

Editura: Polirom

Anul: 2011

Pagini: 274

Recenzie scrisă de Cristina Stan

Cum se trece peste o pierdere grea? Cum trăieşti apoi cu o vină? Dar mai ales, cum se poate înţelege şi cunoaşte o femeie? Acestea sunt o parte dintre întrebările pe care le ridică romanul lui Amos Oz, Să cunoşti o femeie.

Yoel Ravid, un bărbat în vârstă de patruzeci şi şapte de ani, începe o altă viaţă odată cu moartea misterioasă a soţiei sale, Ivria. După ce se mută împreună cu fiica bolnavă Netta, cu mama şi soacra într-o casă nouă, Yoel, obosit de misiunile sale ca agent secret, încearcă să se adapteze la un trai în care Ivria nu mai există.

Deşi dependenţi unul de altul, mariajul dintre cei doi a fost unul neobişnuit, Yoel fiind plecat aproape mereu în călătorii, iar boala Nettei iscând anumite tensiuni. Atât Ivria, Netta cât şi Yoel, păreau să ducă vieţi paralele în propria casă, fiecare ţinând la propria solitudine. Trăind acum o viaţă în suspensie („Şi mâine e o zi”, „Marea nu fuge”) Yoel se întreabă dacă a înţeles cu adevărat iubirea soţiei sale: „Când ea îi şoptea, în toiul nopţii, plină de compasiune, Te înţeleg, ce voia oare să spună? Ce anume înţelesese? Nu a întrebat-o niciodată. Şi acum era prea târziu.”

Într-o încercare de a răscumpăra poate răceala şi izolarea din viaţa sa conjugală, Yoel vrea să se apropie de fiica sa bolnavă şi să aibă grijă de cele două doamne în vârstă. Din milă şi bunătate, începe chiar o relaţie cu vecina sa americancă. Frustrat, confuz, Yoel simte însă că nu se îndreaptă nicăieri: „Acum, la şase şi jumătate dimineaţa, în propria sa grădină, un văduv, detaşat de lume aproape din toate punctele de vedere, simţea încolţind în el bănuiala că nimic, absolut nimic nu poate fi înţeles.” Întrebările şi căutările lui Yoel sunt sumarizate în metafora unui bibelou – misterul animalului de pradă cioplit într-un elan curmat. Statueta este mai grea decât postamentul său şi sfidează totuşi gravitaţia.

Yoel este nelămurit cu privire la toate femeile din viaţa sa: soţia, fiica, mama, soacra, până şi amanta nouă care îi reproşează că nici măcar nu pricepe noţiunea de femeie. Ce îl salvează în final nu e un răspuns clar şi măreţ cu privire la trecut, ci plăcerea de a fi bun.

Roman al unei descifrări făcute asiduu, al tristeţii, suferinţei şi căutării de sine, Să cunoşti o femeie este însă scris într-o notă delicată, fără furia şi disperarea obişnuite care caracterizează pierderile. Stilul aproape placid al povestitorului pune în lumină cât de nedumerit se simte Yoel. Frumuseţea cărţii stă în scriitura simplă care ajunge direct la inima lucrurilor complexe, aşa cum ne-a obişnuit Oz.

Scroll to Top