15 lucruri inedite din spatele unor romane celebre

V-ar plăcea să aflaţi ce poveşti se ascund în spatele cărţilor pe care le-aţi citit? Cum au luat ele naştere şi prin ce etape au trecut până să ajungă la forma finală, din ziua de azi? Azi Citesc vă prezintă o listă de romane celebre în spatele cărora stă o poveste mai puţin cunoscută de publicul larg. Lectură plăcută!

1. Titlul original al cărţii Fahrenheit 401 a fost iniţial  The Fireman (Pompierul).
ray-bradbury-fahrenheit-451-850h

Ray Bradbury şi cei care s-au ocupat de publicarea cărţii sale şi-au dat seama că Pompierul ar fi un titlu neatrăgător, aşa că au apelat la un post local de pompieri şi au întrebat la ce temperatură arde hârtia. Pompierul l-a pus pe Bradbury să aştepte, timp în care a luat o carte şi a ars-o, raportând apoi temperatura. Restul este istorie.


2. Bradbury a scris, de asemena, în 1956, scenariul cărţii Moby Dick, al lui Herman Mellvile. 
bookpic-5-moby-dick-5536

3. Don Quixote este cel mai bine vândut roman al tuturor timpurilor, cu peste 500 de milioane de copii vândute.
don-quixote

Acesta este cel mai bine vândut roman, dar dacă vorbim de cea mai vândută carte, aceasta este, fără doar şi poate, Biblia.

4. Primul editor care a acceptat să publice Lolita a fost Olympia Press.

Romanul lui Vladimir Nabokov a fost atât de controversat, încât doar o editură a acceptat să publice cartea sa, în 1955. Editura Putnam, din Statele Unite, şi-a schimbat alegerea în 1958, când romanul a devenit un adevărat succes literar.

5. Charles Dickens credea în supranatural şi făcea parte dintr-o grupare numită Fantoma.
enhanced-buzz-11055-1365720225-4

A fost, de asemenea, un mare fan al hipnotismului.

6. Manuscrisul original al lui John Steinbeck pentru cartea Şoareci şi oameni a fost mâncat de un câine.
oameni-si-soareci

Căţelul lui Steinbeck, Toby, a fost lăsat singur într-o seară şi efectiv a mâncat o „temă” chiar foarte importantă. Steinbeck a scris despre incident reprezentantului său şi i-a spus: „Am fost destul de furios, dar micul tovarăş cu siguranţă a acţionat într-o situaţie critică”.

7. Anna Karenina are peste 800 de pagini, însă prima dată a fost publicată în formă de serial.
9780099540663

The Russian Messenger a publicat  fragmente serializate din 1873 şi până în 1877. Dar, cum opiniile politice ale lui Lev Tolstoi nu erau în concordanţă cu cele ale editorului, prima variantă integrală a fost ca o carte.

10. Gabriel Garcia Marquez a refuzat ca romanul său, Un veac de singurătate, să fie ecranizat.
un-veac-de-singuratate-editia-2012_1_fullsize
Este ciudat, deoarece majoritatea cărţilor sale au fost ecranizate. Marquez şi-a motivat alegerea în felul următor: „Ei ar pune pe cineva în rolul lui Robert Redford şi majoritatea dintre noi nu au rude precum Robert Redford”.


11. Să ucizi o pasăre cântătoare este singurul roman al autoarei Harper Lee, chiar dacă a câştigat Premiul Pulitzer şi a fost 88 de săptămâni pe lista celor mai vândute cărţi.coperta1

Ea trăieşte momentan în Monroeville, Alabama şi s-ar zice că lucrează la memoriile sale.


12. De veghe în lanul de secară este, la fel, singurul roman al lui J.D Salinger şi, oarecum, l-a forţat să se ascundă.

de-veghe-in-lanul-de-secara_1_fullsize

Doi ani după publicarea romanului, în 1951, Salinger s-a retras în Cornish, New Hampshire. După ce a dat un interviu ziarului local de acolo, ştirea a devenit foarte  populară, iar Salinger s-a înfuriat atât de tare încât a refuzat să mai vorbească, doar rar, în public.

13. Ernest Hemingway ura prima copertă a romanului lui Fitzgerald, Marele Gatsby.
enhanced-buzz-17893-1365786007-8

Chiar dacă coperta este una reprezentativă, când Fitzgerald i-a trimis o copie lui Hemingway, acesta a displăcut-o pe loc. Fitzgerald l-a asigurat că, dacă ar începe să citească cartea, ar înţelege-o mai clar.

14. Banda de muzică rock U2 a împrumutat un titlu de capitol din romanul Împăratul muştelor pentru a numi una din melodiile lor.
imparatul-mustelor

Capitolul 7 din Împăratul muştelor este numit Shadows and Tall Trees, pe care trupa U2 a folosit-o ca melodie de final al albumului lor de debut, Boy.


15. Mândrie şi Prejudecată a fost prima dată numită Primele Impresii.

Dar, când romanul a fost iniţial respins de editori, Jane Austen a făcut rescrieri semnificative, incluzând schimbarea titlului. Reviziile au fost făcute între anii 1811 şi 1812.

Vouă ce cărţi din această listă v-au plăcut?

Sursa: www.buzzfeed.com

Scroll to Top