20 de lucruri pe care nu le ştiai despre Dr. Seuss

Un vrăjitor al cuvintelor scrise, pe data de 2 martie s-au împlinit 110 ani de la nașterea lui Theodor Geisel – mai bine cunoscut ca Dr. Seuss. Copiii autorului au creat o gamă întreagă de creaturi care recitau în tetrametru anapestic și, mai mult decât atât, ne-au acaparat atenția și ne-au invadat imaginația. Omul din spatele bestiilor ca Grinch, Lorax și Sneetches a fost un personaj fascinant în adevăratul sens al cuvântului. Mai jos găsiți douăzeci de lucruri pe care s-ar putea să nu le știți despre marele Dr. Seuss:

despre_dr_seuss_11. Geisel şi-a adoptat faimoasa poreclă după ce a fost dat afară din echipa colegiului Darthmouth de la revista de umor – numită Jack-O-Lantern. El a fost prins bând gin la sticlă cu prietenii săi şi a fost forţat să îşi dea demisia de la activităţile sale extracuriculare de la şcoală. A început să îşi semneze lucrările cu porecla Seuss pentru a le ascunde de editorul său.

2. Geisel aproape că şi-a luat doctoratul în literatura engleză, dar a părăsit Oxford pentru a călători în Europa şi pentru a-şi semăna grânele artei sale. Dartmouth l-a premiat pe Geisel cu un doctorat onorific în 1956, iar el a adăugat poreclei sale distincția Dr. ca modalitate de a recunoaşte visele tatălui său pentru el.

3. Un bine cunoscut perfecţionist, Geisel a petrecut uneori luni sau chiar aproape un an întreg pentru a crea o carte. În potriva acestui lucru, el a găsit cumva timp să scrie peste 45 de cărţi pentru copii în timpul perioadei mai colorate a carierei sale.

4. Şocant, Geisel nu a câştigat niciodată un Caldecott sau o medalie Newbery. A fost recunoscut cu onorariul Caldecott de trei ori: McElligot’s Pool (1947), Bartholomew and the Oobleck (1949) şi If I Ran the Zoo (1950).

5. Datorită pasiunii sale pentru limbaj, Geisel este acreditat pentru inventarea cuvântului „nerd”. Acesta apare în cartea sa din 1950 If I Ran the Zoo. Cu toate acestea, nu a fost popularizat drept argou până în anul 1960.

6. Stilul lui Seuss a devenit parte din cultura pop la fel de devreme ca şi 1920, când Standard Oil of New Jersey l-a angajat pentru o reclamă publicitară care a prins publicului naţional. Produsul? Un spray de gândaci numit Flit. Sloganul, „Repede, Henry, Flitul!”, a fost foarte popular printre comedianţii acelui timp, ca, de exemplu, Jack Benny. Reclama, plină de succes, i-a deschis oportunităţile de a lucra la Vanity Fair şi chiar la câteva companii majore, cum ar fi NBC şi General Electric.

7. Câteva dintre acele reclame timpurii aveau în ele bestii cu nume care îţi făceau limba să se încâlcească, similare cu cele ale creaturilor pentru care urma să devină faimos. Primul an al lui Geisel în cadrul creaturilor ciudate a inclus: Ero-doccus, Karbo-nockus, Moto-raspus şi Moto-munchus.

8. În 1940, Geisel a fost de acord cu războiul prin faptul că el a făcut designul posterelor pentru Departamentul de Finanţe şi pentru War Production Board. A intrat în armată cu gradul de căpitan în 1943, a fost peste Departamentul de Animaţie al Primului Motion Picture Unit, şi a creat un număr de filme de încercare şi de propagandă. Design for Death şi Gerald McBoing-Boing au primit Premii ale Academiei.

9. Seuss a desenat peste 400 de desene politice pentru cei din partidul de stânga din New York.

10. Geisel a reuşit să pună în scenă, în 1953, The 5000 Fingers of Dr. T, pentru care a scris scenariul şi versurile. Filmul este despre un tânăr şi ezitant pianist, care se retrage într-un vis plin de muzică în timp ce lumea este bombardată.despre_dr_seuss_2

11. Geisel şi cea de-a doua sa soţie – Audrey Stone Dimond – nu au avut copii. „Era speriat de copii”, a spus Audrey Geisel într-un interviu în 2004. Îi găsea imprevizibili: „Ce ar putea să mai facă în continuare? Ce ar mai putea să mai întrebe în continuare?”, glumea acesta. „Nu, nu putea doar să stea jos pe podea şi să se joace cu copiii. În niciun caz. El trebuia să facă ce avea de făcut şi ei tot l-ar fi iubit. Şi el îi iubea pentru că ei iubeau ce făcea el”, a mai spus Audrey.

12. Deși nu sunt copii în clanul Seuss, el a inventat alţii, imaginari, despre care să se laude când prietenii săi se mândreau cu ai lor. „Crysanthemum Pearl” a fost, probabil, „fiica” pe care el o vorbea cel mai mult. Era un copil imaginar preţios, capabil să facă cele mai delicioase stridii cu ciocolată îngheţată şi lumânări romane aprinse. Alţi copii mitici erau Norval, Wally, Wickersham şi Thnud. Geisel chiar a semnat numele lor pe felicitările de familie pentru sărbători.

13. Autorul cărţii Cat in the Hat se spune că avea sute de pălării pe care le ţinea puse de-o parte într-un dulap secret. Lui îi plăcea să le arate la petreceri.

14. Geisel era fumător (a murit de cancer la nivelul gurii). Odată, când încerca să se lase, el a plantat seminţe de căpşuni, muşchi de turbă şi seminţe de ridiche în pipa sa şi apoi le uda mereu cu o pipetă, ori de câte ori dorea să fumeze.

15. Geisel a admirat foarte mult munca copiilor autorului şi ilustratorului Maurice Sendak şi a apreciat abordarea lor matură a subiectelor. Odată a spus că, dacă ar mai fi copil, încă o dată ar citi Sendak.

despre_dr_seuss_316. Green Eggs and Ham a conţinut numai 50 de cuvinte şi a fost scrisă în urma unui pariu. Publicistul Bennet Cerf nu a crezut că Geisel va fi capabil să creeze o poveste cu mai puţine cuvinte decât The Cat in the Hat – care avea numai 225 de cuvinte.

17. „Şi aceasta este o poveste pe care nimeni nu o poate bate/Şi să te gândeşti că am văzut-o pe strada Maulberry”, sunt rândurile folosite drept semnătură pentru cartea din 1937, And to Think That I Saw It on Mulberry Street. Geisel fusese inspirat de ritmul unui motor al unui vapor, în timpul voiajului său spre Europa, cu soţia şi a dat naştere poveştii în timpul vacanţei lor. Cartea a fost respinsă de douăzeci de ori înainte de a vedea lumina tiparului.

18. Autorul era fan al felinelor şi a considerat că donaţia sa către San Diego Wild Animal Park din California a fost folosită pentru a-i construi o piscină leului de acolo; una dintre cele mai mari realizări ale sale.

19. Geisel considera că este obositor şi dificil să răspunzi la întrebarea „De unde îţi vin ideile?”, el mereu răspundea într-un mod foarte Seussian: „Îmi iau toate ideile din Elveţia, de lângă pasul Forka. Acolo este un mic orăşel, Gletch, şi două mii de metri deasupra lui Gletch este o mică cabană, numită Uber Gletch. Merg acolo în fiecare patru august, în fiecare vară, pentru a-mi lua doza de cuci de ceas. În timp ce cucul este la spital, eu doar mă plimb pe acolo şi vorbesc cu oamenii de pe străzi. Sunt nişte oameni foarte ciudaţi, şi îmi iau ideile de la ei”.

20. Ultimul rând din ultima carte a lui Geisel, Oh, the Places You’ll Go, spune: „O să ajungi în locuri măreţe! Astăzi este ziua ta! Muntele tău aşteaptă. Aşa că… purcede la drum!”.

sursa: flavorwire.com

Scroll to Top