V-ar plăcea să aflaţi ce poveşti se ascund în spatele cărţilor pe care le-aţi citit? Cum au luat ele naştere şi prin ce etape au trecut până să ajungă la forma finală, din ziua de azi? Azi Citesc vă prezintă o listă de romane celebre în spatele cărora stă o poveste mai puţin cunoscută de publicul larg. Lectură plăcută!
1. Titlul original al cărţii Fahrenheit 401 a fost iniţial The Fireman (Pompierul).
Ray Bradbury şi cei care s-au ocupat de publicarea cărţii sale şi-au dat seama că Pompierul ar fi un titlu neatrăgător, aşa că au apelat la un post local de pompieri şi au întrebat la ce temperatură arde hârtia. Pompierul l-a pus pe Bradbury să aştepte, timp în care a luat o carte şi a ars-o, raportând apoi temperatura. Restul este istorie.
2. Bradbury a scris, de asemena, în 1956, scenariul cărţii Moby Dick, al lui Herman Mellvile.
3. Don Quixote este cel mai bine vândut roman al tuturor timpurilor, cu peste 500 de milioane de copii vândute.
Acesta este cel mai bine vândut roman, dar dacă vorbim de cea mai vândută carte, aceasta este, fără doar şi poate, Biblia.
4. Primul editor care a acceptat să publice Lolita a fost Olympia Press.
Romanul lui Vladimir Nabokov a fost atât de controversat, încât doar o editură a acceptat să publice cartea sa, în 1955. Editura Putnam, din Statele Unite, şi-a schimbat alegerea în 1958, când romanul a devenit un adevărat succes literar.
5. Charles Dickens credea în supranatural şi făcea parte dintr-o grupare numită Fantoma.
A fost, de asemenea, un mare fan al hipnotismului.
6. Manuscrisul original al lui John Steinbeck pentru cartea Şoareci şi oameni a fost mâncat de un câine.
Căţelul lui Steinbeck, Toby, a fost lăsat singur într-o seară şi efectiv a mâncat o „temă” chiar foarte importantă. Steinbeck a scris despre incident reprezentantului său şi i-a spus: „Am fost destul de furios, dar micul tovarăş cu siguranţă a acţionat într-o situaţie critică”.
7. Anna Karenina are peste 800 de pagini, însă prima dată a fost publicată în formă de serial.
The Russian Messenger a publicat fragmente serializate din 1873 şi până în 1877. Dar, cum opiniile politice ale lui Lev Tolstoi nu erau în concordanţă cu cele ale editorului, prima variantă integrală a fost ca o carte.
10. Gabriel Garcia Marquez a refuzat ca romanul său, Un veac de singurătate, să fie ecranizat.
Este ciudat, deoarece majoritatea cărţilor sale au fost ecranizate. Marquez şi-a motivat alegerea în felul următor: „Ei ar pune pe cineva în rolul lui Robert Redford şi majoritatea dintre noi nu au rude precum Robert Redford”.
11. Să ucizi o pasăre cântătoare este singurul roman al autoarei Harper Lee, chiar dacă a câştigat Premiul Pulitzer şi a fost 88 de săptămâni pe lista celor mai vândute cărţi.
Ea trăieşte momentan în Monroeville, Alabama şi s-ar zice că lucrează la memoriile sale.
12. De veghe în lanul de secară este, la fel, singurul roman al lui J.D Salinger şi, oarecum, l-a forţat să se ascundă.
Doi ani după publicarea romanului, în 1951, Salinger s-a retras în Cornish, New Hampshire. După ce a dat un interviu ziarului local de acolo, ştirea a devenit foarte populară, iar Salinger s-a înfuriat atât de tare încât a refuzat să mai vorbească, doar rar, în public.
13. Ernest Hemingway ura prima copertă a romanului lui Fitzgerald, Marele Gatsby.
Chiar dacă coperta este una reprezentativă, când Fitzgerald i-a trimis o copie lui Hemingway, acesta a displăcut-o pe loc. Fitzgerald l-a asigurat că, dacă ar începe să citească cartea, ar înţelege-o mai clar.
14. Banda de muzică rock U2 a împrumutat un titlu de capitol din romanul Împăratul muştelor pentru a numi una din melodiile lor.
Capitolul 7 din Împăratul muştelor este numit Shadows and Tall Trees, pe care trupa U2 a folosit-o ca melodie de final al albumului lor de debut, Boy.
15. Mândrie şi Prejudecată a fost prima dată numită Primele Impresii.
Dar, când romanul a fost iniţial respins de editori, Jane Austen a făcut rescrieri semnificative, incluzând schimbarea titlului. Reviziile au fost făcute între anii 1811 şi 1812.
Vouă ce cărţi din această listă v-au plăcut?
Sursa: www.buzzfeed.com