Annabel

annabelTitlu: Annabel
Autor: Kathleen Winter
Editura: Polirom
Anul: 2012
Pagini: 352

 

Treadway Blake venea in locul acela asa cum facuse mereu, locul nasterii anotimpurilor, al smeltului si karibuului alb, al unei cunoasteri adanci, pe care n-o gaseai in lucrurile facute de mana omului. Doar in vantul ce suiera pe deasupra tinutului, Treadway gasea libertatea pe care fiul lui avea s-o caute in alta parte. Treadway era un om al Labradorului, insa fiul lui plecase de-acasa, asa cum pleaca fii si fiicele, ca sa caute libertatea in care tatii n-au nevoie sa salastuiasca, pentru ca ea salastuieste in ei.”

Annabel e o carte pe care-am cumparat-o si am citit-o din pura curiozitate. Descrierea facuta pe siteul Polirom m-a incitat si n-am putut sa trec nepasatoare pe langa raftul librariei. In fond, autoarea, Kathleen Winter, si-a construit romanul in jurul unei teme sensibile si greu abordabile: identitatea sexuala.Wayne (sau Annabel, ceva mai tarziu) se naste in martie 1968 in satulCroydonHarbour, pe coasta de pamant magnetizat a Labradorului. Nasterea lui (a ei) ridica intrebari fara raspunsuri certe chiar de la inceput: bebelusul este perfect sanatos dar are organe sexuale barbatesti si femeiesti (un testicul, un penis, un ovar,  uter şi un vagin).

Conditia de hermafrodit e cunoscuta doar de parinti, de prietena familiei, Thomasina si de medicul specialist. Tatal, Treadway Blake, decide categoric sexul masculin al copilului, fara a-si consulta sotia. De aici incepe traiectoria descendenta a familiei Blake: Wayne nu stie exact ce se petrece cu corpul lui si de ce ia atatea pastile verzi, albastre sau galbene, banuind doar ca sufera de vreo boala incurabila; mama, Jacinta Blake, este preocupata si-si iubeste copilul-baiat dar simte constant ca a pierdut o fiica, se intraineaza de sot si va deveni o persoana izolata si singuratica; tatal, Treadway Blake, isi impune sa distruga orice semn de comportament feminin al lui Wayne si-l va implica in tot felul de treburi masculine specifice zonei: expeditii/excursii in paduri, traiul rudimentar in natura, taiatul lemnelor, etc.

Destinul lui Wayne nu e unul obisnuit macar pentru faptul ca afla in mod accidental ca este hermafrodit si ca are capacitatea de a se reproduce singur. Dupa ce termina liceul, plecarea de-acasa pare solutia cea mai la-ndemana iar despartirea de parinti si de temerile lor va deveni incepul noii vieti a lui Wayne (Annabel). Prietenia cu Thomasina si cu Wally Michelin il transforma pe Wayne dintr-un personaj confuz  intr-un tanar pentru care oscilatia intre un sex si celalalt nu presupune neaparat secrete si taceri. El isi va depasi angoasele, frica, isi va accepta conditia si isi va scrie propria poveste cu incredere si demnitate.

Mi-a placut cartea si am remarcat descrierile frumoase, vii ale Labradorului, tinutul perfect pentru aceasta poveste in care Wayne ar trebui sa simta acut frica si frustrare. Din pacate, autoarea n-a redat cu precizie ceea se credeam eu c-ar trebui sa simta Wayne (Annabel): revolta, furie, disperare. Doar lipsa de comunicare din familia Blake este bine punctata si creioneaza gravitatea subiectului.

 

Scroll to Top