10 romane poliţiste pe care trebuie să le citești

Dacă vremea ne goneşte în case, nu putem decât să ne refugiem în filele unui roman bun. Iar cum toată această ploaie şi umezeală ne sufocă, nu ne putem orienta decât către romanele poliţiste, unele din cele mai interesante, pline de crime neelucidate şi mistere cu duiumul. Mai jos veţi găsi câteva dintre cele mai intense şi cunoscute opere ale genului ce tratează nu numai mistere ameţitoare ci şi crime sângeroase şi să nu uităm de romanele cu spioni!

„Câinele din Baskerville” de Sir Arthur Conan Doyle

Cainele_din_BaskervilleCu siguranţă trebuie să citiţi acest roman, dar şi restul poveştilor cu Sherlock Holmes! Acesta este unul dintre volumele clasice, dar are şi un element aparte: pe lângă faptul că este o poveste incredibilă, prezintă şi un caz aparte al dinamicii duo-ului Holmes-Watson, (primul dintre ei dispare, iar cel de-al doilea se ocupă de deducţii). Holmes este cel mai bun la partea cu deducţiile!

„Somnul de veci” de Raymond Chandler

somnul_de_veciTrecând cu vederea peste problema femeilor (devenită laitmotiv printre romanele sale) nu este cu putinţă să negi faptul că este un roman intens şi complex, un adevărat clasic ce merită amintit în orice listă. Iar ca un alt plus, putem spune că este primul roman în care facem cunoştinţă cu personajul lui Philip Marlowe.

„Crimă din Orient Expres” de Agatha Christie

crima-din-orient-expressUn volum extraordinar de la doamna romanelor poliţiste! Deşi înclinam mai mult spre Zece negri mititei, roman ce a adjudecat titlul de cel mai vândut roman mystery al tuturor timpurilor, Crimă în Orient Expres nu numai că este un roman mai bun, însă îl are ca şi protagonist pe Hercule Poirot – cea mai mare realizare a autoarei şi singurul personaj ficţional care a primit un necrolog în ziarul The New York Times.

„Rebecca” de Daphne du Maurier

RebeccaAcest roman clasic aduce la un loc elemente de mystery-goth-romance creând povestea unei tinere femei care se mărită cu un soţ mai în vârstă decât ea şi asta numai pentru a se trezi implicată într-o complicată reţea de secrete ce gravitează în jurul morţii primei neveste a acestuia.

„Pe când eram orfani” de Kazuo Ishiguro

pe-cand-eram-orfaniIshiguro ştie să facă uz de toate atuurile oferite de un roman cu detectivi pentru a ajunge la elementul ce-l fascinează cel mai mult: modul încurcat în care lucrează o minte bolnavă lăsată liberă să acţioneze. Diferit, dar hipnotizant şi câteodată chiar briliant, această demitizare a detectivilor, o poveste care îl investighează pe investigator.

„Spionul care a ieşit din joc”  de John le Carré

spionul-care-a-iesit-din-jocUn roman cu spioni care a reinventat noţiunea de „spion” în literatură – şi a pus sub semnul întrebării moralitatea tuturor. Este posibil cel mai bun roman al acestui gen scris vreodată!

„În numele trandafirului” de Umberto Eco

numele-trandafiruluiRomanul favorit al tuturor ce are în prim plan o crimă sângeroasă petrecută la o mânăstire. Acest roman postmodernist este al naibii de genial şi încă pe atât de antrenant!

„Prin urechile acului” de Ken Follett

prin-urechile-aculuiRomanul cu spioni al lui Follett are loc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi explorează misterele războiului şi, desigur, ale inimii. Această carte i-a adus în 1979 Premiul Edgar pentru „Cel mai bun roman” de la Mystery Writers of America.

„Bărbaţi care urăsc femeile” de Stieg Larsson

barbati-care-urasc-femeielePe lângă toate elementele de hacking şi brutalitatea crudă, romanul lui Larsson este într-adevăr unul foarte bine construit, este înţesat de mister şi are o majoră întorsătură de situaţie! Agatha Christie ar fi mândră, chiar dacă n-ar avea stomacul necesar pentru a termina lectura.

„Omul de zăpadă” de Jo Nesbø

omul-de-zapadaCrimele Omului de zăpadă se petrec doar când cade prima zăpadă, iar ucigaşul îşi alege drept victime soţii infidele, transformându-le, literalmente, în oameni de zăpadă. Nesbø este un maestru modern al literaturii nordice, iar acest roman poliţist „rece” al său este unul dintre cele mai bune creaţii ale sale.

sursa: flavorwire.com

Scroll to Top