Starters – Lissa Price

Nu știu câți dintre voi citiți o carte datorită titlului și copertei, însă pentru mine, fie bine sau nu, aceste două caracteristici sunt esențiale. De când am început să citesc, și nu e foarte puțin timp de atunci, am reușit să lecturez mult mai ușor o carte despre care nu știam absolut nimic în prealabil, o carte a cărei poveste să o pot interpreta în modul meu, fără a mă lăsa influențată de părerile celorlalți din jur.

Așa am ajuns să citesc Starters, o carte care la început nu-mi „vorbea”, o dorisem din momentul în care am auzit că o să apară la noi, dar abia acum am reușit să pun mâna pe ea. Inițial, sinceră să fiu, nu aveam prea multe așteptări de la această lectură, știind că este vorba de o distopie îmi imaginam că lumea lui Callie va fi destul de banală: tipica lume post-apocaliptică în care personajul principal se distinge prin dorința lui de a avea un trai mai bun, sau de a nu se lăsa ghidat după principiile societății.

Dar știți voi proverbul acela „nu judeca o carte după copertă”? Ei bine, ar fi trebuit să îl aplic și eu în ceea ce privește cartea aceasta.

Lumea lui Callie a reușit să supraviețuiască (mai mult sau mai puțin) unui Război al sporilor, ceea ce a făcut ca viața normală de până atunci să fie istorie. Sporii au omorât jumătate din adulții americani, copiii reușind să supraviețuiască doar datorită unui vaccin ce, după părerea mea, mai mult rău le-a adus. De ce spun asta? În urma Războiului, copiii rămași fără părinți au devenit ceva mai mult decât scursuri ale societății, ei fiind încarcerați și, mai târziu, omorâți.

Cam aceasta e lumea lui Callie, o lume în care trebuie să-și protejeze frățiorul de șerifi, o lume în care trebuie să învețe să supraviețuiască zilnic, fără a avea vreun sprijin aproape. Neavând bani și nici posibilitatea de a se angaja, având în vedere că nu avea peste 19 ani, deci era considerată o Starteră, Callie recurge la o soluție ce pe moment sună bine: își închiriază corpul unor Enderi, persoane mature ce vor putea – cu ajutorul tehnologiei avansate – să trăiască în trupul acesteia cu ajutorul unui microcip. Cu toate că totul pare ciudat până acum, ce ați zice dacă ați afla că acest proiect va fi dezvoltat în așa măsură încât „gazdele” vor putea fi cumpărate, nu numai închiriate?

Aici povestea începe să ia o direcție diferită față de toate distopiile pe care eu le-am citit până acum. Faptul ca apar și detalii science fiction, face ca această carte să fie una nouă, cu o poveste aparte, dar și cu o acțiune ce te va ține cu sufletul la gură. Singurul lucru pe care aș putea să i-l reproșez autoarei este faptul că încercând să se concentreze foarte mult pe acțiune a scăpat din vedere anumite aspecte ale personajelor, unele dintre ele putând să fie dezvoltate, cred eu, mai bine.

Starters este ca o gură de aer proaspăt în lumea distopiilor. Nu cred că există persoană ce nu va fi impresionată de această carte, însă consider că este o lectură potrivită pentru o zi de vară, pentru o persoană care vrea să ia o pauză de la pregătirile pentru bacalaureat – așa, ca mine.

Povestea lui Callie vă va face să vă gândiți „ce s-ar întâmpla dacă am trăi într-o asemenea lume?”, și aici vine punctul culminant: fiecare-și poate face propriul scenariu, pentru că nimeni nu știe.

Scroll to Top