Valentine – Adriana Trigiani

„Dragostea e fără toane. E rezistentă. E durabilă. Pe vecie. Dragostea rămâne atâta vreme cât cineva îşi aminteşte de ea.”

A fost nevoie de o singură privire pentru a şti că vreau să citesc această carte: o copertă frumoasă, un titlu simplu şi o poveste ruptă din vremurile noastre.

Întreg romanul gravitează în jurul Valentinei, o tânără de 33 de ani, de origine italo-americană, care este pusă faţă în faţă cu provocarea vieţii ei. Din momentul în care află de la bunica ei, Teodora Angelini, că firma de pantofi a familiei este în faliment, întreaga lume a fetei se prăbuşeşte. De ani de zile Valentine nu a făcut decât să deseneze şi să confecţioneze pantofi de nuntă la comandă, alături de bunica ei, iar vestea că Firma de Pantofi Angelini ar putea dispărea o pune în mare dificultate. Nu numai că îşi vor pierde casa, clădirea în care s-au pus bazele firmei din New York, dar şi tradiţia familiei, veche de o sută de ani, amintirile şi toată munca lor vor dispărea asemeni prafului dus de vânt. Astfel Valentine se ambiţionează şi îşi pune în plan să salveze afacerea familiei, indiferent de preţul ce va trebui plătit! Cum? Nici ea nu ştie încă.

Mereu am fost de părere că este complicat să-ţi aduni toată forţa şi să reuşeşti să-i convingi pe alţii că este important să lupţi pentru ceea ce iubeşti. Nu contează dacă lupţi pentru familie, viaţă sentimentală sau o afacere, toate intră în aceeaşi categorie, toate sunt motive bune pentru care oricine ar trebui să lupte cu toate forţele lor. Valentine ne demonstrează că este foarte greu să jonglezi cu cele trei lucruri, dar nu este tocmai imposibil. Având deja 33 de ani şi fiind nemăritată, simţind presiunea familiei cu privire la viaţa ei sentimentală, se simte obligată să lupte pentru relaţia cu frumosul bucătar Roman Falconi, însă nici acest lucru nu este tocmai uşor fiindcă şi el se împarte între ea şi restaurantul său faimos.  Deşi în momentele de respiro, cei doi îşi găsesc alinare unul în braţele celuilalt, acest lucru nu e destul pentru a-i ţine împreună, relaţia lor fiind una comodă, dar dificil de întreţinut.

Însă Valentine alege să treacă viaţa amoroasă pe planul secund şi pleacă cu Teodora în Italia pentru a se întâlni cu diverşi furnizori de materiale şi pentru a se aproviziona pentru anul ce vine. Împinsă fiind de ocazia de a putea expune pantofii Angelini în vitrinele unei mari companii newyorkeze, Valentine se dedică trup şi suflet acestei călătorii. Dealurile Toscanei şi magia Insulei Capri îi reamintesc fetei de tradiţia familiei, de stilul de viaţă pur italian, iar ceea ce învaţă în Italia o ajută în moduri total neaşteptate.

Mie personal mi-a plăcut nespus de mult întreg romanul şi am aflat că face parte dintr-o trilogie. Nu pot decât să sper că voi avea ocazia de a vedea cum se continuă drumul sinuos pe care s-a aventurat Valentine. Am găsit relaxarea printre rândurile acestei cărţi, stilul lejer şi plăcut al autoarei fiind fix ceea ce aveam nevoie, iar umorul este prezent la fiecare pas. Ca un alt plus, pot spune că puteţi vizita frumoasa Italie şi freamătul New York-ului fără a vă ridica din canapea! Personajele sunt simplu construite şi par rupte din realitate. Iar faptul că protagonista are 33 de ani setează acţiunea la un alt nivel, şi pot spune că nu am fost dezamăgită chiar deloc. De-a lungul volumului se observă maturizarea Valentinei şi te ajută pe tine, ca cititor, să observi că până şi la o vârstă înaintată (şi aici mă refer la 80 de ani, nu numai la 30) îţi poţi schimba viaţa într-un mod sănătos.

Nu-mi mai rămâne decât să recomand din tot sufletul această carte tutoror celor care au nevoie de o doză de speranţă, de un imbold pentru a lupta, dar şi pentru cei care caută o evadare din viaţa cotidiană, precum şi pentru cei care caută să guste stilul de viaţă al italo-americanilor. Vă promit că „Valentine” vă va pătrunde în suflet şi vă va încălzi inima în mod plăcut.

Vrei să câştigi această carte?

Detalii AICI.

Scroll to Top