Vorbitor în numele morților – Orson Scott Card

Orson-Scott-Card-Vorbitor-in-numele-mortilor
Titlu: Vorbitor în numele morților
Autor: Orson Scott Card
Editura: Nemira
Anul: 2013
Nota: 9/10

 

Jocul lui Ender a avut un final însângerat, lăsându-se cu distrugerea Gândacilor, prima rasă extraterestră inteligentă descoperită de pământeni, unde protagonistul nostru, Ender, a reușit să înțeleagă mult prea târziu cât de real era „jocul” dar și consecințele acestuia. Acum, la 3000 de ani de la evenimentele din prima carte, Andrew este în continuare tânăr, -pentru că în spațiu timpul este relativ-, hoinărind de la o planeta la alta măcinat de conștiință pentru faptele sale în prezent fiind profesor universitar pe planeta Trondheim.

Orson Scott Card își conturează protagonistul atât ca erou pozitiv, pentru lucrarea Matca și Hegemonul scrisă după xenocidul gândacilor vorbind, practic, în numele acestora și primind pseudonimul de Vorbitor în numele morților dar și ca erou negativ, cunoscut ca Săvârșitorul, cel care a exterminat singura rasă inteligentă întâlnită vreo dată în univers.

Totuși, acțiune cărții Vorbitor în numele morților orbitează în jurul planetei Lusitania, loc unde a fost descoperită prima formă inteligentă de viață de la nimicirea Gândacilor. Purcelușii, după cum au fost numiți de coloniștii planetei, -un popor portughez prin limbă, brazilian prin cultură şi catolic prin credinţă-, erau extrem de primitivi din punct de vedere al evoluției tehnologice deși se foloseau de anumite unelte și dețineau un limbaj propriu pentru a comunica și care doreau să descopere cât mai multe de la noii lor „vecini”.

Mânați de dorința de a nu repeta istoria, Congresului Stelar -cel care conducea cele 100 de planete colonizate de pâmânteni- a impus cercetarea purcelușilor de la distanță, cu o interacțiune cât mai mică, astfel născându-se un zid între oameni și purceluși pentru a nu le influența în niciun fel civilizația, trimițând doar câțiva cercetători ,-xenologi, după cum li se spuneau-, pentru a-i cerceta.

Abia spre jumătatea cărții începe adevărata poveste după ce doi dintre xenologi sunt omorâți în cel mai neobișnuit mod de către purceluși, iar Andrew Wiggin, Vorbitor în numele morților, este chemat pe Lusitania pentru a rosti în locul răposaților în încercarea de a clarifica gestul făcut de această formă primitivă de viață. Ajuns aici, Andrew nimerește în mijlocului celei mai ciudate familii de pe planetă a căror secrete nu a făcut decât să o distrugă.

Ce se secrete se ascund în inima acestei familii? Sunt purcelușii ramen -formă de viață extraterestră dar umană, aparținând altei specii, fără conștiință- sau varelse -formă de viață extraterestră, umană, inteligentă, cu conștiință proprie-? Sunt mai importante legile impuse de Congresul Stelar sau evoluția umanității? Dacă va reuși Andrew să deslușească misterele acestei noi lumi în care tocmai a poposit vă rămâne vouă să descoperiți în acest roman SF de excepție care reușește să treacă granițele ficțiunii contopindu-se perfect într-o poveste despre conștiință, dragoste, rațiune, xenofobie, umanitate dar mai ales despre acceptare și puterea de a accepta un univers în care oamenii nu sunt singurele ființe raționale.

Asemenea cărții Jocul lui Ender,  Vorbitor în numele morților de Orson Scott Card a câștigat Premiul Nebula în 1986 și Premiul Hugo și Locus în 1987.

Scroll to Top