Big Little Lies

“Parents do tend to judge eachother. I don’t know why. Maybe because none of us really knows what we’re doing? And I guess that can sometimes lead to conflict. Just not normally on this sort of scale.” (p. 115)

În frânturi de acţiune, alunecări în trecut şi reveniri la interviurile din prezentul romanului, Liane Moriarty ne ţine în suspans până la finalul cărţii. Big Little Lies este o lectură uşoară, pentru simplul motiv că romanul nu te lasă să te opreşti din citit până nu afli ce s-a întâmplat.

Într-o mică peninsulă, Pirriwee din Australia, un loc cu acel gen de comunitate restrânsă în care nimic nu pare a se întâmpla, unde părinţii şi copiii duc vieţi liniştite şi perfect normale, se întâmplă de fapt atât de multe lucruri, încât rezultatul este unul catastrofal. O noapte de bal la Pirriwee Public School este punctul central, evenimentul la care are loc o crimă, despre care aflăm încă de la început. Însă până să aflăm cine este victima şi cine este ucigaşul, lucrurile ni se dezvăluie din trecut… astfel, facem conexiuni, îndrăgim sau urâm personaje, le înţelegem poveştile, fericirile şi dilemele… dar oare cine va sfârşi în mod tragic?

„It was always going to end in tears, but how did it end in murder?” este întrebarea de pe coperta spate.

Cum se face că Jane, o mamă singură, mutată recent în Peninsulă, ajunge să se împrietenească cu alte două mame ale căror copii urmau cursurile aceleiaşi grădiniţe: Celeste, o femeie extrem de frumoasă cu un soţ înstărit, şi Madeline, o femeie puternică, divorţată şi ceva mai în vârstă. Din prima zi de şcoală, de la primul incident, grădiniţa se transformă din locul de joacă al copiilor în terenul de război al părinţilor şi evenimentele culminează, în mod cu totul neaşteptat, odată cu „trivia night”.

Problemele moderne se ţin unele după celelalte atât în lumea celor mici, cât şi în lumea celor mari. Secretele mici se adună şi devin din ce în ce mai ameninţătoare, mai puternice şi mai periculoase.

„If she packaged the perfect Facebook life, maybe she would start to believe it herself.” (p. 130) Aşa gândeşte Jane şi acelaşi lucru este valabil şi pentru celelalte personaje, ascunse în spatele normelor societăţii, până când o singură noapte, cu prea mult alcool şi prea multe secrete dezvăluite, vine să răstoarne toate normele… şi să sfârşească în crimă.

Scroll to Top