8 scriitori celebri care au trecut pe lângă moarte

Florin Buzdugan

Nu prea am ce spune despre mine, citesc, scriu, recenzez. Sau așa îmi place să cred. Colaborez la acest site pentru că mi-a plăcut ideea, m-a atras acest mod de a „munci”, prin recenzii. În rest, cărțile sunt făcute din cărți, iar eu, cel puțin, le prezint, sperând să vă placă recenziile și, desigur, să le și citiți apoi.

You may also like...

5 Responses

 1. Marin says:

  Paralele cu constructiile din limba engleza adesea nu fac bine, si uneori fac rau. Apoi, Kurt Vonnegut a participat nu in “batalia de la Bulge”, ci in “batalia buclei” — denumirea se datoreaza formei ce a luat-o frontul. Pot sa adaug ca denumirea reala era “contraofensiva germana in Ardennes din 1944”.

  • Florin Buzdugan aici.

   nu e vorba de paralele din limba engleză (am remarcat și știu că nu fac bine și uneori fac rău – care e cam aceeași chestie), însă din lipsă de informație – am apelat la o formă aproape neutră, dacă îi pot spune așa, a formei de tradus.

   mulțumesc pentru sugestii. 🙂

 2. Lipsă pasajul din “Idiotul” (dacă nu ai avut chef să-l traduci din articolul sursă, îl puteai căuta în altă parte).
  Şi îmi pare rău, dar pasajul

  “The American novelist Theodore Dreiser (pictured above) was talked out of a ticket aboard the Titanic by a publisher who convinced him to take a less expensive fare. Without such luck, we would still have had Dreiser’s classic novel Sister Carrie (1900), but probably not its follow up: An American Tragedy.”

  nu se traduce aşa cum l-ai scris tu, fără nicio noimă. În articolul în engleză se face referire că editorul l-a convins pe Dreiser să aleagă o călătorie mai ieftină, deci nu cu Titanicul. Şi aşa, rămînînd în viaţă, a putut scrie o continuare a romanului “Sora Carrie”, adică “O tragedie americană”. Acum reciteşte ce ai scris tu şi vezi dacă vreun înţeles.

 3. Idem, la Orwell, la Hemingway şi la Thompson: lipsă citatele din cărţi, deşi le anunţi în text.

  Cam harcea-parcea ai făcut cu articolul ăsta. :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *