16 motive pentru care cei mai mari scriitori au iubit cărțile

Literatura este un sistem deschis (reprezintă, în unicitatea sa, o operă, un’opera aperta) de coduri.
Codurile sunt simboluri pe care autorul, creatorul de literatură, le folosește pentru a încapsula în ițele textului o idee.
Aceste coduri sunt, apoi, decodificate, prin folosirea limbajului (și a funcțiilor limbajului atât de multe și atât de intersectate), cititorul fiind cel care reușește să decripteze ideea, mesajul pe care autorul l-a încapsulat.
Problema este că nu mereu reușim noi, ca cititori, să decodificăm acest mesaj, uneori reușind doar tangențial o decodificare, alteori, chiar deloc. Și mai este problema pe care o presupune cititul: timpul „pierdut” de unii în momentul în care se apucă de citit; o altă problemă este cea care ține de canonul literar studiat în școli, știut fiind faptul că foarte mulți consideră literatura română drept una plictisitoare, închisă, vetustă; adevărul fiind departe de aceste afirmații.
Astfel, am tradus o serie de meditații, de exclamații ale unor mari autori din cadrul literaturii universale, nefiind exclus să găsim același tip de exclamații și în literatura proprie, în speranța că cititorii se vor lăsa convinși de faptul că literatura, cititul în sine implică mai mult decât veșnicele probleme ce țin de plictiseală sau de faptul că literatura nu ajută cu nimic, vulgata dicendi.
Virginia Woolf, absurdul Kafka, volubilul, „babilonianul” Jorge Luis Borges, feminista Virginia Woolf, concupiscentul Hemingway, și încă alții, vă propun o altă abordare a sistemului infinit, mereu nou, mereu surprinzător, al literaturii de pretutindeni.

Așadar, să ne lăsăm prinși în meandrele literaturii, învățând de la cei care au fost apărătorii cei mai fervenți, neînduplecați, care au trăit așa cum au scris: autorii.

Stephen King numește cărțile ca fiind „o magie unică și portabilă”. E probabil unul dintre motivele pentru care americanii încă achiziționează cinci milioane de cărți pe zi și pentru care 125 de cărți noi sunt publicate în Statele Unite în fiecare zi. De fapt, Google estimează că, începând cu august 2010, erau în total 129.864.880 de cărți publicate. Această aventură cu literatura are o lungă și pasionantă istorie și, în mod surprinzător, cei mai ardenți apărători ai acesteia au fost scriitori. Iată și de ce, în cuvintele lor.

OscarWilde

„Ceea ce citești când nu este necesar e ceea ce vei deveni când nu te vei putea abține.” – Oscar Wilde

„Citește cele mai bune cărți mai întâi, sau nu vei mai avea ocazia să le mai citești vreodată.” – Henry David Thoreau

„A învăța a citi înseamnă să știi să aprinzi un foc; fiecare silabă pronunțată este o scânteie.” – Victor Hugo

„Nu au fost, probabil, zile din copilăriile noastre pe care să le fi trăit din plin ca zilele pe care considerăm că le-am părăsit fără a le fi trăit, cele pe care le-am pierdut cu o carte preferată.” – Marcel Proust

MarkTwain

„Prieteni dragi, cărți bune și o conștiință adormită: asta e viața ideală.” – Mark Twain

„Știind că ai ceva bun de citit înainte de culcare este senzația ce-ți oferă cea mai mare plăcere.” – Vladimir Nabokov

„Citim pentru a ne asigura că nu suntem singuri.” – C.S. Lewis

Virginia-Woolf

„Când Judecata de Apoi va răsări, iar oamenii, măreți și mărunți, își vor cere răsplata divină, Atotputernicul se va holba la mărunțele larve și-i va spune lui Petru, „Privește, acestora nu le trebuie nicio răsplată. Nu avem ce să le oferim. Au iubit cititul”.” – Virgina Woolf

„Singura cale de a tolera existența este a te pierde în literatură ca într-o orgie continuă.” – Gustave Flaubert

„Consider că ar trebui să citim doar acel gen de cărți care ne rănesc sau ne înjunghie. În cazul în care cartea pe care o citim nu ne trezește cu o lovitură peste cap, pentru ce o mai citim? Astfel încât să ne facă fericiți, în timp ce scrii? Sfinte, am fi, poate, fericiți tocmai pentru că nu ar exista cărțile, iar tipul de cărți care ne fac fericiți sunt genul pe care le-am putea noi înșine scrie dacă am fi nevoiți. Dar nouă ne trebuie cărțile care ne afectează ca și un dezastru, care ne întristează profund, precum moartea unei persoane pe care am iubit-o mai mult decât pe noi înșine, ca și când am fi izgoniți în păduri, departe de toți, ca un suicid. O carte trebuie să fie toporul pentru marea înghețată dinlăuntrul nostru. Acesta este crezul meu.” – Frank Kafka.

„Nu există prieten mai loial ca o carte.” – Ernest Hemingway

„Nu-mi pot aminti cărțile citite mai mult decât mesele avute; chiar și așa, m-au făcut ceea ce sunt.” – Ralph Waldo Emerson

LMMontgomery

„Sunt pur și simplu un „alcoolic al cărților”. Cărțile reprezintă aceeași tentație irezistibilă pentru mine ca și lichior pentru cel dedicat băuturii. Nu le pot face față.” – L. M. Montgomery

„Încă iubesc cărțile. Nimic din ce poate face un calculator nu se poate compara cu o carte. Nu poți pune o carte pe internet. Trei companii s-au oferit să pună cărți pe Net, iar eu am zis, „Dacă puteți face ceva ce are o jachetă frumoasă, o hârtie bună cu acel miros plăcut, atunci vorbim.” Tot ce-ți poate oferi un calculator este un manuscris. Oamenii nu vor să citească manuscrise. Vor să citească cărți. Cărțile miros frumos. Arată bine. O poți strânge în brațe. O poți duce în buzunar.” – Ray Bradbury

„Mereu am fost de părere că Raiul va fi un fel de bibliotecă.” – Jorge Luis Borges

sursa: inktank.fi

Scroll to Top