Luna trecută, HuffPost Books a realizat o listă cu 13 cuvinte pe care probabil nu ştiaţi că le-a inventat Shakespeare. Printre ele se numără şi câţiva termeni pe care îi folosim în fiecare zi: critic, de râs, generos şi în grabă. Chiar dacă discuţia nu este clară dacă Shakespeare a găsit chiar el cuvintele respective sau a fost prima persoană care să le scrie, dar în proporţie de 1,700 de cuvinte şi fraze în care munca sa dă la lumină prima folosire a acestora, aşadar câteva chiar sunt ale sale (şi având în vedere că munca sa „Cuvinte Complete” include în jur de 30 000 de cuvinte diferite, asta tot înseamnă undeva la 1 la 30).
Dar Shakespeare nu este genul de fi-tot, sfârşeşte-tot, desigur (asta este o altă modalitate de-a sa). Engleza are o groază de mari ai literaturii care de-a lungul anilor de la Chaucer şi Milton până la Dickens şi chiar Dr. Seuss, au contribuit fiecare cu diferite cuvinte la această limbă. Mai jos găsiţi 13 cuvinte pe care autorii le-au adus la viaţă:
1. Boredom
Dacă nu eşti un fan al cărţilor sale este probabil o surpriză să ştii că Charles Dickens este acreditat pentru inventarea cuvântului boredom (plictiseală) în romanul său clasic „Bleak House”. Prin cuvintele lui Dickens facem cunoştinţă şi cu primele cuvinte cheesiness, fluffiness, flummox, rampage, wagonful şi snobbish – chiar dacă snobbishness a fost inventat de William Thackeray.
2. Chortle
O combinaţie dintre „chuckle” şi „snort”, chortle a fost pus la lumină de Lewis Carroll în romanul său din 1871 „Through the Looking-Glass”. Carroll, ca şi Shakespeare, este celebrat pentru inventivitatea sa lingvistică şi pentru că a scos atât de multe fraze şi expresii similare pe care el le-a numit „portmanteaux”, care pur şi simplu împletesc două cuvinte deja existente, incluzând şi fumious (fumind şi furious), mimsy (miserable şi flimsy), frabjous (fabulous şi joyous) şi slithy (slimy şi lithe).
3. Freelance
Prima apariţie a acestui cuvânt în engleză vine de la Sir Walter Scott în romanul său din 1819 „Ivanhoe”. Dacă astăzi descrie un jurnalist sau un muncitor angajat într-un proiect, originar acesta a fost folosit pentru a descrie un cavaler mercenar sau un soldat care nu aparţinea unei armate a vreunei ţări, care în schimb îşi oferea serviciile în schimbul banilor.
4. Knickerbocker
Numele şi-a făcut pentru prima dată apariţia în engleză sub această formă ca un fel de poreclă pentru cineva descendent din olandezii originali din New York. În acest context, este derivat dintr-un pseudonim al lui Washington Irving, autor al „The Legend of Sleepy Hollow” şi „Rip Van Winkle”, care a publicat prima sa scriere importantă – o satiră a „History of New York”, sub aliasul Diedrich Knickerbocker în 1809.
5. Dreamscape
Un nume pentru locul imaginar în care visele au loc, cuvântul a fost inventat de Sylvia Plath în poemul ei din 1958 „The Ghost’s Leavetaking”. Unul dintre cele mai importante scriitoare ale secolului XX, Plath a mai inventat şi cuvinte ca sleep-talk, windripped, sweat-wet şi grrring, pe care le-a folosit în scurta ei poveste „The It-Doesn’t-Matter Suit” pentru a descrie sunetul făcut de pisicile de pe alee.
6. Nerd
Chiar dacă este o dezbatere pe tema de unde vine acest cuvânt, o teorie spune că vine de la Mortimer Snerd, un cuvânt folosit de ventrilogul Edgar Bergen în anii 1940-1950. În timp ce alţii spun că este un cuvânt invers de la cuvântul drunk. Mai mult, acest cuvânt nu este acreditat lui Dr. Seuss, care în poemul din 1950 „If I ran The Zoo” demonstrează prima apariţie scrisă a cuvântului.
7. Pandemonium
În zilele noastre folosim acest cuvânt pentru a descrie haosul sau o confuzie zgomotoasă, dar având în vedere traducerea sa literară – un loc pentru toţi demonii, această interpretare este destul de evazivă. De fapt, acest cuvânt a fost adus la lumină în anul 1667 de poetul englez john Milton, care l-a folosit pentru a descrie capitala Iadului în creaţia sa epică „Paradise Lost”.
8. Pie-hole
Prima apariţie scrisă a acestui cuvânt – un argou pentru gură, vine de la autorul Stephen King în romanul său „Christine” din 1983. Admisibil este că, acest cuvânt reprezintă un fel de zonă gri deoarece este întrebător dacă King chiar l-a inventat el sau nu.
9. Robot
Cuvântul robot a fost pentru prima dată folosit în sceneta „R.U.R. („Rossum’s Universal Robots”)” scrisă de cehul Karel Capek în anul 1920 şi pentru prima dată tradusă în engleză în 1923. Capek în schimb a acordat credit pentru acest cuvânt fratelui său – Josef – care a inventat cuvântul datorită unuia cehoslovac robotnik care înseamnă sclav sau lucrător. În piesă roboţii lui Capek nu erau maşinării automate, ci oameni artificiali făcuţi din piele şi oase, dar produşi în fabrici, care eventual s-au revoltat împotriva lumii şi au încercat să preia controlul acesteia.
10. Tintinnabulation
Este un alt nume pentru „sunetul clopoţeilor” este acreditat lui Edgar Allan Poe, care l-a folosit în mod apropiat în poemul său din 1831 intitulat „The Bells”. Alte cuvinte pe care domnul Poe le-a adus la lumină sunt sentience, multicolor şi normality.
11. Twitter
Lucrările lui Geoffrey Chaucer au adus dicţionarului de engleză Oxford o mulţime de prime atestări a unor cuvinte englezeşti, mai multe decât orice alt scriitor. Ca şi Shakespeare, este dificil (dacă nu chiar imposibil) să spunem cu certitudine care din aceste peste 2000 de cuvinte îi aparţin sau au fost inventate de Chaucer însuşi şi care au fost inventate înainte de a le fi scris el, dar twitter – onomatopeic cu sunetul păsărilor, este cu siguranţă al său.
12. Unslumbering
Dacă vreun scriitor din secolul al XX-lea a fost un rival demn de Shakespeare la nivelul limbajului creat, atunci acesta a fost Thomas Hardy. „Unslumbering” înseamnă „într-o stare de nelinişte”, este probabil unul dintre cele mai directe şi mai folosite invenţii ale sale, pe lângă alte invenţii Hardisiene: oustkeleton, blast-beruffled, discompose şi chiar şi unbe (care înseamnă a nu fi). De fapt, Hardy însuşi spunea o dată: „M-am uitat o dată în dicţionar de teamă să nu fiu acuzat din nou de creare şi am găsit acolo, fiind nevoit să citesc şi să găsesc, că singura autoritate posibilă sunt eu.”
13. Yahoo
Poate că astăzi este una dintre cele mai mari corporaţii din lume, dar cuvântul are origini mai umile în „Călătoriile lui Guliver” scrise de Jonathan Swift în 1726 în povestea de aventură în care „Yahoos” sunt o rasă de oameni brutali. În numai câţiva ani de la publicarea sa, numele a fost adoptat în engleză ca fiind un alt cuvânt pentru orice altă persoană necioplită, violentă şi nesofisticată.